A continuació es detallaran un seguit de propostes per a poder fer activiats des de casa:

  • Els Centres Esportius Municipals obren el seu web de classes virtuals i exercici físic online a tota la ciutadania mentre duri l’emergència. 

Ser a casa no ha de ser sinònim d’asseure’s al sofà sense fer res. La vostra llar és plena d’oportunitats per mantenir-vos físicament actius, només cal aprofitar-les:

  • Les tasques domèstiques són una bona manera de fer despesa energètica: escombreu, fregueu, netegeu els vidres, feu el llit...
  • Traieu a passejar el gos.
  • Netegeu la bicicleta, la moto o el cotxe.
  • Quan mireu la televisió, aixequeu-vos per canviar el canal en lloc de fer-ho amb el comandament. També podeu fer estiraments i/o exercicis flexionant els turmells i els genolls. 
  • Feu bricolatge.
  • Treballeu al jardí o a l’hort.

Com ser actiu a casa

10 trucs per ser més actius

Taules d'exercicis per fer a casa

Taula d'estiraments (pdf - 376522 bytes)
Taula d'estiraments

Taula d'exercicis 1 (pdf - 459340 bytes)
Taula d'exercicis 1

Taula d'exercicis 2 (pdf - 448629 bytes)
Taula d'exercicis 2

Taula d'exercicis 3 (pdf - 478515 bytes)
Taula d'exercicis 3

Taula d'exercicis 4 (pdf - 441443 bytes)
Taula d'exercicis 4

Taula d'exercicis 5 (jpg - 302381 bytes)
Taula d'exercicis 5

Taula d'embarassades (pdf - 536993 bytes)
Taula d'embarassades

Taula d'estiraments 2 (pdf - 376522 bytes)
Taula d'estiraments 2

Entrenament per gent gran del col•legi de fisios de Catalunya (pdf - 456334 bytes)

L'Ajuntament ha habilitat, des del passat 2 de maig, espais per tal de permetre una pràctica esportiva segura, que minimitzi el risc de contagis per coronavirus. En aquest sentit, el consistori ha destinat mitjançant un ban la carretera de la platja i el parc fluvial com a espais prioritaris per a l'exercici físic, i prendrà mesures per garantir que en aquestes zones es pot fer esport tot mantenint la distància mínima i altres mesures de seguretat sanitària.

L'Ajuntament del Prat recorda, així mateix, que el confinament segueix vigent, recomana extremar la prudència per evitar contagis durant les sortides controlades, i fa una crida a la ciutadania a seguir actuant amb responsabilitat.

 

Trànsit tallat a la carretera de la platja a partir del mirador d'avions

El camí i la carretera de la platja es destinaran a les persones que facin exercici o bicicleta, i es prendran les mesures per tal que ho puguin fer de forma segura, mantenint la distància de seguretat. En aquest sentit, la carretera quedarà tallada al trànsit a partir de la rotonda del mirador dels avions, passat el cementiri. Les bicicletes hauran de circular per la calçada, per la dreta si circulen cap a la platja i per l'esquerra si circulen cap al nucli urbà. El carril bici i el camí peatonal quedaran alliberats d'aquesta manera per les persones que corrin. El carril bici serà per a les persones que ho facin en direcció a la platja, i el peatonal per a les persones que tornin cap al nucli urbà.

L'Ajuntament desplegarà la policia local per efectuar aquest tall de trànsit i personal municipal de l'àrea d'Esports s'encarregarà d'organitzar l'espai i informar les persones que usin aquesta zona sobre com fer-ho. Així mateix, el consistori treballa amb les entitats esportives de la ciutat per tal de que persones voluntàries d'aquestes entitats puguin donar suport a aquest operatiu.

 

Accés restringit des d'altres municipis a la llera del riu

Pel que fa al Parc Fluvial, quedarà obert per a la pràctica esportiva i una patrulla de la policial local vetllarà perquè no s'hi pugui accedir des d'altres municipis, tot evitant d'aquesta manera aglomeracions de persones. Es recomana usar els camins més propers al nucli urbà si es fa exercici en direcció mar, i els més propers al riu si es fa exercici en direcció muntanya.

El Parc Nou i seguirà tancat i a la platja no es pot accedir a la sorra o a l'aigua.

 

El nucli urbà, per als passejos, i les zones naturals, per a l'esport

L'Ajuntament recomana sortir a practicar esport, en els horaris permesos i seguint les mesures oportunes, a les zones naturals del terme municipal, i especialment a les zones habilitades per fer una pràctica segura, i deixar d'aquesta manera el nucli urbà lliure per a les persones que només vulguin passejar. Aquestes persones que surten a passejar ho poden fer, dins dels horaris permesos, dins un radi d'un màxim d'un quilòmetre de casa seva.

