Esteu aquí

Les Dones de La Obrera

Aquesta exposició mostra la història de les dones de la Cooperativa Obrera de Viviendas en el context de la ciutat del Prat del segle XX i XXI i hi dedica un apartat especial a la memòria de Palmira Domènech, directora del Centro de Esparcimiento de la Cooperativa Obrera de Viviendas. 

Les dones han portat el pes de la feina a casa, la cura dels infants i de les persones malaltes, i en general d'atendre les necessitats físiques i emocionals de tota la família. Quan les dones han començat a treballar fora de casa (ho han fet sempre) és sovint en activitats vinculades a l’economia de la família i també en activitats vinculades als rols tradicionalment associats a les dones, bàsicament els que tenen a veure amb les cures: neteja, salut o educació. 

Quan comença el desenvolupament industrial, també és molt freqüent la feina de les dones en l’economia submergida, tasques manuals que es fan des de casa, vinculades a tallers complementaris de les indústries, mal remunerades i no reconegudes, i que es consideren ingressos complementaris que no donen drets laborals a aquestes dones. Quan les famílies de la COV es feien sòcies de la cooperativa, era l’home el titular en la majoria dels casos, i només el títol permet tenir dret a vot a l’Assemblea o formar part dels càrrecs electes que dirigeixen i prenen les decisions. Aquesta exposició vol donar mostra de tota aquesta realitat i també ser part d'una reivindicació de fer visible l'invisible. 

En aquest context, l'exposició inclou també una part dedicada a la memòria de Palmira Domènech i a la visibilitat de la seva feina amb el jovent. Domènech, activista sociocultural i compromesa amb els moviments socials i el feminisme, va ser una de les primeres treballadores socials a Catalunya i va desenvolupar gran part de la seva feina al Prat, com a directora del Centro de Esparcimiento de Cooperativa Obrera de Viviendas.

L'exposició forma part del cicle d'activitats del Maig Cooperatiu, en què, conjuntament amb la Cooperativa Obrera de Viviendas,es fa aques homenatge a les dones que han format part de la història de la cooperativa.

 

Activitats relacionades

17es Jornades tècniques de la Fira Avícola del Prat

Tipus: Jornada
Quan: Del 30/11/2022 - 15:45 h al 30/11/2022 - 19:15 h
On: Centre de Promoció Econòmica

Ecografia d’una autora. Ramona Via 1922-2022

Tipus: Conferència Xerrada
Quan: 30/11/2022 de 19:00 a 20:30 h
On: Cèntric Espai Cultural