Esteu aquí

FEM. La llista de Lourdes

FEM

Les dones han estat tradicionalment excloses de la història. I la història de l’art no és una excepció. I la història de l’art d’avantguarda no és una excepció.
 
La Paula és una noia de 15 anys, que escriu, dibuixa i li agrada el teatre. Va venir al Kaddish i ens va preguntar… buscava referents femenins… Ens va dur el seu llibre de l’institut, el d’història de l’art. El vàrem mirar, però no hi vàrem trobar cap artista dona (la majoria eren homes morts !). Després vàrem fer la “Llista de Lourdes”, la llista d’artistes que apareixen al llibre “Últimes tendències artístiques” de Lourdes Cirlot, el llibre amb el que vàrem estudiar nosaltres. Allí vàrem trobar 247 artistes homes i només 15 dones. Com que tampoc servia, vàrem decidir fer un nou temari d’història de l’art de les avantguardes, especialment adreçat a la Paula. És el que avui us presentem.
 
FEM ( la llista de Lourdes) posa en valor les pràctiques artístiques de les dones que han conformat l’avantguarda del feminisme artístic, especialment  les que han usat el propi cos de les dones com a lloc d’expressió artística. Es fixa en Carolee Schneemann, Ana Mendieta, Gina Pane, Yoko Ono, Valerie Export, Judi Chicago, Shigeko Kubota, Marina Abramovic, Laurie Anderson, Guerrilla Girls, Patty Chang, Regina José Galindo, Cindy Sherman...
 
El feminisme ha creat una presa de consciència de la opressió i ha creat una metodologia i una teoria. A partir d’aquestes, algunes dones artistes han iniciat una pràctica transformadora. Dones artistes disposades a desafiar la cultura patriarcal i les barreres de la religió.
 
La presa de consciència i la reivindicació del propi cos es troba en el centre de l’allilberament i és, alhora, el suport de l’obra d’art creada, el llenç. La necessitat de pensar i actuar sobre la feminitat i la seva imatge, la sexualitat, la maternitat, els abusos i la violència de gènere, entre d’altre qüestions, conformen una pràctica artística radical, que constitueix, per si mateixa, una de les més trencadores avantguardes dels segles XX i XXI.
 
Amb aquest espectacle, Teatre Kaddish / Nozomi 700 mira de cloure -un cop més- la sèrie d’espectacles sobre les avantguardes artístiques del segle XX i XXI, que va iniciar amb “Cabaret Voltaire” i ha anat continuant amb “Manifest Groc”, “Ten tips”, “Dau al 7” i “Casagemas”. 


Amb Mercè Ubalde, Maria Donoso, Marina Mora i Paula Capistros.
Direcció, Maria Donoso i Xavier Giménez Casas
Documentació, Xavier Giménez Casas
Dramatúrgia, Maria Donoso, Xavier Giménez Casas i Núria Inés
Disseny de llum i espai sonor, Marina Mora Contra
Disseny i construcció escenografia, Sara Roca Martínez, Goretti Solés Martín i Jaume Piñol
Fotografia, Imma Quesada
Testimoni àudio, Montse Viñals
Videos, Tonifilmmaker.  
Amb la participació de Enriqueta Marimón, Laura Muñoz, Ana Maria López, Soledad Gómez, Loli Martínez, Esther Domínguez, Laura Navarro, Montse Freire, Paula Dorado, Maria Ángeles Albacete, Lidia Gabara, Carmen Molina, Dulce López i Mirca Landi.
Comunicació, Cristina Gutiérrez
Assessoraments: Ixchel Montserrat (exercicis hipopressius), (tatuatge)

 
Entrada gratuïta enviant un mail a info@teatrekaddish.org 

Aforament limitat a 30 persones

Activitats relacionades

¡Que viene 'Jawelin'!

Tipus: Proposta
Quan: 30/10/2020
On: Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa

Activitat Cancel·lada

Laboratori Teatral #EnFemení

Tipus: Proposta
Quan: 03/11/2020
On: Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa

Inscripcions Obertes