Esteu aquí

Prop de 30 nens i nenes han treballat durant dos cursos el respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, al Consell dels Infants del Prat

Els nens i nenes del Consell dels Infants s’han encarregat d’elaborar el manifest de la ciutat pel Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, que es commemora avui, dilluns 17 de maig

Manifest Consell Infants Dia Mundial contra LGTBIfobia

Imatge del rodatge del vídeo-manifest del Consell dels Infants del Prat pel Dia Mundial contra la LGTBIfòbia

dilluns, 17 maig, 2021 - 12:15

 

Una trentena de nens i nenes del Prat de Llobregat han estat treballant durant dos cursos escolars (2019-2020 i 2020-2021) en el respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, en el marc del Consell dels Infants de la ciutat.

Després d’aquest treball de més de dos anys, els nens i nenes del Consell dels Infants s’han encarregat d’elaborar el manifest de la ciutat pel Dia mundial contra la LGTBIfòbia, que es commemora avui dilluns, 17 de maig. Han elaborat el manifest en forma de poema i en format audiovisual, en un vídeo que es començarà a compartir avui a través del web i xarxes socials municipals. Amb aquest manifest audiovisual, el Consell dels Infants vol mostrar el seu compromís pels drets del col·lectiu LGTBI i pel respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, així com visualitzar l’aprenentatge que han adquirit sobre el tema, com a cloenda del seu treball sobre el tema. El manifest es difondrà a les 17 h a través d'aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=mEcdzb8bh-A

Entre les activitats que han desenvolupat els nens i nenes en el marc d’aquesta línia de treball del Consell dels Infants, estan la seva participació a la Mostra d’Entitats del Prat que va tenir lloc el desembre de 2019. L’estand del Consell dels Infants a la Mostra va fer una activitat participativa que pretenia ser el seu primer contacte amb la temàtica escollida. Les accions que es van desenvolupar van ser les següents: tallers de sensibilització sobre el col·lectiu LGTBI, un mural participatiu en què la ciutadania podia expressar diferents comentaris sobre els drets del col·lectiu  amb cartolines de colors, que van acabar conformant un gran arc de Sant Martí, i d’altres accions per a la decoració de l’estand relacionades amb aquesta temàtica.

Els infants també han rebut assessorament en diversitat sexual, afectiva i de gènere, per tal de tenir més coneixements i poder contribuir a la lluita pels drets del col·lectiu LGBTI i contra la LGTBIfòbia. Concretament, han participat en quatre sessions formatives, realitzades en col·laboració amb el Programa de Feminisme i LGBTI de l’Ajuntament del Prat, entre d’altres accions.  En aquestes accions formatives, el Consell va reflexionar al voltant de les identitats sexuals i de gènere, els estereotips sobre aquests conceptes, les percepcions del col·lectiu LGTBI i les discriminacions que ha patit.

L’educació afectiva i sexual és fonamental per al desenvolupament dels éssers humans. Tot i així, segueix sent una assignatura pendent dins l’educació formal. A aquesta situació se li suma que les sexualitats fora de l’heterosexualitat queden invisibilitzades a la societat en general, i al currículum educatiu en particular. Amb el treball desenvolupat en el marc del Consell dels Infants del Prat, es vol contribuir a avançar en l’educació afectiva i sexual.

El Consell dels Infants, un òrgan de participació per tenir en compte la mirada dels nens i nenes a la ciutat

El Consell dels Infants del Prat és un òrgan de trobada i participació dels infants del municipi per repensar i transformar la ciutat. El Consell es dedica a opinar i fer propostes sobre qualsevol tema relacionat amb la ciutat, en sessions ordinàries i mensuals. Les necessitats i propostes dels infants fan possible el creixement de la ciutat en tots els seus aspectes, tot assumint una òptica diferent a l’hora de valorar, programar i construir la ciutat.

El Consell està format per un mínim de 25 i un màxim de 30 noies i nois d'11 a 13 anys  i cada any es renova la meitat dels seus membres. La seva darrera renovació va ser el novembre del 2020 i hi van entrar 15 nous membres. En l’actualitat, al Consell hi participen concretament 28 nens i nenes.

El Prat acull per primera vegada un cicle d’activitats pel Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

Enguany, al Prat s’ha organitzat per primera vegada una campanya a l’entorn del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. L’objectiu de la campanya de sensibilització és conscienciar la ciutadania en la lluita pels drets i les llibertats del col·lectiu LGTB. La lectura del manifest per part del Consell dels Infants és una de les activitats d'aquest cicle. 

En el marc d’aquesta campanya, avui mateix 17 de maig, a les 17.30 h, també es farà una formació per visualitzar les diverses formes possibles de viure la identitat, el cos, el gènere i la sexualitat. L’activitat anirà a càrrec de la Cooperativa Candela, una entitat sense afany de lucre que contribueix a la transformació social a través d’una perspectiva feminista i comunitària. El passat 11 de maig, ja es va celebrar telemàticament la primera Taula LGTBI de la ciutat, espai participatiu que té per objectiu impulsar accions, idees i col·laboracions en la implementació de polítiques LGBTI al municipi.

D’altra banda, cal recordar que el Prat té en marxa des de l’any 2018 el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI), un recurs de proximitat per informar, acompanyar i donar suport a les persones i entitats del col·lectiu LGTBI. El SAI també es coordina amb d'altres departaments de l’Ajuntament i, en alguns dels casos, es treballa de manera conjunta per donar una solució, per exemple amb serveis com el de Bon Veïnatge per temes de convivència.

El Prat també forma part de la Xarxa de Municipis LGTBI, una xarxa de treball que pretén crear sinergies i col·laboracions en matèria LGTBI. Bona mostra d’això és la guia que s’ha publicat recentment sobre recursos LGTBI i, a partir de la qual,  el Consell d’infants del Prat ha rebut assessorament.

Compartir

Noticies relacionades

Visita consellera Educació a Pepa Colomer

divendres, 1 desembre, 2023 - 12:15

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i la consellera d'Educació, Anna Simó, visiten l'ampliació de l'Institut Escola Pepa Colomer

Generalitat i Ajuntament han invertit 2,18 milions d'euros en unes obres de...

dimecres, 29 novembre, 2023 - 12:30

Explorant els misteris dels mars i els oceans a Investiguem, inventem

Des del projecte en xarxa ens submergim en l’univers de la ciència oceànica a...

dimecres, 29 novembre, 2023 - 11:45

El Praticipa està de celebració: per molts anys, potablaves!

El joc participatiu de la Mostra d’Entitats posarà a prova a infants i...