Esteu aquí

La ciència de la microbiota. Com alimentar els teus bacteris i tenir cura de la teva salut cuinant

Amb Cristina Sáez, periodista especialitzada en ciència, salut i medi ambient. I autora del llibre La ciencia de la microbiota. Cómo alimentar a tus bacterias intestinales y cuidar tu salud cocinando. (Amb la Fundació Alicia).

La sessió serà presentada i moderada per Laura Quinto, directora del Centre Cívic Palmira Doménech, i periodista.

L’intestí i el cervell estan en diàleg constant. Col·laboren, s’ajuden i, de vegades, també es perjudiquen. Per fer-ho, disposen d’un complex entramat de canals de comunicació a través dels quals s’envien missatges, químics i elèctrics. Des de fa quinze anys, al món científic s'estudia aquest eix cervell-intestí, i els resultats obtinguts en certa manera estan canviant la manera en què es diagnostiquen, es tracten i s’intenten prevenir algunes malalties mentals. 

Al centre de l'entramat de comunicacions entre el cervell i l’intestí hi ha la microbiota intestinal, el conjunt format per més de trenta-nou bilions de microorganismes —sobretot bacteris— que habiten al colon, funcionen com un sol òrgan i duen a terme funcions vitals per a la supervivència humana, des d’ajudar-nos a pair els aliments i a extreure’n energia, fins a fabricar vitamines essencials i entrenar el sistema immunitari.

Tenen un paper fonamental en la salut i el benestar; tot i que, paradoxalment, no s’acaba d’entendre del tot. El que és clar és que, per tenir bona salut, necessitem que la nostra microbiota estigui sana, cosa que, per ara, la comunitat cientìfica considera que vol dir que estigui equilibrada i sigui resilient i diversa. Les alteracions i els desequilibris en la seva composició es relacionen amb trastorns i problemes de salut mental.

ENTRADA LLIURE FINS OMPLIR L'AFORAMENT. NO CAL INSCRIPCIÓ.  Més informació salut@elprat.cat

Activitats relacionades

Mercat de pagès

Tipus: Proposta
Quan: 13/04/2024 de 8:00 a 14:00 h
On: Plaça Pau Casals

KIT: Autòmat pintor!

Tipus: Proposta
Quan: 13/04/2024 de 10:30 a 12:30 h
On: Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa

Inscripcions Tancades

Cercavila amb motiu del aniversari de la Colla Bastonera

Tipus: Proposta
Quan: 13/04/2024 de 20:00 a 22:00 h
On: carrers de la ciutat