Esteu aquí

Tercer gènere

Temes: Cultura, Persones
Categories: Dones, LGBTI
TIPUS: Exposició
Per a qui: Jove, Per a tots els públics
TERCER GÈNERE, REALITATS NO SUBROGADES

TERCER GÈNERE, REALITATS NO SUBROGADES
Un projecte expositiu de Julia Cáceres, José Luis Parralo i Laia Ruz

Proposta seleccionada en la modalitat de projecte expositiu d'artista i/o col·lectiu local Convocatòria /Unzip Arts Visuals 2019

(Aquest projecte és un espai en canvi constant. Aquest text és fruit d’un procés conjunt de construcció a data de 18/11/2019).

Tercer gènere, realitats no subrogades és un procés formatiu, d'exploració personal i de grup, en què analitzem com ens condiciona el gènere quotidianament, tant individualment com col·lectivament.

Parteix de la teoria dels biaixos cognitius, utilitzada per entendre el comportament humà i la manera en què construïm la realitat, extrapolant-la al nostre entorn quotidià. Alhora analitzem la dinàmica pròpia del grup i els rols que sorgeixen treballant a partir de l'intercanvi d'idees i el debat.

Volem saber si la nostra realitat està subrogada, com ens afecta, i si és possible una altra realitat en la qual càpiga un tercer gènere.

QUÈ ÉS TERCER GÈNERE? 

1. Un estat en el qual es poden trencar el binarisme i els biaixos cognitius, o almenys prendre’n consciència, per tal de diluir aquests límits.

2. Un estat de fluïdesa entre opcions de gènere, sexualitat i afectivitat.

3. Un lloc obert, de diàleg i convivència d’opinions, visions, maneres de viure. Existeixen els grisos.

4. Una experiència de construcció personal i compartida respecte a qüestions de gènere.

5. Un espai expositiu col·lectiu al qual es van sumant diferents artistes, persones, entitats, etc.

6. Un entorn acollidor a on parar-se i trobar-se amb les peces, per establir altres diàlegs i postures corporals.

7. Una oportunitat per mostrar i alhora continuar aprenent. Punt i seguit.

---

L'EXPERIÈNCIA TERCER GÈNERE A LA SALA JOSEP BAGES

L'espai es concep com un dispositiu de mediació, com un detonador que ha de ser activat per la intervenció i les aportacions de visitants i persones col·laboradores. Fruit del treball amb l’Art en Família, es presenta part del display informatiu i algunes peces en clau de diversitat.

A l’entrada del centre

Espai de documentació i consulta de projectes i activitats d'altres institucions, entitats i associacions del Prat i rodalies amb interessos semblants als de Tercer gènere.

A la primera sala

Explicació del procés d'investigació, les dinàmiques de gènere del grup i la seva metodologia de treball, així com els processos d'acompanyament de les artistes i les relacions del projecte Tercer gènere amb l’Art en Família.

A la segona i tercera sala

Espai de presentació de les peces individuals i col·lectives del trio d’artistes en un entorn de comoditat, quotidianitat i confort.

Espai per a la intervenció d'altres entitats i projectes de la ciutat, convidats a compartir l'espai i a sumar  els seus interessos, experiències i visions, per tal de generar un veritable espai plural Tercer gènere (en procés durant l’exposició).

---

LA TEVA PRÒPIA AVENTURA TERCER GÈNERE. Autovisita i grups convidats 

Autovisita. Recull la teva carta de navegació i construeix la teva pròpia aventura Tercer gènere

Grups convidats. Activitats específiques amb grups convidats a intervenir a la Sala d’Art Josep Bages i dossier de mediació (en procés durant l’exposició).

---

TEMES I DISPOSITIUS D'ACCIÓ TERCER GÈNERE 

A Tercer gènere, en aquesta part de l’exposició, podem trobar les propostes individuals de les tres artistes, així com col·laboracions entre el trio i altres artistes i entitats convidades a dir-hi la seva, fins i tot tu. 

Laia Ruz ens pregunta sobre l'espai que ocupem i el que no hem ocupat per qüestions relacionades amb el nostre gènere. Per a això, porta a terme una sèrie d'entrevistes a familiars, amics i artistes pròxims (com el cas de Rocío Vidal i el seu còmic "Machistadas", que col·labora com a projecte convidat a la sala) que deriva en una instal·lació en forma de divan de lectura de llibres amb les històries inscrites de les persones entrevistades. Enfront d'aquest idea de limitació, han sorgit altres propostes entorn del desig d'expandir-se il·limitadament.

En el cas de Julia Càceres, el concepte clau del seu projecte és el del "capitalisme gore" com a manifestació del patriarcat i de la perpetuació del seu poder i estructures. Per a ella no existirà el tercer gènere fins que no desapareguin el capitalisme gore i les religions. La relectura de 1984 i les tensions entre discurs i dogma, utopia i distòpia, són altres claus conceptuals de la proposta. La peça principal del projecte és una instal·lació en forma de carnisseria de cossos femenins que representa d'alguna manera la idea de capitalisme gore, en relació amb les problemàtiques de la gestació subrogada.

L'Associació de Dones Progressistes Frida Kahlo ha estat convidada per Julia, per tal d'intervenir en els projectes des dels seus interessos, en relació amb la lectura crítica que fan de les seves experiències com éssers humans, dones i mares. 

José Luis Parralo, amb l'experiència de pintar-se les ungles, el treball de camp realitzat i el diari de les experiències generades a partir de l'acció, ha experimentat sobre la idea del detector de ploma supermasculina, així com amb la possibilitat com a home de contestar d'altres maneres el que anomena "cabezazos entre machos cabríos". Per presentar aquest treball i el seu diari de camp, ha generat una peça en forma de caixa d'eines folrada en tela i amb el material necessari per pintar-se les ungles. El Teatre Kaddish és el projectes convidat per Parralo a realitzar propostes escèniques, instal·latives i de formació-creació a partir de la interpretació lliure del seu material. També desenvolupa una altra peça en format trio que situa un procés per apostatar de la fe masclista.

Aquests dispositius, aparells i peces a l'espera de la intervenció de les persones visitants, es completen amb propostes en les quals l'autoria es desdibuixa, es generen col·laboracions i projectes conjunts.

---

CRÈDITS 

Projectes convidats: Associació de Dones Progressistes Frida Kahlo, Teatre Kaddish, Rocío Vidal.

Amb l'acompanyament de: equip /Unzip, Judit Vidiella. Projecte de Mediació i acompanyament: Laia Ribas.

Amb la col·laboració de: projectes i entitats convidades a intervenir durant l’exposició al projecte de Mediació. 

Espai de documentació i context. Recerca i disseny: Juan Antonio Cerezuela

---

Del 12 de desembre de 2019 al 8 de febrer de 2020

Tancat els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2019; i del 1 al 6 de gener de 2020
Sala d'Art Josep Bages. Centre d'Art Torre Muntadas.

 

Activitats relacionades

El callejón de las almas perdidas

Tipus: Cinema
Quan: 21/01/2022
On: Cinema Capri

El callejón de las almas perdidas

Tipus: Cinema
Quan: 22/01/2022
On: Cinema Capri

Cursa Solidària Orgull Pota Blava

Tipus: Acte esportiu
Quan: 23/01/2022 de 12:20 a 14:00 h
On: Parc Nou