Pregunta a una científica

Què són els forats negres? Pot la terra deixar de girar? Com funciona un accelerador de partícules?

El passat 2019, en el marc de l'Octubre Ada Lovelace, vam sortir al carrer amb una científica pratenca experta en immunologia, la Carlota Dobaño, per resoldre els dubtes i les curiositats de les veïnes en l'àmbit de la ciència. Una oportunitat per fer-nos pensar en el món científic, descobrir alguns dels seus misteris i donar visibilitat a les dones de professions científic-tècniques.

Enguany la iniciativa es trasllada al món digital de la mà de la física pratenca Ana Ventura, investigadora a l'accelerador de partícules de Ginebra, que ha respost els dubtes  plantejats per les veïnes en el marc del 'Pregunta a una científica', dins del cicle Octubre Ada Lovelace. A partir de les preguntes de les veïnes, l'Ana Ventura ens ha apropat el món de la física i ens ha fet reflexionar sobre diversos temes com l'univers, les partícules o el temps.

'Pregunta a una científica' continua més enllà de l'Octubre Ada Lovelace i ha continuat treballant amb l'Escola Charles Darwin durant el curs 2020-2021. L'alumnat d'aquest centre educatiu ha preparat amb el seu professorat algunes preguntes sobre la ciència del vol per traslladar a l'experta en física quàntica, i les podeu veure a continuació en els vídeos. L'Ana Ventura ha donat resposta als dubtes plantejats i els ha proposat uns experiments per posar en pràctica i demostrar aquestes respostes i resultats. També durant aquest curs, l'alumnat del Darwin ha tingut l'oportunitat de trobar-se amb l'Ana per videotrucada, preguntar dubtes sobre com és el seu treball en el dia a dia, i sobre la ciència del vol i els experiments.