Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME

El Projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEme) de la Diputació de Barcelona està adreçat als alumnes de cicle superior d’educació primària (5è i 6è), amb la voluntat de consolidar l’aprenentatge en una etapa en la qual les nenes i els nens evolucionen paulatinament cap a l’autonomia, l’autoconcepte i la seva inclusió en grups.

Consisteix en la creació d’una cooperativa simulada dins el grup aula en el qual els alumnes són els socis fundadors. El procés dura tot el curs, en diverses fases i es desenvolupa la constitució de la cooperativa, la seva legalització, el disseny dels elements gràfics, l’elecció del producte que es farà entre tots, la demanda de recursos per desenvolupar la idea a una cooperativa de crèdit just com Fiare, que col·labora en el projecte, la venda del seu producte i, finalment, la donació d’una part dels guanys a projectes socials de la ciutat. El treball a l’aula permet transversalment reforçar valors com la solidaritat i la igualtat d’oportunitats promocionant la inclusió social alhora de proporcionar experiències significatives on posar en marxa les competències lingüístiques, matemàtiques, visuals i plàstiques...

Actualment, el projecte al Prat, està en el seu cinquè curs de desenvolupament i compta amb la participació de l’Escola Bernat Metge, l’Escola Joan Maragall, l’Escola Mare de Déu del Carme i l’Escola Josep Tarradellas i el treball transversal de les àrees de Desenvolupament Econòmic i Educació de l’Ajuntament.

El projecte, que coordina la Diputació de Barcelona als municipis del seu àmbit, va ser originalment desenvolupat a Astúries.

Col·laboradors habituals del programa son:

  • Saó Prat, escola gràfiques Immenta, ajuda als cooperativistes a crear la seva imatge corporativa.
  • Cooperatives locals com la Cooperativa Obrera de Viviendas, Cooufar, Som Connexió, Illa, han explicat les seves experiències als socis i sòcies de les cooperatives per tenir referents de cooperatives reals.
  • Banca Fiare finances ètiques assessora a les cooperatives per saber si necessiten demanar un finançament simulat.
  • El Prat Ràdio, a través del programa Planeta cooperatiu, dona veu als cooperativismes per difondre el seu projecte.

Edicions del CUEME

Cultura Emprenedora a l’Escola CUEME curs 2022-2023

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2022-23

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2021-2022

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2021-22

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2020-2021

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2020-2021

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2019-2020

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2019-2020

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2018-2019

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2018-2019

Cultura Emprenedora a l'Escola CUEME curs 2017-2018

Cultura Emprenedora a l'Escola. Curs 2017-2018