Esteu aquí

Sala d’actes plena per escoltar la xerrada “Franquisme i repressió: el silenci com a objectiu” del catedràtic Carles Santacana

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats vinculades a l’exposició “El Prat 1939. La repressió franquista”

El Dr. Santacana trenca el silenci imposat pel franquisme a una xerrada sobre la repressió

Media Root

divendres, 28 maig, 2021 - 10:00

El passat 26 de maig es va realitzar la xerrada “Franquisme i repressió: el silenci com a objectiu", a càrrec del catedràtic d'Història Contemporània, Carles Santacana, especialista en la Guerra Civil  Española i la postguerra.  La ponència s’ha centrat a explicar quines van ser les estratègies repressives que va aplicar el règim franquista als vençuts de la Guerra Civil, als dissidents  polítics  i les famílies de qui era considerat contrari al règim. La dictadura tenia molt present que només podia sobreviure si aplicava un ampli ventall d'estratègies repressives, que havien d'aconseguir una societat temorenca i dòcil. 

Aquesta xerrada forma part del programa d’activitats vinculades a l’exposició franquista” El Prat 1939. La repressió franquista

Exposició El Prat 1939. La repressió franquista

L'exposició, inaugurada el passat 14 d’abril, coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la II República, pretén per una banda donar testimoni i explicar com el franquisme va establir a nivell local les estructures bàsiques que li van permetre exercir una repressió sense precedents durant dècades, quantificant el seu impacte al Prat.

El comissariat de la mostra ha estat a càrrec de l'historiador Joan Montblanc Lasaga, autor del guió i dels textos. La coordinació ha estat a càrrec de l’Arxiu Municipal i forma part de les activitats impulsades per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament del Prat del Llobregat, constituïda  en l’actual mandat.

Activitats del mes de juny

El 14 de juny, el Cèntric Espai Cultura acollirà la segona xerrada d’aquest cicle d’activitats al voltant de la memòria històrica: La repressió al Prat, a càrrec de l comissari de l’exposició Joan Montblanc. La seva presentació se centrarà en el cas concret del Prat, com es va viure la implantació del règim.

En paral·lel a aquestes activitats s’han programat visites guiades que es faran els dimarts 1, 8, 15 i 22 de juny, a les 19 h. Per assistir cal inscripció prèvia enviant un correu a patrimonicultural@elprat.cat o trucant per telèfon al 934 782 858.

Per a l’octubre s’està treballant, conjuntament amb els membres de la Taula de Memòria Democràtica, en dues propostes més per incloure en el programa d’activitats al voltant de l’exposició. Per una banda, es farà una xerrada sobre El feixisme, des d’una mirada acadèmica. Per l’altra, s’organitzarà una taula rodona de debat al voltant de la recuperació de la Memòria Històrica, què s’ha fet i que queda encara per fer.

Més de tres-centes persones ja han participat en les activitats complementàries

El cine Cine Club també ha projectat pel·lícules que tracten temes vinculats a la repressió franquista. Així al mes de maig al voltant de 300 persones han vist els films IntemperieJosep, que tractaven temes vinculats a la repressió franquista, des de les condicions de vida en un poble del sud on la por i el caciquisme impera, fins al malson del pas de milers de refugiats republicans que van haver de fugir i que van acabar en camps de concentració.

Podeu seguir totes les activitats del cicle al web de Patrimoni Cultural

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 4 agost, 2022 - 14:00

La nova llei de memòria històrica busca reparar la repressió econòmica del franquisme

La llei de memòria democràtica, que s'està tramitant al Senat, conté una sèrie d'articles q...

dijous, 4 agost, 2022 - 10:00

L'Illa de la lectura: 25 nenes i nens compartint aventures i complicitats

La Sala Infantil de la Biblioteca Antonio Martín forma infants lectors amb...
Casal d'estiu de natació a la piscina del CEM Fondo d'en Peixo

dilluns, 1 agost, 2022 - 10:45

Uns 3.600 infants i joves han participat als casals i activitats d’estiu al Prat durant el mes de juliol

Durant tot l’agost, es continuaran fent casals i campus nàutics (per aprendre...