Cultura

Centre Cívic Palmira Domènech

portada_palmira_ok.jpg

Construïm el tercer centre cívic municipal

La ciutat del Prat comptarà aviat amb un tercer centre cívic municipal, el Palmira Domènech, que se sumarà als dos actualment existents, els centres cívics Jardins de la Pau i Sant Jordi – Ribera Baixa. El nou equipament s’ubicarà en una zona allunyada dels altres dos, entre els barris del Nucli Antic, Marina i Llevant, de manera que principalment donarà servei a aquest sector del Prat. Tot i així, com els altres dos, també acollirà activitats de ciutat.
Recordem que el Prat compta amb dos equipaments cívics més, en aquest cas dependents de la Generalitat: el Delta del Llobregat, ubicat al barri de Sant Cosme, i el Casal Cívic Lo Gaiter, al carrer del mateix nom cantonada c. del Centre.

Les quatre claus: 

1. El Centre Cívic Palmira Domènech entrarà en servei durant la primavera del 2019.

2. El nou equipament s’ubicarà davant dels jardins del Cementiri Vell, entre els barris del Nucli Antic, Marina i Llevant.

3. L’Ajuntament està redactant un document marc per definir el funcionament en xarxa dels tres centres cívics municipals.

4. Aquest nou centre cívic municipal pren el nom de Palmira Domènech, activista sociocultural dels anys 70 vinculada a la Cooperativa Obrera de Viviendas.

 

Característiques arquitectòniques

L’equipament no s’ubicarà en una obra de nova construcció, sinó que s’aprofitarà l’estructura d’un edifici municipal situat a la confluència dels car-rers de lo Gaiter del Llobregat i del Prat, davant dels jardins del Cementiri Vell.
Aquest antic edifici d’oficines i magatzem consta de planta baixa i tres nivells d’alçada, amb una superfície total de 3.144 metres quadrats construïts. El projecte també preveu la reurbanització del perímetre de l’edifici, d’una superfície de 626 metres quadrats. El mur exterior actual desapareixerà, de manera que la vorera s’ampliarà i arribarà fins a la façana de l’edifici.
El projecte l’ha redactat la Direcció de Serveis de l’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per encàrrec de l’Ajuntament del Prat. Les obres, pressupostades en uns 4 milions d’euros, s’han iniciat aquest estiu i estaran enllestides a principis del 2019. Durant la primavera d’aquell any el Centre Cívic ja entrarà en servei.

palmira_ok_base.jpg
L'equipament

El centre cívic Palmira Domènech acollirà espais per a la formació, la creació i la pràctica cultural, espais de trobada i convivència, i per a l’atenció de serveis socials, així com un magatzem de l’Arxiu Municipal.
A la planta baixa hi haurà la recepció i el vestíbul, una sala polivalent, espais de treball intern, magatzem i, a diferència dels altres dos centres cívics municipals, no tindrà servei de bar. Sí que hi haurà, però, un espai de trobada amb taules, màquines expenedores de begudes i aliments, forn microones, aigüera... de manera que s’hi podran fer àpats de carmanyola, cafès, etc.
A la planta primera s’emplaçarà un espai per a gent gran, amb una terrassa a doble alçada, i sales de tallers, lectura, reunions, etc.
A la planta segona s’ubicaran despat-xos d’atenció dels Serveis Socials municipals i diverses aules de formació polivalents. Finalment, la planta tercera de l’edifici acollirà més aules de formació, una sala de conferències, un taller de cuina i despatxos per a projectes d’entitats i associacions ciutadanes.

 

Vinculat als barris propers

Com és lògic, cada centre cívic té una vinculació especial amb els col·lectius, associacions, equipaments i espais públics més propers. Així, els jardins del Cementiri Vell, una gran plaça situada davant del nou centre cívic, experimentarà un augment de les activitats dinamitzades que s’hi faran. D’altra banda, la presència propera de diverses escoles i instituts portarà el Palmira Domènech a tenir una especial vinculació amb el públic infantil i juvenil.


Informació al veïnat

A finals de juny es va fer a l’escola H. Josep Tarradellas una sessió informativa sobre el nou centre cívic adreçada al veïnat i entitats de la zona. A la trobada van assistir unes 80 persones, a les quals es va explicar les característiques del projecte i el calendari d’execució d’obres, mentre que alhora van poder expressar les seves idees i propostes. Abans d’obrir el centre es faran noves trobades amb la societat civil de l’entorn per parlar del seu contingut i funcionament

 

 

portada2_palmira.jpg
Qui era Palmira Domènech?

El nou centre cívic s’anomenarà Palmira Domènech, en record d’aquesta dona vinculada a la Cooperativa Obrera de Viviendas i que durant els anys 70 va ser el que avui en diríem una activista sociocultural, compromesa també amb moviments polítics i amb el feminisme. Ella va crear el que la gent anomenava “el club de la Palmira”, una mena de casal per a infants i joves implantat al barri de la Cooperativa, molt proper al lloc on ara s’ubicarà el centre cívic.

clubpalmira.jpg
Xarxa de centres cívics

L’entrada en funcionament del Palmira Domènech completarà la xarxa de centres cívics municipals del Prat —mentre la ciutat no experimenti nous creixements urbanístics importants—. L’any 2002, quan es va inaugurar el Sant Jordi – Ribera Baixa, l’Ajuntament va redactar un document marc de centres cívics, que avui cal revisar; fa 15 anys, el món de les xarxes socials i la digitalització amb prou feines s’endevinava i moltes inquietuds i necessitats socials i culturals han canviat.
En aquests moments, l’Ajuntament està redactant un nou document marc en el qual participen diversos departaments municipals (Cultura, Serveis Socials, Participació Ciutadana, Joventut...) per definir el funcionament en xarxa dels centres cívics. Com ja es fa ara, cadascun treballarà en sintonia amb els altres per complementar les seves programacions a nivell de ciutat, alhora que cada centre cívic farà el seu treball comunitari propi pensant en els barris més propers.
Aquest document marc estarà enllestit a principis del 2018 i aleshores es començarà a treballar en el document específic per al Centre Cívic Palmira Domènech, iniciant un procés de treball conjunt amb els agents i ciutadania de la zona per tal de definir dinàmiques, projectes, etc.

Xarxa_centres_civics_palmira.jpg