Esteu aquí

Memorables: la recuperació de testimonis orals

Els entrevistats rememoren vivències familiars sobre la repressió franquista al Prat

Memorables

dimecres, 24 març, 2021 - 12:00

Memorables és un projecte de servei comunitari de recuperació de la història oral del Prat, impulsat per l’Institut  Estany de la Ricarda, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal del Prat. Aquest projecte forma part de l’àmbit de Coneixement de la Ciutat, d’IntersECCions.

Cada curs l’alumnat de 3r d’ESO de l’institut realitza entrevistes a persones vinculades a la ciutat per tal de conèixer i enregistrar el seu testimoni oral, que acaba formant part del mapa sonor d’històries de la ciutat.

El projecte que des del curs 2017-2018 es treballa dins del marc del programa Interseccions, s’incorpora a una de les exposicions de temàtica local organitzades des del Programa de Patrimoni Cultural i, a través del blog educatiu de l’institut, es poden consultar les filmacions de les diferents edicions del projecte. Fins ara, s’han dut a terme 51 entrevistes d’àmbits diversos com el patrimoni, la cultura, l’esport o les empreses locals.

En aquesta edició el resultat del treball s’ha vinculat a una exposició amb temàtica sobre la repressió franquista: El Prat 1939. La repressió franquista.  Per tal d'adaptar-se a les circumstàncies sanitàries d'enguany, l’alumnat ha rebut una formació virtual per part del personal de  l’Arxiu municipal que els ha servit per conèixer els passos que han de seguir per dur a terme les entrevistes: guió, planificació i realització de les entrevistes.

L’exposició, que es podrà visitar al Cèntric Espai Cultural des del 15 d’abril  fins al 31 d’octubre, incorpora i fa visible el resultat d’un curs de treball col·laboratiu.  Tots els materials elaborats per l’alumnat passen a formar part del fons de l’Arxiu Municipal del Prat i per tant, de la memòria de la ciutat.

Durant aquests dies, han començat les sessions de les entrevistes a les persones que els hi explicaran com els seus familiars van viure la repressió franquista i com els hi va afectar.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 4 agost, 2022 - 14:00

La nova llei de memòria històrica busca reparar la repressió econòmica del franquisme

La llei de memòria democràtica, que s'està tramitant al Senat, conté una sèrie d'articles q...

dijous, 4 agost, 2022 - 10:00

L'Illa de la lectura: 25 nenes i nens compartint aventures i complicitats

La Sala Infantil de la Biblioteca Antonio Martín forma infants lectors amb...
Casal d'estiu de natació a la piscina del CEM Fondo d'en Peixo

dilluns, 1 agost, 2022 - 10:45

Uns 3.600 infants i joves han participat als casals i activitats d’estiu al Prat durant el mes de juliol

Durant tot l’agost, es continuaran fent casals i campus nàutics (per aprendre...