Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2020-2021

El Projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEme) fomenta la cultura emprenedora i les competències bàsiques en el cicle superior d’educació primària. Durant un curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la seva localitat.

El curs 20-21 compta amb la participació de quatre escoles: L’Escola Bernat Metge, l’Escola Joan Maragall, l’Escola Mare de Déu del Carme i l’Escola Josep Tarradellas.

Degut a la situació de la covid-19, algunes cooperatives del curs 19-20 continuaran durant aquest curs a 6è de primària.

La cooperativa de 5è de l’Escola Bernat Metge ha decidit el nom de “Coovid-25” i continuarà a 6è la cooperativa “Love Planet”. De l’Escola Joan Maragall, l’alumnat de 5è A ha escollit el nom de “Cooperativa Pota Blava” i 5è B “Cooperativa Ecoprat”. De l’Escola Mare de Déu del Carme continuen les cooperatives a 6è A la cooperativa “CT27” i 6è B Cooperativa “MDC28”. A l’Escola Josep Tarradelles, s’anomenen a 5è A Cooperativa “Indústries5èA” i 5è B Cooperativa “Supertarra 5èB”.

Les cooperatives “Coovid-25”, “Pota Blava”, “Ecoprat”, “Indústries 5èA” i “Supertarra 5èB" van sol·licitar l'alta de les seves cooperatives a l'Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC). Les cooperatives rebran el seu Número d’Identificació Fiscal (NIF) simulat per poder a començar la seva activitat com les cooperatives reals.

Degut a la situació actual per la covid-19, no es podrà celebrar l’acte públic que es realitzava anualment. Per aquesta raó, a continuació, les cooperatives de nova creació del curs 20-21 es presenten:

Som la cooperativa COOVID-25. Hem votat aquest nom perquè aquest any serà diferent als que hem viscut fins ara. 

Fins ara hem fet votacions per decidir el nom de la cooperativa i els departaments als que corresponem cadascú de nosaltres.

El que més ens ha agradat ha sigut crear la nostra cooperativa, votar en secret i treballar en equip. El que hem de millorar és respectar el torn de paraula, ja que parlem molt i no escoltem sempre als companys. Per a nosaltres la cooperativa significa treballar en equip i saber el que és l'economia.

Som la classe de 5èB de l’escola Joan Maragall del Prat de Llobregat. A l’hora de plantejar-nos crear una cooperativa, no ho teníem molt clar, però la Sara ens va ajudar a entendre-ho i des de llavors hem començat a caminar.

La primera tasca que vam dur a terme va ser la de donar nom a la nostra cooperativa. Tota la classe va presentar una proposta de nom i vam fer una votació. I va sortir per majoria el nostre nom: “ECOPRAT 5èB”.

La segona feina, va ser el logo. Qui va voler, va presentar la seva proposta. De igual manera, la vam votar. Com nosaltres som nens he fet cinc nens subjectant un món. Com eco és com ecològic he fet al planeta perquè és de la natura, i aquells cinc nens l’estan protegint de totes les escombraries i contaminació ja que som el futur del planeta i ell depèn de nosaltres.

Encara que no sabem de quina manera podrem vendre els nostres articles, estem molt il·lusionats i ens hem compromès a portar cadascú de nosaltres un article, després de les vacances, per produir i vendre’l.

Som la classe de 5è A i ara us explicarem algunes coses sobre nostra cooperativa. Fa ja unes setmanes, entre tots i totes vam fer una votació amb les propostes de possibles noms que vam pensar. La més votada va ser COOPERATIVA POTA BLAVA. Vam quedar molt satisfets i satisfetes, ja que aquest nom representa molt bé la nostra ciutat.

A més a més hem elaborat els nostres propis estatus, prenent decisions també consensuades entre tots els membres. Hem dissenyat els logos i posteriorment vam triar el que més ens va agradar.

El que més ens agrada fer és prendre decisions en grup a través de les votacions, però potser destacaríem que hem d'aprendre a acceptar millor les decisions preses democràticament, encara que a alguns no els hi agradin del tot.

Per nosaltres ser una cooperativa és una experiència nova molt interessant que ens ajuda a treballar tots plegats en equip, que ens motiva perquè és del tot diferent al que hem fet fins ara a l'escola i que a sobre ens implica en un projecte solidari, cosa que ens agrada molt a tots i a totes.

Els nois i noies de 5è A hem après que una cooperativa és una empresa formada per socis i sòcies que participen de manera democràtica i prenen decisions votant entre tots i totes.

La nostra classe, fins el moment ha fet tot això: pluja d’idees de noms per la “coope” i i escollir el nom amb una votació; crear i votar el logotip que ens representa; pactar el capital i aportar-ho; presentació de les candidatures pel Consell Rector; votacions pels càrrecs del Consell Rector; fer el Registre de Soci/a; fer Acta de constitució; elaborar els Estatuts i formar els Departaments de treball.

El que més ens agrada d’aquesta idea és poder escollir nosaltres moltes coses d'aquest projecte i saber que podrem ajudar algun col·lectiu amb els diners que guanyem. El que més costa és prendre decisions en grup i gestionar els conflictes que sorgeixen quan es treballa en grups cooperatius.

