Esteu aquí

Arriba ‘Un gegant a Unzip’. Projecte seleccionat a la modalitat ‘Art i educació’ de la Convocatòria Unzip’22

Cultura popular i pràctiques artístiques contemporànies es conjuguen per la creació d’un nou imaginari col.lectiu

dimecres, 23 novembre, 2022 - 10:45

'Un gegant a Unzip' és el projecte seleccionat a la modalitat 'Art i educació' de la convocatòria de projectes artístics Unzip 2022. A cura de Joana Capella Buendia i Roc Domingo Puig, s'impulsa des de l'Escola d'Arts Visuals del Prat, i compta amb l’acompanyament de Paula Bruna (artista i ambientòloga)
El projecte pren la figura dels gegants, com a eix que permet establir diàlegs entre els ecologismes contemporanis i el folklore popular. La seva construcció col.lectiva és una tàctica per reflexionar al voltant de la relació entre el territori i els seus imaginaris populars, atenent les tensions entre l’entorn que ens acull, la seva explotació i els éssers que l’habitem.
El treball d’ideació del gegant es desenvolupa a partir de processos de participació col.lectiva, oberts a tothom. I amb la intervenció dels centres cívics de la ciutat i altres entitats que formen part de la xarxa cultural del municipi interessada a dialogar amb la proposta: El Nus (Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional del Prat), i les Picacrestes. També s'han vinculat al projecte artistes com  Chiara Sgaramella investigadora centrada en els ecologismes i el territori, i Lola Lasurt  que ha generat un projecte artístic titulat “El Gegant Menhir” a Mollet del Vallès, dins el context de l’Aparador del Museu Municipal Joan Abelló.

Primeres relacions amb el territori 

Des que el projecte es va posar en marxa al mes de juny, s'han estat portant a terme trobades amb diferents col·lectius i agents del territori vinculats amb la cultura popular, que han propiciat obrir el marc de pensament entorn els imaginaris constructius dels gegants, tenint en compte els diversos contextos en què habiten aquestes figures. 
D'una banda, la conversa amb Pau Ruiz Esbrí (president de la Federació de la cultura popular, el NUS) i la colla bastonera 'Picacrestes' van permetre conèixer com la cercavila dels gegants respon a certes normatives durant la seva litúrgia. Alhora, altres trobades informals amb artistes del Prat com Eloi Linuesa (artista i escenògraf), els ha permès conèixer diferents materials de construcció propis de l’escenografia fictícia però aplicables en la construcció dels gegants. 
D'altra banda, han volgut acostar-se a altres gegants, que potser no s’emmarquen en els imaginaris de la cultura popular més institucionalitzada, ja siguin proposats des de l’àmbit de les pràctiques artístiques o activistes. Referents artístics propis d’altres cultures com la xinesa o la brasilera, cultures que construeixen figures populars de grans formats i més horitzontals que  permeten obrir el debat entorn les formes que adopten aquestes representacions culturals i quins imaginaris possibiliten.
Finalment, tenint en compte la voluntat d’atendre la relació entre un territori i les seves manifestacions culturals, l'arrelament al context i l'estudi del delta del Llobregat s’ha treballat amb artistes sensibilitzades amb el territori com Paula Bruna, Chiara Sgaramella i Núria Inés (Tinta Fina).


Activacions col·lectives d'Un gegant a Unzip

Acabada la primera fase de situació en el context i reconeixement dels possibles agents a implicar, els artistes han activat quins són els imaginaris que acostumen a envoltar les figures dels gegants i les gegantes, i com es construeixen a partir de trets que tenen a veure amb identitat, tradició i cultura. 
La primera parada d’activació col.lectiva d’”Un gegant a Unzip” ha estat una passejada pels voltants de la ciutat del Prat. 
El passat dissabte 12 de novembre va tenir lloc la primera trobada oberta a la ciutadania. Consistia en una passejada pel Parc Agrari, l’objectiu de la qual era conèixer de primera mà els conflictes mediambientals existents en el territori al Parc Agrari i les relacions i tensions entre un imaginari simbòlic i les diverses realitats tangibles del territori, a través de visualitzar quins materials i rastres es trobaven durant el recorregut de la passejada (plantes invasores, tipus de cultius, materials propis de la recol·lecció de les collites) però també atenent a les diverses projeccions de futur que afecten el territori, com els plans urbanístics. Aquesta reflexió mediambiental ha servit per construir noves identitats vinculades a pensaments contemporanis.

Festival Indisciplinats com a escenari d’un projecte que continuarà creixent

El  dimecres 23 de novembre a la Nau de Cultura Popular,  dins el marc del Festival Indisciplinats,  es posaran en relació tots aquests sabers i idees mediambientals amb els coneixements propis de la cultura popular per tal de construir (de forma més o menys metafòrica) un gegant que aglutini noves visions i sabers propis de la contemporaneïtat del territori i que possibiliti una reflexió entorn que entenem per popular.

Finalment, es donarà pas a la confecció del gegant entre desembre i febrer del 2023. Procés que s’engega amb una activitat participativa i oberta a tota la ciutadania, prevista el 17 de desembre en la que hi col·laboren les persones vinculades a la comunitat “Fet a Mà” del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa. Durant aquesta jornada s’experimentarà amb tècniques de costura i de creació tèxtil per a la confecció de la peça principal del gegant, el faldó. Aquest faldó serà cosit amb materials diversos com teles reciclades provinents de la Fundació Rubricatus,  creacions experimentals sorgides in situ, plàstics, entre d’altres.
El procés de creació acabarà amb la configuració d’una figura imaginària que vol aglutinar aquelles reflexions sorgides durant el procés, i que es vol activar amb la complicitat d’algunes entitats culturals, com la colla bastonera usuària de La Llavor i el projecte de Lara Garcia, que també s’ha desplegat al marc del programa d’Unzip. La seva posada en escena (la cercavila), que posarà punt final al projecte artístico-educatiu, doncs, es dissenyarà amb la complicitat d’altres agents, amb qui es definiran els moviments, els sons i el ball d’aquest estrany gegant i el recorregut de la mateixa cercavila. Donant pas, a la celebració del naixement del Gegant d’Unzip. 


Vols formar-ne part?

Totes les sessions són obertes a la participació. Segueix tota la informació de la proposta a l’Instagram de l’Escola d’Arts Visuals del Prat  i participa en les diferents sessions escrivint a ungegantaunzip@gmail.com

 

 

 

Compartir

Noticies relacionades

centric_lectura_gemma ruiz

divendres, 26 abril, 2024 - 11:30

Recta final del Primavera de llibres i lletres al Cèntric

L’escriptora i periodista Gemma Ruiz presentarà el seu llibre “Les nostres...

dijous, 25 abril, 2024 - 16:00

Jardins de la Pau, un espai per a la creació, el coneixement i la celebració de la dansa

Aquesta disciplina artística, protagonista durant el mes d’abril al Prat

dijous, 25 abril, 2024 - 12:00

En marxa el "Connecta Jove" als Centres Cívics de la ciutat

Alumnat de diferents instituts imparteix sessions sobre eines digitals als...