Amb l'objectiu de satisfer les necessitats culturals dels ciutadans i garantir el seu accés al coneixement, el Cèntric Espai Cultural ofereix diferents cursos i tallers, així com xerrades divulgatives, lligades a les línies de treball de l'equipament. Aquestes propostes formatives giren al voltant, especialment, de l'escriptura, la música clàssica i la cultura digital.

Inscripcions a online.elprat.cat.

TROBADES DIVULGATIVES: INGREDIENTS BÀSICS DE LA POESIA

En aquesta primera sessió, mirarem d’esbrinar què entenem per una imatge poètica, quins són els seus orígens en el context històrico-artístic, en què consisteix la força i l’originalitat d’una imatge, com funciona en poemes en vers i en prosa, i quina mena d’imatges podem trobar en l’obra de grans poetes de casa nostra i d’arreu del món.

A càrrec de Xènia Dyakonova.

Dilluns, 31 de maig a les 18.30 h. Més informació aquí.

Analitzarem la relació entre el fons i la forma d’un poema. Farem un tast de mètrica i un recorregut breu per diversos tipus de rima. També donarem una ullada a alguns dels gèneres clàssics, com ara el haikú, el sonet o el pantum, i l’ús que n’han fet els poetes d’ara, d’abans i de sempre.

A càrrec de Xènia Dyakonova.

Dilluns, 7 de juny a les 18.30 h. Més informació aquí.

 

Parlarem de les diverses perspectives que pot adoptar l’autor d’un poema: la del jo autobiogràfic, la d’un jo fictici, la d’un jo indefinit o canviant, o bé la d’un animal, un objecte, un concepte abstracte, etc. També analitzarem els efectes que té cadascuna d’aquestes perspectives a partir d’exemples concrets.

A càrrec de Xènia Dyakonova.

Dilluns, 14 de juny a les 18.30 h. Més informació aquí.

ESCRIPTURA

Creació de personatges literaris: Les nostres criatures: com construir-les i presentar-les.

Els personatges són l'ingredient més important de qualsevol relat literari. Sense ells no hi ha conflicte, ni emocions, ni herois. Vols aprendre a crear personatges carismàtics i memorables?

A càrrec de José Ignacio García Martín

Data inici: dilluns, 1 de febrer a les 18 h (4 sessions)

 Més informació aquí 

Desenvolupa la teva creativitat i coneix les eines narratives a través de diferents gèneres: històric, negre i policial, fantasia, ciència-ficció, biogràfic…

A càrrec de José Ignacio García Martín

Data inici: dilluns, 1 de març a les 18 h (4 sessions)

 Més informació aquí 

Un bon relat literari no compta només els fets; també aprofundeix en els pensaments i els sentiments dels personatges, i és capaç de crear atmosferes que ens facin viure dins de la pròpia història. Aprèn a enriquir els teus textos amb les idees, les emocions i els cinc sentits!

A càrrec de José Ignacio García Martín

Data inici: dilluns, 26 d'abril a les 18 h (4 sessions)

 Més informació aquí 

PÍNDOLES DIGITALS

L'auge de l'administració electrònica fa que cada cop més tràmits es puguin fer a través d'Internet, de forma telemàtica. Per fer-ho, però, ens cal acreditar la nostra identitat a través del DNI electrònic o certificats digitals, un sistema que d'entrada ens pot semblar molt complicat. En aquesta xerrada aclarirem tots els dubtes sobre el seu funcionament i veurem pas a pas com sol·licitar-los, instal·lar-los i fer-los servir en el nostre ordinador.

A càrrec de Jordi Flamarich.

Dimarts, 9 de març a les 18.30 h. Més informació aquí.

El nostre smartphone o tauleta poden ser el perfecte aliat per gaudir del nostre temps lliure. Als mercats d'aplicacions hi ha milers de propostes d'aplicacions relacionades amb la cultura i el lleure: apps per escoltar música, per llegir, per mantenir-nos informats... En aquesta xerrada presentarem una selecció d'aplicacions de qualitat que segur us obriran tot un món de possibilitats. 

A càrrec de Jordi Flamarich.

Dimarts, 23 de març a les 18.30 h. Més informació aquí 

Biblio Digital és el servei de préstec gratuït de continguts digitals adreçat a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques de Catalunya. Es pot accedir als continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents. En aquesta sessió veurem com accedir al servei de préstec digital a través de la web o des de l’APP disponible per a dispositius mòbils i aprendrem a fer cerques, préstecs, devolucions i reserves.

A càrrec del personal de la Biblioteca Antonio Martín.

Dimarts, 13 d'abril a les 18.30 h.  Més informació aquí.

Xerrada introductòria al món dels influencers literaris, lectors entusiastes que comparteixen la seva afició pels llibres a través de les xarxes socials: booktubers, bookstagrammers etc. Durant el taller s’ensenyaran els aspectes tècnics i creatius necessaris per sumar-se a aquest fenomen i la Mixa -creadora del canal “Paraula de Mixa”- explicarà quines experiències, consells i valors l’han ajudat a convertir-se en una de les booktubers en català amb més influència a Catalunya.

A càrrec de Mixa.

Dimarts, 27 d'abril a les 18.30 h.  Més informació aquí.