Esteu aquí

Taula rodona: Paraula contra la guerra

Des dels atemptats de l'11-S i l'anomenada guerra contra el terrorisme declarada pel president George W. Bush, ara fa vint anys, les invasions nord-americanes a l'Afganistan i l'Iraq han canviat el mapa de la regió. A nivell global, la pèrdua de llibertats en nom d'una guerra impossible de guanyar s'ha consolidat. Són dues dècades en les quals el periodisme ha tingut més difícil que mai explicar els conflictes, però sempre ho ha seguit intentant. Conversem amb tres reporteres —amb experiència a països com l'Afganistan, l'Iraq o els Territoris Ocupats Palestins— que han fet servir la informació i la paraula contra la guerra.

Mónica G. Prieto, Olga Rodríguez, Mayte Carrasco

Moderació: Agus Morales

 

Biografies de les ponents

Mónica García Prieto En els darrers 25 anys, ha estat corresponsal a Roma, Moscou, Jerusalem, Beirut, Bangkok i Xangai i ha recorregut el món com a reportera centrant les seves cobertures en la denúncia dels abusos en els Drets Humans en temps de guerra i en la defensa dels civils. Ha treballat en els conflictes de Chiapas, Txetxènia, Geòrgia, Macedònia, les invasions de l'Afganistan i l'Iraq i la guerra civil iraquiana, múltiples atacs contra Gaza, la guerra del Líban i la guerra de Síria, entre d'altres. La seva carrera s'ha centrat al Pròxim Orient, Àsia Central, el Sud-est asiàtic, Rússia i la Xina.

Reconeguda amb els premis Dario D'Angelo el 2005, "José Manuel Porquet" de Periodisme Digital el 2011, José Couso de Periodisme el 2013, Premi Julio Anguita Parrado el 2016 i Premi Cirilo Rodríguez de 2016, és co autora dels llibres Siria, el país de les ànimes trencades i Iraq la llavor de l'odi, tots dos publicats per l'Editorial Debate. Ha participat en altres llibres com Totes, cròniques de la violència contra les dones de l'Editorial Libros.com, o Contar-ho per no oblidar, juntament amb Maruja Torres, publicat per la Col·lecció Veus de Revista 5W.

 

Mayte Carrasco Premiada directora de documentals, escriptora i reportera en zona de conflicte. Ha estat reconeguda amb el Premi Gimme per la sèrie documental «Afghanistan, the woundedland» (Looks Films, 2020) per a ARTE, NDR i Al Jazeera. Va ser corresponsal a França i a Rússia, i des de 2008 ha cobert la guerra de Geòrgia, l'Afganistan, els conflictes a Colòmbia i Veneçuela; la guerra a Mali contra el gihadisme, la guerra de Líbia, la revolució a Egipte, la guerra civil a Síria o la guerra a l'Iraq, entre d'altres, per a prestigiosos mitjans internacionals. Ha rebut el Premi IRIS de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió —entre altres— i és especialista en Estudis per a La Paz de la Càtedra UNESCO, i en Terrorisme i Resolució de Conflictes per la Universitat de Reading (el Regne Unit); és a més professora en diversos centres i Universitats, com Science Po a França. En 2012 va fundar The Big Story Films, productora de creació de contingut audiovisual per a cinema i TV (www.thebigstoryfilms.com), de la qual és CEO.

 

Olga Rodríguez Periodista especialitzada en informació internacional i Drets Humans. Ha treballat en la Cadena SER, Cuatro, CNN+ i ElDiario.es, entre d'altres. Ha cobert alguns dels esdeveniments més importants dels últims 20 anys a Orient Pròxim des de l'Afganistan, l'Iraq, Líban, Síria, Egipte, Israel o els Territoris Ocupats Palestins. També ha treballat als EUA.Des d'Espanya va cobrir la crisi del Prestige o els atemptats del 11-M i realitza grans reportatges centrats en temes socioeconòmics.

És autora de diversos llibres: Aquí Bagdad. Crónica de una guerra (2004), El hombre mojado no teme la lluvia (2009) i Yo muero hoy. Las revueltas en el mundo árabe (2012).

Guanyadora de premis com l'Honoris causa Pimentel Fonseca 2018 concedit a Itàlia, Premi Periodisme Associació Pro Drets Humans d'Espanya 2015, Club Internacional de la Premsa al Millor Treball Informatiu 2006 pels seus reportatges des de Gaza i Ciutat Juarez, entre d'altres.

El text de Shock 2 està escrit per Albert Boronat, Juan Cavestany, Andrés Lima i Juan Mayorga (basat en fets reals i textos d’Olga Rodríguez i Alba Sotorra)

 

Agus Morales és periodista i director de Revista 5W. Col·labora en diversos mitjans, entre ells The New York Times. S'ha especialitzat com a reporter en la cobertura de migracions. És autor de No som refugiats, llibre recomanat per la Fundació Gabo en el festival de 2017. Va guanyar el premi Ortega y Gasset al 2019 amb la crònica Los muertos que me habitan, publicada en 5W. Va ser corresponsal de l'Agència EFE durant sis anys en la Índia i el Pakistan, i va treballar per a Metges Sense Fronteres durant tres anys, seguint crisis humanitàries a Àfrica i Orient Mitjà. És llicenciat en Periodisme per la UAB i doctor en Llengua i Literatura amb una tesi sobre Rabindranath Tagore.

Activitats relacionades