Esteu aquí

El projecte en xarxa La Ciència del Vol aterra a les aules

Alumnat i docents despleguen el mètode científic a l’aula tot preparant-se per obrir el procés a la ciutat

Interseccions_cienciadelvol_galileo

dijous, 25 març, 2021 - 10:00

Què és volar? Quines forces intervenen en el vol dels avions de paper? Com ens afecta la proximitat de l’aeroport a la ciutat del Prat? Quines coses volaran en el futur del barri? Volar, planejar, caure, gravetat, sustentació, impúls... Per què volen les coses que volen?

Aquestes han estat algunes de les preguntes que han anat formulant-se durant el procés de disseny i desplegament del projecte en xarxa de ciutat La Ciència del Vol emmarcat dins l’àmbit científic, tècnic i digital del programa Interseccions.

Preguntes i més preguntes; hipòtesis que cal contrastar des dels resultats extrets de l’experimentació per validar-les o contrarestar-les; diferenciar entre diversos tipus de materials i densitats; cercar, indagar, trobar respostes per formar-nos una opinió... Treballar la ciència i el mètode científic amb l’alumnat i la ciutadania del Prat per generar curiositat i estima pel nostre entorn i, per què no, investigar i inventar per millorar-lo.

Ens endinsem en el treball de la ciència en xarxa

Conceptes com els anteriors i molts d’altres són els que han estat en moviment constant durant el procés de disseny del projecte en xarxa La Ciència del Vol i que aquest trimestre s’ha començat a desenvolupar amb l’alumnat.

Més de 25 professionals (entre docents i direccions de centres educatius, dinamitzadores i direccions de centres culturals, tècnics i tècniques de l’Ajuntament i el CRP del Prat, entre altres) han estat construint conjuntament aquest projecte col·laboratiu que té per objectiu impulsar l’aprenentatge de la ciència des de la seva metodologia de treball a partir d’una mirada integradora de la temàtica del vol.

Aquest procés de treball es va iniciar el curs passat amb unes sessions formatives a tot el grup de treball impartides pel CESIRE i que, juntament amb l’assessorament expert que aquest curs està realitzant la cooperativa NUSOS, han servit per dissenyar els projectes que s’estan desenvolupant dins dels centres educatius i per teixir la col·laboració amb el centre cultural de referència del projecte, el Centre Cívic Palmira Domènech. A més, la Biblioteca Antonio Martin participa facilitant un ventall de recursos a cada escola per tractar el tema del vol i la ciència que l’envolta. Un projecte nascut del grup de treball que va constituir-se en el laboratori del curs 2017-2018.

La ciència del vol arriba a un ampli ventall d’edats

Amb la finalitat de facilitar el treball de la didàctica de la ciència a l’aula, l’acompanyament virtual i presencial per part de NUSOS ha ajudat a que cada centre educatiu dissenyi un projecte d’investigació i experimentació específic per al seu alumnat. Així han participat l’alumnat de 5è de l’Escola del Parc, de 2n i 5è de l’Escola Galileo Galilei,  de 2n i 4t de l’Escola Bernat Metge i de 2n i 5è de l’Escola Charles Darwin, escola que, a més, ha aprofitat la temàtica del vol per fer-ne un projecte de centre i treballar-ho amb la resta del seu alumnat.

D’aquesta manera, més de 300 alumnes han treballat el mètode científic a partir dels avions de paper, del vol de les aus, dels avions que tenim a l’aeroport del Prat i fins hi tot amb els coets que arriben a l’espai. A més, han conegut i experimentat amb les 4 forces que permeten que un objecte pugui volar (la sustentació, l’impuls, la gravetat i la resistència) i també, en la majoria d’escoles, han comptat amb la participació de persones properes al centre amb perfils professionals vinculats a l’àmbit aeronàutic: físiques, enginyers tècnics, controladors aeris i pilots, entre altres.

El projecte col·laboratiu però, acaba de començar. Aquest mes s’estan perfilant les sessions de treball conjunt entre cada centre educatiu i el Cenre Cívic Palmira Domènech que tindran lloc al maig. S’inicia ara un procés de reflexió entre diverses persones vinculades a entitats del territori i membres de la comunitat educativa que servirà per detectar necessitats i projectar solucions a problemàtiques actuals amb el vol com a fil conductor.

La Ciència del Vol - Curs 2020/21

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 29 novembre, 2021 - 10:00

Els English workshops, un canvi de mirada cap a l’anglès

Ja estan obertes les inscripcions del 2n trimestre

dilluns, 29 novembre, 2021 - 10:00

Indisciplinats, el cicle que trenca les disciplines

La Capsa, el dispositiu /Unzip i el Teatre L’Artesà presenten el festival...

divendres, 26 novembre, 2021 - 12:00

“Les fosses comunes de la Guerra Civil: estat de la qüestió” amb l’arqueòleg pratenc Jordi Ramos

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats vinculades a l...