 

Franges per edats

Cal recordar que les sortides s'han organitzat per franges horàries, segons allò disposat pel govern de l'Estat. Les persones joves i adultes, entre 14 i 69 anys, podran sortir a fer esport o passejar entre les sis i les deu del matí i les vuit i les onze del vespre. Les persones majors de 70 anys ho podran fer entre les deu del matí i les dotze del migdia i les set i les vuit del vespre. La franja que queda, entre el migdia i les set del vespre, està reservada per a les sortides controlades dels infants de 0 a 13 anys, que han de seguir les mateixes normes que com fins ara durant les seves sortides controlades (un adult pot acompanyar fins a tres infants i ha de vetllar per evitar contagis durant l'estada al carrer, dins d'un radi d'un quilòmetre de casa, i durant un màxim d'una hora).

 

Esports individuals, mirant d'evitar lesions, i mantenint la distància

Així mateix, l'Ajuntament referma la seva crida a la prudència i la responsabilitat per evitar contagis durant totes aquestes sortides. En aquest sentit, recorda que cal extremar la precaució a l'hora de passejar.

Pel que fa a la pràctica esportiva, no es pot anar en vehicle motoritzat a les zones més adequades per fer-la. Cal practicar esport de manera individual, i extremant les mesures per evitar lesions, mantenint una distància recomanable de deu metre si es fa una pràctica esportiva intensa, i en tot cas sempre de més de dos metres entre persones. També cal mirar de no formar aglomeracions, evitant les zones més concorregudes, i no aturar-se durant la pràctica esportiva si no és necessari.

Així mateix, cal tenir present que segueixen tancades les instal·lacions esportives i es recomana no usar les màquines i estris instal·lats en parcs i espais naturals, per evitar contagis.

 

Condicions especials de pràctica en estat d’alarma per coronavirus


Per evitar el contacte de practicants d’activitat física amb altres ciutadans, es defineixen els següents espais i horaris de pràctica per edats:

  • Horari i edats:
    • 6 a 10 h - de 14 a 69 anys
    • 10 a 12 h - + de 70 anys
    • 12 a 19 h - de 0 a 13 anys (sempre acompanyats d'un adult)
    • 19 a 20h - + de 70 anys
    • 20 a 23 h - de 14 a 69 anys
  • Sector: Pràctica esportiva individual: córrer, caminar, bicicleta i patinatge

  • Condicionants: Sense ús d’instal·lacions esportives, a espais naturals, parcs o carrers amples, sense límit de distància, sense ús de vehicles

  • Espai públic: 

    • Córrer: camí de la platja fins a tercera rotonda (Anada per carril bici i tornada per camí de sauló)

    • Bicicleta: Carretera de la platja fins a tercera rotonda (ambdós sentits)

    • Caminar: Parc del Riu des d’avinguda Montserrat fins a Cal Tet

 

L’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Caminar, anar amb bicicleta, fer activitats quotidianes d’una manera activa, practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar convé perquè:

 

Prevé malalties

La pràctica regular d’activitat física redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, hipertensió,  diabetis mellitus de tipus 2, càncer de mama i de còlon, i demència, com per exemple l’Alzheimer.

També contribueix a mantenir el pes i, per tant, ajuda a evitar el sobrepès, l’obesitat i l’aparició de malalties cròniques, com ara la hipertensió arterial i la hipercolesterolèmia. 

Millora la qualitat física i el funcionament de l’organisme

La pràctica regular d’activitat física augmenta la força, l’agilitat, la flexibilitat i la resistència cardiovascular.

A més, tot l’organisme en surt beneficiat:

  • Cor: Afavoreix un cor saludable i redueix el risc de patir malalties cardíaques, embòlies, diabetis i hipertensió arterial.
  • Artèries: Ajuda a mantenir-les flexibles i sanes.
  • Articulacions: En preserva la funció i enforteix els músculs i els ossos. Redueix el dolor de l’artritis.
  • Redueix el risc d’osteoporosi i caigudes.
  • Sistema nerviós: Contribueix a mantenir-lo en bona forma. 

 

Augmenta l’esperança i la qualitat de vida

Les persones actives viuen més anys que les persones inactives. També tenen més autonomia per realitzar les tasques de la vida diària i millor capacitat per enfrontar-se als reptes quotidians.

