Esteu aquí

La Biblioteca Antonio Martín celebra la 28a Setmana de la Ciència i els 550 anys del naixement de Copèrnic

La Biblioteca s’afegeix a tota una bateria d’accions per viure la ciència de prop

dijous, 9 novembre, 2023 - 10:00

La 28a edició de la Setmana de la Ciència (SC) té lloc del 10 al 19 de novembre de 2023 amb diferents actes i activitats. La Biblioteca vol compartir aquesta iniciativa i donar a conèixer part del seu fons bibliogràfic relacionat amb àrees d’estudi científic. La iniciativa s’emmarca en el programa IntersECCions dins de l’àmbit de Coneixement Científic, Tecnològic i Digital per impulsar la cultura científica entre la ciutadania.

Aquest any la SC impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Entre d’altres, es tractaran temes com:

  • 100 anys de la visita del físic Albert Einstein a Barcelona.
  • 200 anys de la mort d’Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola.
  • Cecilia Payne, astrònoma,  va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli.
  • Reysa Bernson, astrònoma. L'any 1923 va fundar l'Association Astronomique du Nord.

550 anys del naixement de Copèrnic

Nicolau Copèrnic (Polònia, 19 febrer 1473-24 maig 1543),  també conegut com a Niklas Koppernigk o Nicolaus Copernicus, és un dels astrònoms més rellevants de la història de la ciència. Format en matemàtiques i astronomia, aprèn dels escrits filosòfics i de ciències naturals d'Aristòtil, Averrois, Ptolemeu o Euclides a les millors universitats d'Europa.
En 1543, apareix la versió completa de la seva obra De revolutionibus orbium coelestium o Sobre las revoluciones de los orbes celestes, publicada alguns mesos després de la seva mort, on desterra per sempre la teoria ptolemaica dominant des de feia 1.500 anys, segons la qual el centre del món era la Terra i tots els cossos celestes orbitaven al seu voltant. La seva obra ofereix una base matemàtica ferma que situa el Sol en el centre de l'Univers. Fascina als grans matemàtics i astrònoms de la seva època, alguns com Galileu Galilei, inclús es juga la vida davant la Santa Inquisició per les seves idees.
De fet, cal recordar que no serà fins al 31 d'octubre de 1992,  que el Papa Joan Pau II, pare de l'Església, reconeix a Galileu que la Terra es mou al voltant del Sol, i el declara oficialment innocent de l'acusació per la qual ha estat condemnat l'any 1633.

Com participa la biblioteca 

  • Exposició bibliogràfica a la planta 2 de la biblioteca amb llibres d’astronomia i l’univers Copèrnic, del 2 de novembre al 2 de desembre de 2023, disponibles pel préstec.
  • Expositor bibliogràfic a la sala infantil del món científic-tecnològic i llibres de coneixements generals de la matèria. Tot el material allà exposat es pot agafar en préstec.
  • Recomanacions, ressenyes i efemèrides a les xarxes socials de la Biblioteca amb més informació sobre el material exposat i fer de la ciència una disciplina més atractiva,
  • Club de lectura. La sessió de novembre del Club de lectura Grans Lectors versarà sobre Los Viajes de Tuf, de George R.R. Martin. Novel·la de ciència-ficció on l'autor imagina grans aventures per l'univers. L'organització del club es du a terme en col·laboració amb el Departament de Ciutadania de l'Ajuntament, Programa de la Gent Gran.

Projectes en marxa al municipi relacionats amb l’àmbit científic-tecnològic

La Biblioteca Antonio Martín participa activament en els projectes de l’àmbit de Coneixement Científic, Tecnològic i Digital d’IntersECCions, acompanyant-los amb recursos documentals i assessorament bibliogràfic. Enguany la investigació d'aula del projecte en xarxa “Investiguem, inventem” es centra en el cicle de l’aigua i les seves propietats així com en les forces que intervenen en la flotabilitat dels objectes, vinculant-ho al mar mediterrani i a la proximitat de la platja del Prat.

Serveis actius de la Biblioteca

El servei de préstec Ebiblio ofereix llibres, revistes i pel·lícules en format electrònic, així com la consulta del fons bibliogràfic al catàleg col·lectiu Aladí i al catàleg AtΣna.

Són diverses les vies de comunicació a través del correu de la biblioteca b.prat.am@diba.cat, al telèfon 933 705 152, les xarxes socials, Facebook i Instagram i al web de la biblioteca.


 

 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 9 juliol, 2024 - 17:00

Segona edició del cicle de debats "SoPerifèric"

El passat 5 de juny vam parlar sobre sons migrants i pluralitat mà de Pigeon...

dimarts, 9 juliol, 2024 - 12:30

3.500 infants i joves participen en casals i colònies d’estiu al Prat

El dia 25 de juny van començar els casals i colònies d’estiu per a infants i joves del Prat, amb una àmplia oferta...

dilluns, 8 juliol, 2024 - 14:00

La desfilada per commemorar el dia de l’Alliberament LGTBI omple de colors els carrers del Prat

La comunitat educativa i el teixit associatiu de la ciutat, claus de l’èxit...