Esteu aquí

Viu l'Òpera! "Don Quixote", amb coreografia de Rudolf Nureyev

Don Quixote

Basat en el romanç pseudocaballeresc de Miguel de Cervantes sobre un vell boig que es creu un heroic cavaller errant, i oferint una flamant festa de vibrant color espanyol i dansa clàssica russa, Don Quixote va ser creat originalment pel mestre coreògraf Marius Petipa, juntament amb el compositor Ludwig Minkus, pel Ballet Imperial del Teatre Bolshoi de Moscou en 1869.

Gairebé un segle més tard, el 1966, cinc anys després de fugir a Occident, el llegendari ballarí rus Rudolf Nureyev va crear una nova versió per al Staatsballett de Viena.

Don Quixote es veu aquí a la versió revisada per Nureyev que el coreògraf francès Manuel Legris - qui va ser un destacat Basilio en els seus dies com étoile de la companyia de Nureyev a París - idear per al Staatsballett de Viena, juntament amb els altres dos originals de Nureyev, El llac dels cignes i El trencanous, durant la seva primera temporada com a nou director. Denys Cherevychko interpreta el pobre i jove barber Basilio, el finalment reeixit intent de casar-se amb Kitri, la bella filla del ric hostaler, ofereix un rerefons a les aventures còmiques del delirant Don Quixot, sent memorable el seu famós atac a un molí de vent creient que és un gegant.

"Un Don Quixote per estimar ... Legris i companyia poden considerar la vetllada com un èxit complet" (Die Presse); "El Staatsballett ho ha aconseguit amb gran élan i talent teatral" (Kleine Zeitung); "Tots els nostres aficionats al ballet han de veure-la" (Kronen Zeitung). Quant als dos ballarins principals, Maria Yakovleva i Denys Cherevychko com Kitri i Basilio, cap elogi va ser suficient: "tots dos són tècnicament brillants" (Wiener Zeitung); "Ballen, salten, es balancegen, giren i actuen amb un estil brillant durant tota la vetllada, exhibint la seva bravura tècnica fins al gran pas de deux del casament" (Kurier); "Un no volia que el somni acabés" (Merker Online).

17.30 h Comentari previ a l'òpera a càrrec de Vicente Roldán

Foto: Michael Poehn

 

  • Accessible