Ajuda a dormir millor

Les persones físicament actives dormen millor que les persones inactives. L’activitat física ajuda a disminuir l’insomni i altres trastorns del son.

Afavoreix les relacions socials i fomenta valors positius

La pràctica regular d’activitat física ajuda a relacionar-se amb els altres. Realitzar activitat física en grup o esports com el bàsquet i el voleibol inculquen valors positius, com ara la constància, la cooperació i l’afany de superació.

Millora la salut mental

Ser una persona activa millora l’estat d’ànim, redueix l’estrès i ajuda a combatre l’ansietat i la depressió.

Millora la memòria i la capacitat d’aprenentatge i el rendiment escolar

La pràctica regular d’activitat física millora la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Els infants que fan activitat física tenen un millor rendiment escolar.

Infants de menys de 5 anys

Ser actiu cada dia és important per al creixement i desenvolupament saludables dels nadons, nens petits i preescolars. Per a aquest grup d’edat, cal fomentar l’activitat de qualsevol intensitat, inclosa l’activitat lleugera i l’activitat física més energètica.

S’ha d’estimular els nadons perquè estiguin actius durant tot el dia. Abans que el vostre bebè comenci a gatejar, engresqueu-lo a estar físicament actiu agafant, agafant i empenyent, movent el cap, el cos i les extremitats durant les rutines diàries i durant el joc al terra supervisat, incloent el temps en posició mirant el terra. Una vegada que el nadó es pugui moure, animeu-lo a estar el més actiu possible en un entorn de joc segur, supervisat i creatiu.

Els nens petits que puguin caminar pel seu compte han d’estar físicament actius cada dia durant almenys tres hores, al llarg de tot el dia, a l’interior o a l’exterior de casa. Per facilitar que tota l’activitat física sumi tres hores, es recomana limitar al màxim l’ús del carret, i facilitar que simplement l’infant pugui moure’s lliurement: posar-se dret, rodar i jugar, així com fer una activitat més energètica com pot ser saltar o córrer i saltar. El joc actiu, com ara utilitzar un marc d’escalada, pujar en una bicicleta i jugar a l’aigua, és el millor camí perquè aquest grup d’edat es mogui.

Els infants de menys de 5 anys no han d’estar inactius durant llargs períodes de temps, excepte quan estan adormits. Veure televisió, viatjar en cotxe, autobús o tren, o lligar-se a un carret durant llargs períodes de temps no és bo per a la salut i el desenvolupament d’un infant. Hi ha una evidència creixent que aquest comportament pot augmentar el risc de tenir una mala salut.

Idees d’activitat física lleugera serien estar dempeus, moure’s, caminar i practicar un joc poc energètic.

Idees d’activitat física vigorosa per a infants que caminen sols serien joc actiu, córrer, saltar, anar amb bicicleta, ballar, nedar i escalar.

 

Infants de més de 5 anys

En infants a partir de 5 anys es recomana fer un mínim de 60 minuts d’activitat física moderada o intensa cada dia. Aquests 60 minuts diaris han d’incloure activitats aeròbiques, que poden ser des de caminar a bon pas fins a d’altres activitats d’intensitat més vigorosa −com córrer i jugar al parc−, que han de fer almenys tres dies a la setmana. Aquest tipus d’activitats han d’ocupar la major part dels minuts d’activitat física. Almenys tres dies per setmana han de realitzar activitat física vigorosa.

Activitats de força muscular, com abdominals i flexió de cames, com a mínim tres dies a la setmana.

Activitats de reforç dels ossos, com saltar a corda o córrer, almenys tres dies per setmana.

 

Joves fins a 17 anys

Feu pauses actives si fa una estona que sou davant de l’ordinador, la televisió, el mòbil, etc.: aixequeu-vos, estireu-vos, moveu-vos.

Oblideu-vos de l’ascensor i pugeu i baixeu escales.

Desplaceu-vos caminant o en “transport actiu” (amb bicicleta, patinet o patins).

Animeu-vos i participeu en curses, excursions a peu o amb bicicleta, tornejos esportius o activitats de ball i dansa.

Apunteu-vos a alguna de les activitats esportives de l’escola, institut, universitat o centre esportiu.

 

 

Adults

A partir dels 18 anys, es recomana:

Fer un mínim de 30 minuts d’activitat física moderada cinc dies a la setmana o la suma d’aquests 150 minuts distribuïts durant la setmana.

També es pot optar per 75 minuts d’activitat física vigorosa distribuïts durant tota la setmana (per exemple, 15 minuts diaris).

