Esteu aquí

Cicle Diàlegs literaris: Descobrim a Víctor Català, amb Margarida Casacuberta

Diàlegs literaris. Presentació llibre Víctor Català, l

Recuperem i reivindiquem la figura de Caterina Albert, escriptora que, pels condicionants de l’època, va signar la seva obra com a Víctor Català. La professora i investigadora Margarida Casacuberta presentarà el seu llibre "Víctor Català, l'escriptora emmascarada", acompanyada de Míriam Iscla i amb lectures a càrrec de les actrius Àngela Jové i Sílvia Sabaté.

Caternia Albert i Paradís va néixer el 1869 a L’Escala, municipi de l’Alt Empordà. Gran amant de les arts va conrear les tendències més modernes que hi havia a Europa: simbolisme, impressionisme, naturalisme. A la seva gran obra Solitud (1905) va deixar enrere l’òptica naturalista per reflectir el conflicte entre l’individu i l’ambient, servint-se de recursos simbòlics per potenciar el significat. Uns anys abans l’any 1998 havia presentat la seva obra teatral La Infanticida al Jocs Florals d’Olot obtenint el primer premi. Quan el jurat va descobrir que aquell text tant punyent havia estat escrit per una dona jove es va escandalitzar. Això va dur a Albert a adoptar el pseudònim Víctor Català, nom del protagonista d’una novel·la seva inacabada, Càlzer d’amargor. Per una dona com ella avançada a la seva època, va ser la manera de preservar que la seva literatura no tingués un límit moral.

Aquest és el primer acte del cicle Diàlegs literaris, una proposta del Cèntric Espai Cultural que pretén reunir en cada sessió diferents veus per conversar al voltant d’un tema o figura literària. 

  • Accessible

Activitats relacionades

Taller: Energia Solar i Autoconsum

Tipus: Conferència Xerrada
Quan: 28/06/2022
On: La Casa de l'Energia

Club de lectura Jove

Tipus: Lectura
Quan: 29/06/2022 - 19:30 h
On: Biblioteca Antonio Martín

Club de lectura: lectures i tertúlies

Tipus: Lectura
Quan: 30/06/2022 de 17:00 a 18:30 h
On: Centre Cívic Jardins de la Pau