Servei de Control de Mosquits

El Servei de Control de Mosquits es troba a Can Comas, al terme municipal del Prat de Llobregat

L’Ajuntament del Prat manté un conveni amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, qui a través del Servei de Control de Mosquits realitza les accions preventives i les inspeccions i recomanacions necessàries. L’Ajuntament aporta 19.777,57 euros anuals del cost total del servei, que és de gairebé un milió d’euros, que aporten els diferents municipis i altres administracions (Consell Comarcal i Generalitat). En total hi participen 21 ajuntaments a més del port i l’aeroport. Per a totes les actuacions hi ha 20 persones contractades. El control sobre les poblacions de mosquits que es fa al Prat utilitza mètodes biològics que actuen només sobre les larves, no sobre els mosquits. Els mètodes biològics no comporten perjudicis per a la salut dels organismes vius ni es disseminen per l'aire, ja que s'apliquen a l'aigua on es desenvolupen les larves. 

El Servei de Control de Mosquits es troba a Can Comas, al terme municipal del Prat de Llobregat, es va crear l’any 1983, molt abans de la irrupció del mosquit tigre a Catalunya. El servei és especialment important a la nostra comarca, amb moltes zones humides, agricultura i gran densitat de població. 

Al Prat, actuen principalment tres tipus de mosquits: 
Mosquit comú (Culex pipiens), que pica només de nit i sol créixer a aigües brutes, com per exemple als embornals de les clavegueres. Durant l'any 2019, el Servei de Control de Mosquits va tractar  9.965 embornals a la nostra ciutat.
Mosquit tigre (Aedes albopictus), que pica de dia i de nit, necessita aigües netes -inclús amb poca quantitat- i, per tant, es multiplica sobretot a l’espai privat de terrasses i finestres,  als recipients i testos que acumulen aigua de reg o de pluja.
Mosquit de les maresmes (Ochlerotatus caspius), que pica de nit i de dia i es multiplica en grans masses d’aigua com són els canals, estanys i zones inundables. És habitual que es multipliqui massivament quan hi ha règims de pluja molt concentrats i les temperatures són relativament altes, sobretot al maig i a l’octubre. 
Què hi podem fer nosaltres? Podem fer aportacions per evitar o reduir la proliferació de mosquits, seguint alguns consells.

Si necessiteu més informació podeu contactar amb el Departament municipal de Salut Pública i Consum, A/e: salut@elprat.cat  tel. 93 379 00 50 ext. 5375. C. Major, núm. 23. També és molt interessant seguir el twitter @MosquitsdelBaix i consultar l'apartat web específic del Consell Comarcal.

 

dilluns, 21 setembre, 2020 - 13:00

La climatologia ha fet augmentar aquest any les molèsties per mosquits

La situació millorarà amb el canvi de temps previst per als propers dies