Una altra alternativa és la combinació d’activitat física moderada i vigorosa.

A més, es recomana fer activitats per enfortir els músculs dos dies a la setmana; per exemple, fer peses, treballar amb bandes elàstiques o fer exercicis que utilitzin el cos per fer resistència (flexió de cames, flexions), i realitzar activitats a casa, com treballar a l’hort, o en algun centre, espai públic o gimnàs, com el  ioga, l’aiguagim o altres.

Els beneficis per a la salut s’incrementen si es fan 5 hores (300 minuts) a la setmana d’activitat física moderada, o 2 hores i 30 minuts a la setmana d’activitat física vigorosa, o una combinació equivalent de totes dues.

És preferible repartir l’activitat durant la setmana; fins i tot, es pot distribuir al llarg del dia a dia mentre s’estigui fent un esforç d’intensitat moderada o vigorosa durant 10 minuts cada vegada.

Cada persona ha de fer l’activitat física que més li agradi i s’adapti a les seves condicions.

 

Gent Gran

Ha de seguir les mateixes recomanacions fetes per als adults i afegir-hi exercicis per mantenir l’equilibri i la flexibilitat.

Ha d’evitar la inactivitat.

Si no és possible per alguna malaltia crònica limitant, ha de ser tan activa com ho permeti el seu estat. 

Per prevenir les caigudes, ha de fer exercicis que ajudin a mantenir o millorar l’equilibri.

Per a totes les persones, fer algun tipus d’activitat és millor que no fer-ne cap. L'activitat física és segura per a gairebé tothom. Els beneficis per a la salut de l’activitat física són molt superiors als riscos.

Les persones sense problemes de salut crònics (com ara diabetis, cardiopaties o artrosi) i que no tenen símptomes (per exemple, pressió o dolor al pit, marejos o artràlgies) no necessiten consultar amb un professional de la salut per començar a fer activitat física.

 

Persones amb discapacitat

En persones amb discapacitat s’han de seguir les recomanacions dels adults. Si no és possible, han de ser tan actives com les seves habilitats així ho permetin. S’ha d’evitar la inactivitat.

Els infants i adolescents han de parlar amb el professional de la salut per identificar el tipus i la quantitat d’activitat física adequada. Quan sigui possible, han de complir les recomanacions sobre activitat física per a infants i adolescents, o fer tanta activitat física com ho permeti la seva condició física. Els infants i adolescents han d’evitar la inactivitat.

 

 

Embaràs i postpart

Cal evitar el sedentarisme, tenir en compte el nivell d’activitat prèvia a l’embaràs i adaptar-hi la intensitat segons el risc propi de cada activitat i les recomanacions de cada trimestre.

En dones sanes que no feien activitat física d’intensitat vigorosa abans de l’embaràs, s’aconsella un mínim de 2 hores i 30 minuts (150 minuts) d’activitat aeròbica d’intensitat moderada a la setmana. Preferiblement, aquesta activitat s’ha de repartir durant tota la setmana.

Les dones que practiquen regularment una activitat aeròbica de risc moderat poden continuar fent-la i anar adaptant-la a l’evolució de l’embaràs.

En el postpart, inicialment està indicada la recuperació de la musculatura perineal i després l’abdominal. Es recomana evitar l’activitat física vigorosa fins passada la quarantena.

 

Menopausa

Durant la menopausa és molt important realitzar l’activitat física recomanada per als adults, és a dir, fer almenys 30 minuts diaris d’activitat física d’una intensitat moderada, que es pot realitzar en períodes de 10 minuts. Pot incloure, per exemple, activitats com caminar a bon pas o anar amb bicicleta.

A més, és important evitar estar assegudes durant llargs períodes de temps, per exemple, mirant la televisió o davant l’ordinador.

Els exercicis de força (amb peses) són particularment importants per millorar la força dels ossos i ajudar a prevenir l’osteoporosi.

Exercicis amb peses

Són exercicis on les cames i els peus suporten el pes. Els exercicis d’alt impacte que porten pes, com ara córrer, saltar, ballar i de tipus aeròbic, són perfectes per enfortir els músculs, els ossos i les articulacions. Poden ser part de la vostra activitat setmanal de 150 minuts d’intensitat moderada.

Exercicis de resistència

Utilitzen la força muscular per treballar contra la resistència i augmenten la força òssia.

Alguns exemples inclouen fer abdominals, exercici amb peses o l’ús d'equips de pes en un gimnàs. Feu exercicis de resistència dues vegades a la setmana, si podeu.