L’Ajuntament del Prat de Llobregat, compromès des de fa dècades amb la cura del medi ambient i la protecció dels espais naturals, dona un pas endavant amb un dels reptes més immediats que té com a ciutat: la transició energètica. Donades les directrius de la Declaració d’Emergència Climàtica, en les quals s’indica la necessitat de reduir l’emissió de contaminants, impulsa la seva estratègia de mobilitat sostenible posant a disposició de la ciutadania mitjans de transport alternatius, ecològics i sostenibles.

Per aquest motiu, i a banda del foment del transport públic i la bicicleta, s’aposta per una sèrie d’accions:

  • El servei de vehicle elèctric compartit

Es tracta d’un servei que està a disposició de les persones que viuen i/o treballen a la ciutat. L’objectiu és impulsar la descarbonització dels desplaçaments durant els dies feiners però també durant els caps de setmana i necessitats esporàdiques, ja que el servei estarà disponible les 24 hores al dia i durant els set dies de la setmana. El servei començarà amb una flota de 8 vehicles, inclosa una furgoneta, i acabarà amb 12 quan acabi el seu desplegament.

Aquesta mateixa flota dotarà també de vehicles al personal que treballa a les oficines de l’ajuntament. Per a l’ús fora dels treballadors municipals, es posarà a disposició del ciutadà una aplicació mòbil amb la qual es podrà reservar i localitzar les unitats disponibles en cada moment, consultar les condicions de lloguer així com conèixer la potència i autonomia de cada automòbil.

 

L’Ajuntament del Prat ha instal·lat un total de quatre punts de recàrrega de vehicles elèctrics al nucli urbà, amb una capacitat de 10 places. S’ha apostat per uns terminals de recàrrega semi ràpida i ràpida, amb l’objectiu de potenciar l’ús dels vehicles elèctrics i descarbonitzar la mobilitat urbana i interurbans amb distàncies curtes. Els punts i les potències de cada punt són els següents:

- 2 places a la plaça d'Espanya (Potència de recàrrega: 22 kW i  50 kW)

- 4 places a l'Avinguda Verge de Montserrat, davant l'escola Galileo Galilei (Potència de recàrrega: 22 kW)

- 2 places a l'Avinguda Verge de Montserrat, davant Cases d'en Puig (Potència de recàrrega: 22 kW i  50 kW)

- 2 places a l'Avinguda Verge de Montserrat, al costat del Centre de Promoció Econòmica  (Potència de recàrrega: 22 kW i  50 kW)

 

  • Plataforma de monitoratge i verificació dels desplaçaments descarbonitzats als centres de feina de la ciutat

L’objectiu d’aquest projecte és dotar els i les treballadores d’empreses de la ciutat d’una aplicació mòbil que comptabilitzi els quilòmetres recorreguts que realitzen per desplaçar-se als seus centres de treball corresponents (amb una limitació de 20 km).

D’aquesta manera, es verificarà quin mitjà de transport és l’escollit per la persona i el seu destí. Així, la mateixa aplicació permetrà connectar persones amb un recorregut similar per facilitar compartir cotxe en els desplaçaments a la feina. També permetrà integrar-se en possibles sistemes d’incentius a les empreses que s’impulsin des de qualsevol administració pública. Amb aquests dos factors es pretén fomentar la descarbonització dels desplaçaments als llocs de feina que s’ubiquen a la nostra ciutat.

 

 

Totes aquestes accions han rebut el finançament del programa MOVES projectes singulars (2019) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dotat pressupostàriament per la Unió Europea – NextGenerationEU.