Esteu aquí

Finalitza el segon Cicle d’història del Prat

Prop de 300 persones assisteixen a les 4 sessions

dimarts, 5 desembre, 2023 - 10:30

L’Arxiu Municipal ha impulsat una nova edició del Cicle d’història del Prat. El primer cicle es va centrar en explicar els orígens del territori fins al segle XVIII quan es consolida el futur nucli urbà.

El nou cicle abastava el període comprés entre els segles XVIII i XIX. Totes les sessions han estat conduïdes per professionals i especialistes en història.

L’arqueòleg Jordi Gibert ha dut a terme la primera conferència centrada en la construcció del nucli urbà en el primer període de creixement de la ciutat (segles XVII-XIX). Hem pogut conèixer els primers carrers urbanitzats i com va créixer el nucli urbà. Els primers pobladors residien en zones rurals, com masies, barraques i altres edificis senzills i les primeres construccions es van aixecar al voltant de l'entorn parroquial. Les petites cases del nucli urbà estaven ocupades per jornalers, artesans i altres persones que exercien diversos oficis. Posteriorment es van edificar carrers nous que s’obrien a les zones dels ravals, més allunyades del que serà el centre.

L’historiador Daniel Venteo ha tractat  la relació del Prat, i altres municipis de l’entorn, amb la ciutat de Barcelona. Com la gran ciutat va anar absorbint les petites poblacions que tenia al voltant.

Una altra sessió ha estat dedicada als estudis genealògics i a aprendre a fer un arbre  familiar. L’historiador Manu Valentín, especialista en genealogia, ens va donar indicacions per començar a fer un arbre genealògic i a no limitar-nos a col·leccionar noms i dates. Ens va encoratjar a  conèixer aspectes de la vida dels nostres avantpassats, qui eren, per què van prendre aquelles decisions i no unes altres, van tenir alternatives? Quins rastres podem trobar en la història de la família?

L’agricultura, la principal activitat econòmica, també ha tingut  una sessió monogràfica.  Aquesta sessió havia d'anar a càrrec de la Dra. Gemma Tribó, que, malauradament, va morir el passat 26 d'octubre. La sessió es va dedicar a la seva obra i a la seva memòria. L'acte ha anat a càrrec dels historiadors pratencs Jordi Gibert, Marga Gómez i Jordi Ramos. La seva presentació conjunta ha explicat els orígens de la propietat i dels conreus, i com es va transformar al cap dels anys per acabar sent de regadiu. També  hem pogut conèixer com era l'entramat de camins, construccions i altres elements del camp pratenc.

L’assistència de públic ha fet prou evident l’interès de la ciutadania pel coneixement de la història. En total han participat 291persones. 

L’activitat ha estat organitzada  per l’Arxiu Municipal, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Totes les sessions han estat registrades en àudio i es poden recuperar aquí.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 4 març, 2024 - 15:00

Obertes les inscripcions al taller de narrativa sobre sentiments i emocions, en el marc del Premi literari Delta

El durà a terme l’escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura de l...

dilluns, 4 març, 2024 - 15:00

Obertes les inscripcions al taller de narrativa sobre sentiments i emocions, en el marc del Premi literari Delta

El durà a terme l’escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura de l...

divendres, 1 març, 2024 - 11:00

Al març, una nova edició de Dansa Metropolitana al Prat de Llobregat

El Prat de Llobregat formarà part d'una nova edició del festival amb...