Una cooperativa és una empresa formada per socis/es que democràticament prenen decisions importants. Nosaltres van haver: d’escollir el nostre nom, crear un logotip, posar el capital social, presentar les candidatures pel consell rector, escollir els departaments de treball, fer l’acta de constitució i els estatuts, i  finalment decidirem quins productes fabricarem i a on destinarem els nostres guanys.

Per nosaltres aquest projecte significa aprendre com col·laborar entre tots i totes, prendre decisions conjuntament, per això cal escoltar-nos molt. Ens ha costat una mica la formació de grups. Cal ser conscients de les nostres capacitats i què podrem aportar cadascun al grup de treball i això no ha estat sempre fàcil d’entendre.

Presentació noves cooperatives escolars simulades del Prat 2020-2021 #CUEME

Media Root

Les cooperatives “Love Planet”, “CT27” i “MDC28” van constituir-se durant el curs 19-20. Degut a la situació de la covid-19, l’activitat de les mateixes va quedar paralitzada. Durant el curs 20-21, algunes cooperatives continuaran a 6è de primària i realitzaran les fases que no van poder assolir.

A continuació es tornen a presentar i recordarem el vídeo recopilatori del treball realitzat al primer trimestre del curs 19-20.

Som la Cooperativa “Love Planet”. Amb aquest nom volem expressar la nostra estima cap al nostre planeta. La nostra cooperativa fa servir materials reciclats perquè volem ser sostenibles i així tenir cura del nostre planeta.

Després, democràticament, vam decidir quins serien els estatuts que faríem servir per a la nostra cooperativa. I vam presentar diferents candidatures per a formar part dels diferents càrrecs dels que està formada la nostra cooperativa.

Un temps més tard, vam decidir que voldríem donar part dels nostres beneficis a Cooufar. Dos membres van venir a explicar-nos la seva cooperativa i ens va semblar molt interessant i molt bonic tot el que ens van dir.

Vam anar a la plaça Catalunya i allà vam fer l’estudi de mercat, per tal de saber què en pensava la gent dels nostres productes. Aquesta va ser una experiència inoblidable i un dels millors moments viscuts com a socis i sòcies.

Ara, només ens queda posar-nos a produir i vendre els nostres productes. Així que esperem que aquest any ho puguem fer i gaudir molt d’aquesta experiència.

Hola a tothom, som la cooperativa CT27 (cooperativa treballadora de 27 alumnes) formada per nois i noies de 6è de l’escola Mare de Déu del Carme.

Aquest curs continuem el projecte Cueme començat a 5è i inacabat per culpa de la situació viscuda a causa de la pandèmia que estem vivint.

A partir de la visita de la Sara i de tot el que ens va explicar, ens vam posar en marxa. Vam decidir un nom, vam crear el logotip, vam escollir els càrrecs i vam rebre diferents visites que ens van ajudar molt en aquest procés.

Després de construir els prototips i fer l’estudi de mercat no vam poder continuar treballant. Aquest curs esperem acabar el nostre projecte, encara que sigui d’una manera diferent...

Formar part de CT27 és una experiència molt divertida i interessant. Ens està ajudant a saber treballar en equip, saber dialogar i prendre decisions conjuntament. Tant de bo, que pugueu aprendre i gaudir tant com nosaltres !!!

El nom de la nostra cooperativa és: MDC 28. El vam escollir perquè MDC és l’abreviatura de la nostra escola (Mare de Déu del Carme) i el 28 perquè som 28 alumnes a la classe.

Fins ara hem fet moltes coses, com per exemple: Hem escollit els càrrecs, hem pensat i dissenyat el logo, hem registrat la cooperativa i ens han donat un NIF, hem fet un estudi de mercat, hem dissenyat els diferents prototips i hem pensat com distribuir els beneficis.

El que més ens ha agradat és fabricar els prototips i anar a l’acte oficial de l’ajuntament al Cèntric, amb les altres cooperatives, va estar molt interessant.

Creiem que ens caldria millorar el nostre comportament. Tenir més paciència i saber respectar el torn de paraula. Per nosaltres una cooperativa és que podem treballar i decidir tots junts. Som tots iguals i tenim els mateixos drets. Tots ens hem d’esforçar i ajudar per poder aconseguir un resultat final.

Presentació noves cooperatives escolars simulades del Prat 2019-2020 #CUEME

Media Root

Donades les circumstàncies i mesures necessàries per a garantir la seguretat i la salut de tothom, hem decidit no fer acte de cloenda i elaborar un vídeo recull del projecte per a mostrar-vos tota la feina feta en totes i cadascuna de les cooperatives simulades, durant aquest curs 2020-2021. Desitgem que el gaudiu!

Vídeo recull de final de curs del projecte CUEME 2020-21

Media Root

Edicions del CUEME

Cultura Emprenedora a l’Escola CUEME curs 2022-2023

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2022-23

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2021-2022

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2021-22

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2020-2021

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2020-2021

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2019-2020

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2019-2020

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2018-2019

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2018-2019

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2017-2018

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2017-2018