Esteu aquí

Padrines: compartint les experiències de les nostres àvies sobre la maternitat i la criança

dijous, 1 desembre, 2022 - 10:00

El llibre Padrines, escrit per la periodista i professora de la Universitat de Lleida, Mariona Visa, recull el testimoni de maternitat i criança de sis dones, àvies d'entre 80 i 90 anys del Pla de Lleida, a qui l’autora ha entrevistat. Sis artistes – Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Nuria Inés Hernández (Tinta Fina)–  il·lustren la novel·la gràfica publicada per Pagès Editors. Cada una d’elles acompanya amb els seus dibuixos un dels testimonis. La il·lustradora local Tinta Fina hi participa il·lustrant una de les històries.

Unzip Arts Visuals organitza amb la col·laboració del Cèntric Espai Cultural i el Centre Cívic Palmira Domènech, una sèrie d’activitats al voltant del llibre per donar-lo a conèixer, difondre les històries de vida que s’hi narren i donar suport al talent local.

Núria Inés, Tinta Fina, és artista visual. La seva trajectòria com a il·lustradora i croniquista gràfica s’ha especialitzat en el relat de la quotidianitat i les seves complexitats; sovint posa en valor les experiències de vida per explicar aspectes que ens concerneixen com a comunitat. En aquesta ocasió ho fa a través de la història de l'Enriqueta, que parla de com ha estat viure en un poble de Lleida, de la sororitat, el gaudi i el sexe, amb un humor murri que ens ve a recordar que les padrines i les mares, primer i abans de tot, són dones.

Les il·lustracions són una part molt important de l’obra, ja que parlen per si soles dels fets narrats per les protagonistes que, amb gràcia i delicadesa, treuen a la llum experiències que mai havien explicat a ningú, per això les històries que relaten tenen un alt valor de testimoni íntim i colpidor. Els hi va tocar viure una època difícil, on socialment se’ls reservava el paper de tenir fills i cuidar de la família, però sense haver rebut prèviament cap mena d'educació sexual.

"No sabien gairebé res i van casar-se, van quedar-se embarassades i van parir sense rebre cap consell de ningú. En aquest llibre parlen com no ho havien fet mai fins ara sobre com van viure la seva etapa reproductiva: la primera regla, les relacions sexuals, els embarassos, els avortaments, els parts, la lactància...", afirma Mariona Visa.

Donar a conèixer el llibre per testimoniar la vida d’una generació de dones

Núria Inés va voler endegar un procés de treball amb clubs de lectura del Prat aquesta tardor que culminés en la presentació del llibre a la ciutadania. Amb la col·laboració del Cèntric i el Centre Cívic Palmira Domènech, s’ha pogut dur a terme la proposta que finalment ha implicat diferents grups de lectura de gent gran- Grans Lectors, de la Biblioteca Antonio Martín, Esplai Gent Gran La Caixa i Centre Cívic Palmira Domènech Gent Gran.

La Biblioteca s’ha encarregat de disposar de trenta exemplars perquè els grups puguessin llegir i conèixer l’obra. Al mes de setembre se’ls va fer entrega de la lectura i la il·lustradora local Tinta Fina s’ha trobat amb els grups en dues ocasions, una a l’octubre i l’altra al novembre, per intercanviar impressions sobre el llibre i recollir les aportacions personals de les lectores i els lectors a través de dinàmiques en les que els àlbums familiars de les persones participants han servit per incentivar les converses i establir vincles entre les històries personals i les narracions de la novel·la.

A partir d’ara, tots els exemplars quedaran dipositats al magatzem de la Biblioteca com a lot de llibres, perquè se’n disposi per altres activitats. També es podrà consultar a la zona de col·lecció local de la biblioteca i al fons de còmic, ja que és una novel·la gràfica de gran qualitat.

Del 28 de novembre al 13 de desembre, el vestíbul de la Planta Baixa de la Biblioteca acollirà l’exposició que mostra el procés creatiu de l’obra, a través de sis plafons de cartó.

Per arrodonir les activitats al voltant de Padrines, la Tinta Fina en farà la presentació el 12 de desembre al Cèntric Espai Cultural, acompanyada d’algunes de les dones participants dels clubs de lectura amb qui obriran una xerrada al voltant dels temes del llibre a partir d’experiències personals i les reflexions compartides suscitades per la lectura de la novel·la. 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 1 març, 2024 - 11:00

Al març, una nova edició de Dansa Metropolitana al Prat de Llobregat

El Prat de Llobregat formarà part d'una nova edició del festival amb...

dijous, 29 febrer, 2024 - 13:30

Taules rodones al voltant de la defensa militar de la República

Activitats programades al voltant de l’exposició

dijous, 29 febrer, 2024 - 10:00

La Biblioteca Antonio Martín acull una exposició itinerant sobre l’autor Manuel de Pedrolo

Emmarcat dins del Foment de la Lectura, del 21 de febrer al 10 de març es pot...