Esteu aquí

La Fàbrica i el Cos, una reflexió sobre el passat fabril i els nous imaginaris de producció

La Núria Nia, l’artista guanyadora de la Convocatòria /UNZIP 2020, treballa en un audiovisual comunitari a la Palmira

dimarts, 24 novembre, 2020 - 17:30

Maria, que viu en un dels pisos de la Paperera, Rosario, presidenta de l’AVV del Nucli Antic i Valeria, una jove treballadora social són algunes de les participants del projecte, que alhora són protagonistes, realitzadores i creadores de l’audiovisual comunitari.

La Fàbrica i el Cos tracta el canvi en les formes de treball des del moment de l'abandonament de la fàbrica i el trasllat a la indústria fins al capitalisme de plataformes i a altres maneres de treballar que sorgeixen amb la hiperconnectivitat global. En concret, el projecte se centra en la relació dels cossos amb aquests espais i formes de treball, establint el punt de mira en les històries viscudes per les mateixes protagonistes dels canvis que succeeixen.

La Núria Nia ens explica el procés

A l'inici del projecte vam contactar amb diverses persones que podrien estar interessades a participar en aquest projecte audiovisual comunitari. Vam trobar un grup molt heterogeni en què diverses edats, experiències i vides laborals formaven un mapa prou significatiu; i sobretot vam trobar persones molt disposades a reflexionar a través de l'audiovisual sobre els canvis en les formes de treball, amb les noves formes d'explotació o d'alliberament que aquestes albiren, segons el punt de vista de cadascú.

Vuit persones del barri participen en aquest projecte: la Valeria, que és una jove treballadora social que fa equip amb la Júlia per explicar-nos com és de difícil accedir al món laboral digitalitzat d'avui en dia; la Laura, antiga treballadora d'Amazon i d'un gran magatzem de distribució de venda online que relata la seva experiència com a número d'una gran cadena; la Graciela i en Jorge, que regentaven un bar en un barri que s'anava adaptant en la mesura que apareixien nous serveis i llocs de treball; la Rosario, que presideix una de les associacions de veïnes que com ella diu 'conserven l'esperit de camaraderia de les fàbriques'; la Maria, que viu en un dels pisos de l'antiga fàbrica Paperera i ha vist com el bloc canviava al mateix ritme al qual la seva vida laboral la despersonalitzava; i en Rubén, que després de treballar per una corporació va virar cap al cooperativisme i actualment assessora nous projectes d'economia social. El projecte compta amb la participació, com a acompanyant de Unzip, de Sergi Sandua, documentalista del Prat.

Més que un audiovisual

A banda de la proposta audiovisual, els testimonis i l'esdevenir d'aquest projecte estarà allotjat en una pàgina web d'accés lliure per a navegar en els continguts creats. Així mateix, s'està treballant en una publicació que ens portarà al pla físic tot allò que estarà allotjat al núvol d'Internet, fent de nexe entre l'abans i l'ara i fent referència a les antigues publicacions que les fàbriques i centres de treball difonien entre les persones que hi treballaven.

A mitjans de desembre podrem veure les peces creades per les veïnes de la Palmira al Convofest, juntament amb la resta de projectes seleccionats a la Convocatòria /Unzip 2020.

Compartir

Noticies relacionades

Festa de la Dansa 2024

divendres, 10 maig, 2024 - 12:00

Un any més, la Festa de la Dansa fa ballar la ciutat a Jardins de la Pau

Més de 800 persones repartides entre els 73 grups participants, pugen a l...

divendres, 10 maig, 2024 - 11:30

El Prat es suma al Dia del Comerç Just amb diferents accions

El 14 de maig es celebra el Dia Mundial del Comerç Just. Enguany, l’Ajuntament, vol celebrar aquesta jornada amb un seguit d’activitats...

dijous, 9 maig, 2024 - 12:30

“Des del Prat, salvem els oceans" és el lema de la segona edició del Diverciència

El Diverciència torna als Jardins del Cementiri Vell per gaudir de la ciència...