Les zones de baixes emissions tenen com a objectiu millorar la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona. En el cas del Prat, el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (2019-2024) proposa desenvolupar-ne als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, igual que d’altres municipis com ara Sant Boi, Viladecans, Gavà, Castelldefels o Sant Feliu de Llobregat.

De fet, la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga les ciutats de més de 50.000 habitants a establir una Zona de Baixes Emissions abans de 2023. Les indicacions de l’Organització Mundial de la Salut també posen de relleu la necessitat de reduir la contaminació a les grans metròpolis del món.

La Unió Europea promou igualment aquestes mesures contra la contaminació a les ciutats, i de fet la nostra ciutat ha rebut un fons Next Generation per desplegar aquesta mesura en concret.

A l'àrea metropolitana ja funciona la ZBE a l'interior de les rondes, i actualment comprén pràcticament tot el municipi de Barcelona, l'Hospitalet i Sant Adrià del Besòs, així com part dels d'Esplugues i Cornellà de Llobregta. Només en un any de desplegament d'aquesta Zona de Baixes Emissions, s’han evitat 125 morts per contaminació.

En aquests moments, s’està treballant en la redacció d’una ordenança que estableix els criteris de circulació de les Zones de Baixes Emissions. El projecte compta amb finançament dels Fons Next Generation de la Unió Europea.