El cicle  de projeccios “Viu l'òpera!” és una de les iniciatives més consolidades del Cèntric Espai Cultural, en el marc de la  línia de treball de difusió de la música clàssica. El cicle té com objectiu apropar la cultura operística a un públic ampli, facilitant-ne l’accessibilitat a aquest corrent musical amb projeccions d’òperes enregistrades en els principals teatres del món.  Les projeccions, que tenen lloc a l’Auditori de l’equipament, es mantenen a les tardes dels divendres a les 17.30h, i per assistir-hi, encara que l’entrada és gratuïta, cal reservar l’entrada prèviament.

Tant pels amants de l’òpera, com per aquells que es vulguin endinsar per primer cop en aquest corrent musical,  es continuarà amb les presentacions virtuals. Aquests vídeos de caràcter divulgatiu donen a conèixer les claus per gaudir al màxim de les projeccions del cicle. Aquí podeu veure els enregistraments de  2021.

Com a novetat, aquesta temporada, prèviament a cada projecció podrem alimentar la nostra curiositat a través de les xerrades impartides per  grans coneixedors d’aquesta manifestació artística tan meravellosa i  per molts encara desconeguda.  

 

XERRADES DIVULGATIVES

El mite com a fil conductor d'una xerrada d'iniciació a l'òpera on veurem com aquestes històries són presents des del naixement de l'òpera al segle XVII, passant per mites literaris com Don Joan i Faust; el món fantàstic de l'anell dels nibelungs de Wagner i la tornada a Grècia amb R.Strauss i les seves Salome i Elektra.

A càrrec de Miquel Àngel Martínez.

Dimecres, 13 d'octubre a les 19 h. Més informació aquí.

Us convidem a descobrir l'òpera que va marcar un abans i un després en l'etapa compositiva de Giuseppe Verdi, "Nabucco". Durant la conferència parlarem sobre la història de com es va gestar aquesta òpera i ens endinsarem en l'univers sonor que el compositor va crear per traslladar-nos a la Babilonia de l'Antic Testament.

A càrrec de María José Anglés.

Dimecres, 10 de novembre a les 19 h. Més informació aquí.

El ballet El Trencanous és una porta al món de la fantasia i el Nadal, que totes hem escoltat o vist en alguna ocasió. Però no tot van ser llums a la vida de Piotr Illich Txaikovski. L’obra del compositor rus no s'entén sense conèixer una mica la seva vida, plena de clarobscurs que es reflecteixen a les seves òperes, concerts, simfonies i ballets. Veurem exemples musicals, mentre donem pistes del que fou la seva trajectòria vital.

A càrrec de Miquel Àngel Martínez.

Dimecres, 1 de desembre les 19 h. Més informació aquí.

Considerada una de les obres mestres de Verdi, Rigoletto és cèlebre per la presència d’uns personatges polièdrics que ens fan veure les nostres pròpies contradiccions, alhora que és una denúncia dels abusos del poder. En aquesta xerrada farem una aproximació a Rigoletto i al seu compositor, Giuseppe Verdi, un artesà que va considerar-se més un home de teatre que un músic, però malgrat aquesta consideració, va canviar la història de la música per sempre.

A càrrec d'Albert Galceran.

Dimecres, 19 de gener a les 19 h. Més informació aquí.

PROJECCIONS

centric_opera_faust

Faust conté moments brillantíssims musicalment parlant, i encara que de vegades juga amb l'abisme d'allunyar-se del mite de Faust, sempre és un espectacle d'una factura impecable, i amb unes possibilitats escèniques i dramatúrgiques molt engrescadores. Potser els que titllen de superficial a Gounod empal·lidirien en veure la trajectòria d'aquesta òpera després de més de segle i mig des de la seva estrena. Descarrega el programa de mà aquí

Divendres, 15 d'octubre a les 17.30 h. Auditori del Cèntric Espai Cultural.  Més informació aquí. 

L’obra mestra de Giuseppe Verdi, “Nabucco”, va obrir l’edició 2017 del Verona Arena Festival, en una nova posada en escena d’Arnaud Bernard. Aquesta òpera en quatre actes, amb llibret de Temistocle Solera, representa l’antiga Babilònia en la seva plenitud, i explica la història dels esclaus jueus que, recolzats pel sacerdot Zacharia, lluiten per la seva llibertat i la seva fe religiosa.

Divendres, 19 de novembre a les 17.30 h. Auditori del Cèntric Espai Cultural.  Més informació aquí. 

És la Nit de Nadal i el mag Herr Drosselmeyer  trasllada a la jove Clara a una aventura de fantasia en la qual el temps es para, la sala d'estar familiar es converteix en un gran camp de batalla, i un màgic viatge els porta des de la Terra dels Flocs de neu a la Terra dels Dolços.

Divendres, 3 de desembre a les 17.30 h. Auditori del Cèntric Espai Cultural.  Més informació aquí. 

La producció del "Rigoletto" de Verdi de la directora d'escena holandesa Monique Wagemakers es va estrenar al Gran Teatre del Liceu sota la direcció musical del mestre italià Riccardo Frizza. Aquesta coproducció del Liceu i el Teatro Real va suposar el debut mundial del tenor Javier Camarena en el rol del duc de Mantua i el baríton Carlos Álvarez en el rol de Rigoletto. 

Divendres, 28 de gener a les 17.30 h. Auditori del Cèntric Espai Cultural.  Més informació aquí. 

Considerada una de les obres cabdals de l’anomenada òpera buffa, “El barber de Sevilla” és sens dubte el títol més populars del compositor italià  Gioachino  Rossini. Aquest muntatge, enregistrat l’any 2018 a l’Arena di Verona, compta amb el famós director d'orquestra Daniel Oren, qui per primera vegada dirigeix l'obra mestra de Rossini en aquest amfiteatre romà. 

Divendres, 18 de febrer a les 17.30 h. Auditori del Cèntric Espai Cultural.  Més informació aquí. 

Notícies

Veure totes
centric_òpera_nabucco_2017_2

divendres, 8 octubre, 2021 - 12:30

Nova temporada del cicle Viu l’òpera! al Cèntric

Projeccions de grans muntatges operístics i xerrades divulgatives per apropar...
centric_concert_marco_mezquida

dimecres, 17 novembre, 2021 - 10:00

Un novembre amb molta música al Cèntric

Concerts d’entitats musicals locals, solistes de renom i òpera, entre les...