Esteu aquí

Taula rodona: El dret al no oblit. La necessitat de la memòria històrica

La model

Taula rodona sobre la memòria històrica emmarcada en la projecció del documental Lesa Humanitat, d’Hèctor Fàver, nominada als premis Gaudí. 

L'any 2007 es va aprovar la Llei de la Memòria Històrica per la qual es reconeixien els drets i s'ampliaven les mesures a favor de les persones víctimes de la persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura. Malgrat els anys passats, el desplegament de la llei ha estat mínim i, fins i tot, el Comissionat pels Drets Humans del Consell d'Europa ha posat en evidència l'Estat espanyol per la seva inacció. Les principals intervencions han estat impulsades des de l'àmbit universitari, grups de recerca, associacions de familiars, recolzament econòmic internacional i pels familiars directes. A Catalunya, el Memorial Democràtic, creat el 2007, donà cobertura a moltes d'aquestes actuacions que ara es veuen compromeses per falta de finançament. L'estiu del 2017, el parlament català va aprovar l'anul•lació de les sentències polítiques del franquisme i va declarar il·legals els tribunals de guerra.

Modera:

  • Joan Montblanc, historiador pratenc 

Ponents:

  • Hector Faver: director del documental Lesa Humanitat, nominat als premis Gaudí. 
  • Dra. Queralt Solé, Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona,  experta en repressió i memòria de la Guerra Cívil espanyola. El 2008 va publicar la tesi doctoral "Els morts clandestins. Les fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya (1936-1939)".
  • Josep Cruanyes, advocat i historiador. Ha sigut un dels principals promotors del retorn de la documentació confiscada per la dictadura franquista a Catalunya, tant a través de la Comissió de la Dignitat com amb la publicació del llibre Els papers de Salamanca. L'espoliació del patrimoni documental de Catalunya (1938-1939).
  • Roger Heredia, membre del grup de policia científica dels Mossos d'Esquadra i impulsor del banc d'ADN pels familiars desapareguts a la guerra civil.

Activitat gratuïta // Aforament limitat.

  • Accessible