Esteu aquí

(Re)pensant en clau de confinament

Diferents veus del cicle (Re)Pensem Europa, que organitza el Cèntric, analitzen aquests dies a les xarxes l’actual estat d’alarma

Blanca Garcés.

dimecres, 1 abril, 2020 - 10:00

El cicle (Re)Pensem Europa, que convida a la ciutadania a reflexionar sobre els grans reptes del continent europeu des d’una mirada contemporània i crítica, és una de les activitats del Cèntric Espai Cultural que s’ha vist aturada per la situació de confinament que estem vivint. La pandèmia de la Covid-19 i l’actual estat d’alarma a escala mundial han obert noves vies de reflexió i han fet a la societat replantejar-se qüestions al voltant de la identitat individual i col·lectiva, així com de la fragilitat dels nostres sistemes.

Amb la voluntat de seguir promovent la reflexió i fomentar el debat sobre les grans transformacions del món contemporani -una de les principals línies de treball del Cèntric-, des de l’equipament compartim amb la ciutadania diversos articles que han publicat aquests dies algunes de les veus del (Re)Pensem Europa.

La sessió del cicle programada pel mes de març, en la que, de la mà de la investigadora del CIDOB Blanca Garcés, es pretenia reflexionar sobre la crisi migratòria que es viu en el Mediterrani, es va haver de cancel·lar. En relació a la temàtica d’aquesta sessió, Garcés alerta en aquest article de no baixar la guàrdia respecte al drama de la crisi migratòria i les mancances en els sistemes d’acollida de refugiats. “Amb totes les mirades posades en l'impacte de la Covid-19, arriba un nou aniversari de l’acord entre la Unió Europea i Turquia. I quatre anys després, res sembla igual”, escriu l’experta en anàlisi de polítiques migratòries.

Per la seva banda, Ingrid Guardiola analitza en aquest text el trencament de les dinàmiques socials arrel del confinament. A més, l’investigadora cultural reflexiona a propòsit del que hauríem de replantejar-nos, com a societat, quan tot hagi passat. En paraules seves, “El confinament [...] és un senyal d'alerta que evidencia els límits del planeta, del capitalisme global, del turisme i l'oci extractivistes”. En aquest altre article, Guardiola planteja diferents interrogants sobre l’impacte d’aquesta situació excepcional en el sector concret de la cultura, tot concloent que és molt possible que quan sortim d’aquesta epidèmia no puguem analitzar la cultura ni practicar-la des de les inèrcies del passat, tot i que oblidem ràpid”.

Albert Lladó, comissari del cicle (Re)Pensem Europa, conversava fa pocs dies en profunditat amb l’escriptor Rafael Argullol sobre la crisi del coronavirus. Argullol, que havia de tancar el cicle del Cèntric el proper mes de juny, reflexiona en aquesta entrevista sobre conceptes com llibertat, memòria, distopia, contagi o compassió. Sota el titular “La epidemia siempre tiene algo de simbólico”, l’autor posa sobre la taula el debat sobre el límit de les societats, tant a nivell ètic com espiritual, en el moment de crisi que estem vivint.

Reportatges sessions anteriors del (Re)Pensem Europa

El cicle (Re)Pensem Europa s’ha vist aturat just en l’equador de la seva programació. Des del Cèntric estem treballant perquè les sessions afectades es puguin reprogramar en una data futura. Mentrestant, a l’espera de com evoluciona el panorama actual, aprofitem per recuperar els reportatges de les xerrades que ja s’han celebrat fins ara.

“Brexit per a "dummies", a càrrec de Matthew Tree

“Encarnar la tradició. El valor de compartir valors”, a càrrec de Lídia Pujol

“La ultradreta està de moda?”, a càrrec de Jordi Borràs

“Europa LAB. Sobre la difícil relació entre tecnologia i llibertat”, a càrrec de Ramón Sangüesa

 

Compartir

Noticies relacionades

alcalde_pressupostos.jpg

dimarts, 11 agost, 2020 - 13:15

L'alcalde Mijoler anuncia que l’Ajuntament del Prat no cedirà al govern central els seus estalvis perquè els necessita per paliar la crisi de la covid

“Els estalvis de la gent del Prat han de servir per ajudar la gent del Prat,...

dilluns, 3 agost, 2020 - 13:00

Agents cívics nocturns treballaran pel compliment de les normes de prevenció de la COVID-19

També vetllaran per la bona convivència i civisme als espais públics durant...

divendres, 31 juliol, 2020 - 12:30

L'Ajuntament ja ha atorgat els primers 54.000 € d'ajuts a comerços que pateixen la crisi de la COVID-19

Són ajudes per facilitar que els establiments de la ciutat puguin reobrir o...