Salutació de l'alcalde


Tags: festa major

Celebrem la Festa Major, celebrem El Prat!

mijoler_ok.jpg

Acaba el setembre i, amb ell, també l’estiu. Les vacances ja són un record que s’allunya i els dies s’escurcen. Però abans de tornar definitivament al dia a dia, els i les ciutadanes del Prat ens disposem a fer un petit parèntesi en la nostra quotidianitat per acudir a la nostra gran cita anual: la nostra Festa Major.

Durant tres dies, i gràcies a un centenar d’activitats de tot tipus, homes i dones, petits i grans, gent molt diversa, gaudirem d’allò que constitueix el fet de ser una ciutat: aplegar-nos i teixir vida en comú.

I ho farem entorn de la música i el ball, la cultura popular i les arts escèniques, el foc i la paraula, el joc i l’esport. Amb un centenar d’activitats que són el resultat del compromís dels i les pratenques amb la seva ciutat. Això és el programa que teniu a les mans, un fruit de l’estima de tanta gent per la nostra comunitat.

Un programa de Festa Major que sempre és igual i sempre és diferent. Enguany, una nova generació d'infants tornarà a aixecar els faldons dels gegants el diumenge al matí o a vibrar amb els espectacles escènics en diversos indrets de la ciutat. Nou jovent –i gent no tan jove– tornarà a sortir als concerts de l’estació i a ballar sota els arbres del Fondo d’en Peixo. Nous i vells pratencs i pratenques tornaran a omplir places i carrers.

Fullegeu, tafanegeu, remeneu i trieu allò que més us agradi. Només us destacaré dues novetats: aquest 2019 hem estrenat dos equipaments culturals, el Centre Cívic Palmira Domènech i el recuperat Teatre L’Artesà. Tots dos estan presents a la programació amb activitats el diumenge a la tarda, el primer organitzant activitats per a tota la família i el segon amb una proposta teatral.

I en segon lloc, vull recordar l’aniversari de l’institut degà de la nostra ciutat. El Baldiri Guilera compleix 50 anys de vida. Mig segle educant el nostre jovent. Donant-li les eines per conquerir un futur més pròsper i lliure. Sembrant llavors d’educació i cultura que han convertit el Prat en la ciutat plena de talent i creativitat que ens enorgulleix avui en dia, i que s’expressa, per exemple, en el cartell de Festa Major, que ha dissenyat l’artista local Gabri Guerrero. En reconeixement d’aquesta tasca, “el Baldiri”, “l’Insti”, serà el protagonista del pregó d’enguany.

Perquè la Festa Major és, per sobre de tot, cultura. I com diu la filòsofa Marina Garcés, “si volem ser una ciutat de cultura, és important que l’educació funcioni i obri camins no sols per entrar al mercat laboral, sinó per aprendre, junts, a viure. La cultura és precisament això: aprendre juntes a viure”.

Durant la Festa Major gaudim d’aquesta vida junts i juntes. Aplegades en la nostra diversitat, que també celebrem. Perquè aquesta Festa Major és per a tothom. Només hi tenen barrat el pas el masclisme, el racisme, la LGBTI-fòbia o qualsevol altre tipus de discriminació i assetjament. Gaudim, gaudim inclús esbojarradament, però sempre amb llibertat, respecte i responsabilitat.

Pratencs i pratenques, bona Festa Major!

Visca el Prat!

Lluís Mijoler