Esteu aquí

Colla Picacrestes. La Dansa del Carnestoltes i el Ball de la Creu

picacrestes

La Colla Picacrestes ballarà dues danses tradicionals de la nostra ciutat i s'hi podrà afegir tothom qui ho vulgui. 

El Carnestoltes del Prat

La colla la formaven 18 o 20 homes i 2 “cabos de vara” que mantenien l’ordre. Diumenge de Carnaval recorrien les masies de la rodalia i dilluns les places i cases importants del poble, tot fent recapta. El dimarts feien un dinar i sarau amb tot el recaptat els dos dies anteriors. 

Aquesta dansa es va ballar fins a mitjan segle XIX i va ser novament reproduïda per la colla Els Bejarts entre el 1900 i el 1902; i el 1952 per l’Esbart Montserrat. La colla Dansaire del Prat Picarestes la va tornar a recuperar l'any 2011 amb l'ajut de l'Esbart Català de Dansaires.

Ball de la Creu

El Costumari Català de Joan Amades explica que les colles del Prat, de retorn de la capta de Carnaval, feien el ball de la Creu al voltant d’una creu de terme de pedra avui desapareguda. Era un ball alegre i esbojarrat fet en rotllana, on un dels dansaires gira en direcció contrària dins del cercle portant un porró i marcant el pas que ha de seguir tothom. En acabar la melodia, se situa al centre del cercle i beu del porró tot girant sobre sí mateix; en acabat, dóna el porró a algú altre i torna a començar el ball.

Seguint la música anotada pel mestre J. Tomàs, el Carnaval de l'any 2015 la Colla Dansaire del Prat Picacrestes va reconstruir el ball i l'incorporà a la cercavila de la Dansa de Carnestoltes.

La Colla Picacrestes us convida a l'aperitiu de Carnaval que se celebrarà amb les begudes i els menjars recaptats durant la cercavila.

  • Accessible

Activitats relacionades

25è XXV Aplec de la tartana

Tipus: Festa popular
Quan: 17/10/2021
On: Granja de la Ricarda

Madres paralelas

Tipus: Cinema
Quan: 17/10/2021
On: Cinema Capri