Un prat pel futur

Des del 1976, el Pla general metropolità, que defineix el desenvolupament de la metròpolis barcelonina, defineix també cap a on pot créixer el Prat pel sud i pel nord. En aquest context, en les darreres dècades el Prat s’ha anat construint seguint un model de ciutat verda, ben equipada i sostenible. Avui en dia, ho fa amb dos eixos de desenvolupament principals, l'Eixample Sud i el nou barri Seda - Paperera. 

Seda-Paperera, un barri per garantir un habitatge digne a les properes generacions

Durant els darrers danys s'ha revisat el planejament del futur barri que s'erigirà a l'entorn on abans hi havia les indústries de la Seda i de la Paperera. La revisió del planejament del futur barri ha permès garantir que un de cada cinc habitatges que s’hi faran sigui públic i de lloguer assequible. I gairebé la meitat serà de protecció oficial, per sobre del que marca la llei.  També ha permès reduir les alçades dels pisos i doblar les zones verdes (del 12 al 26% de tot l’espai) i d’equipaments (de 3,63 al 6,94% del sostre construït). Aproximadament dels 5.410 habitatges que es promouran, 2.414 seran de protecció (un 45%), i 1.207 de lloguer assequible.

 

Seda-Paperera, un barri referent en transició energètica

Als anys 20 del segle passat, l’entorn de la Seda-Paperera va acollir dues indústries que van transformar el Prat. Cent anys després, aquest mateix entorn tornarà a donar un impuls a una ciutat innovadora. El nou barri, que tendeix a les emissions zero, neix amb voluntat de ser referent a l’àrea metropolitana, a Catalunya i a Espanya. Per això, les edificacions es dissenyaran amb l’objectiu d’obtenir la qualificació energèticamés elevada possible.

També es preveu cobrir la Gran Via amb plaques fotovoltaiques. Els carrers seran eixos verds pacificats i es preveuen grans aparcaments sota les illes d’habitatge. La presència de l’estació  intermodal també ajudarà a fer que la mobilitat al barri sigui molt menys carbonitzada.

Consulteu tota la informació sobre la nova part de la ciutat aquí.

 

A l’Eixample Sud, la ciutat està culminant la seva façana meridional, garantint una transició amable cap als espais naturals i agrícoles, on abans hi havia un entorn urbà desendreçat. Ja fa anys, per tant, que comença a prendre forma i vida aquest nou barri de la ciutat, un flanc on la ciutat transita cap als espais naturals i agraris.

Aquest barri està prenent forma actualment i acollirà, entre d'altres, la nova residència municipal de gent gran, i diversos blocs d'habitatge públic o cooperatiu de lloguer assequible, que permetran duplicar el parc d'aquest tipus de pisos actualment existent a la ciutat.

Més informació sobre el planejament de l'Eixample Sud aquí.