Esteu aquí

Petits investigadors i investigadores descobreixen els secrets del vol

L'alumnat de quatre escoles del Prat experimenta i crea maquetes per conèixer "La Ciència del Vol"

divendres, 18 març, 2022 - 10:00

Comença el repte!

Una caixa misteriosa arriba a l’aula de 1r de l’Escola Galileo Galilei. Els infants, intrigats, ens asseiem en rotllana al voltant de la Isabel, la professora, que ens explica que des de la Biblioteca Antonio Martín ens han enviat aquesta caixa per ajudar-nos a crear avions de paper que puguin volar lluny. Quina il·lusió!

Obrim la tapa i comencen a sortir llibres de ciència i de manualitats: Matemática mente, El libro de las comparaciones, Física divertida para gente curiosa, Increibles aviones de papel... i molts, molts més. Oh! Aquest el reconeixem: “Leonardo da Vinci!”, cridem tots alhora entusiasmats. El curs passat vam aprendre que era pintor. Ens endinsem en el llibre i la Isabel en ensenya que a més d’artista era arquitecte, escriptor, filòsof, inventor, científic i enginyer. Fascinat pel vol, va dissenyar diversos aparells voladors, com l’ala delta. Però en aquella època no els podien fer volar. Avui sí que les persones podem volar com els ocells, i ho fem en grans avions que dibuixen xarxes de fils blancs al cel. “Què us sembla si investiguem quines característiques necessita un avió de paper per poder volar lluny?”, ens pregunta la Isabel. “Sí! Molt bé! M’encanta!” diem entre totes i tots. Tenim moltes ganes de començar a estudiar, dibuixar, pensar, investigar i construir per comprovar les nostres hipòtesis.

I què aprenen sobre el vol en d'altres escoles?

La Isabel també ens ha explicat que hi ha altres alumnes del Prat que com nosaltres estan investigant sobre el vol. Com nosaltres, participen d'un projecte en xarxa anomenat "La Ciència del Vol" que forma part del programa Interseccions.

A l’Escola Bernat Metge, les nenes i nens de 4t han emprès el repte de dissenyar un mitjà de transport aeri sostenible que ajudi en el transport de mercaderies. Han descobert que calen 4 forces perquè un objecte voli: l’impuls, la resistència, la gravetat i la sustentació. Ja han fet volar els seus avions de paper i han experimentat amb l’equilibri i desequilibri de forces amb una capsa de cartó i altres experiments amb pilotes, clips i ampolles d’aigua. “Nosaltres també volem fer experiments!”, exclamem. Ara volen construir un dron i estan provant diversos prototips d’hèlix per trobar la més idònia.

Des de l’Escola del Parc, els nois i noies de 5è estan investigant com ha de ser un avió que pugui fer la volta al món en 80 dies i que sigui sostenible. Aprofundint en el coneixement de les 4 forces del vol, han conegut la llei de la gravetat del físic i matemàtic Isaac Newton (una força molt potent que fa caure tots els objectes a terra) i ara estan treballant la sustentació. “La sustentació?”, preguntem. “Aquesta és la força més intrigant i complexa d’entendre...” ens diu la Isabel, “Per això els nois i noies han construït diversos experiments amb xeringues, pilotes de porexpan i assecadors per conèixer què és la sustentació i com afecta al vol”. Ens agradaria que un dia ens ho puguin explicar!

I finalment, les noies i nois de 6è de l’Escola Charles Darwin, que l’any passat ja van aprendre les forces del vol, aquest curs han decidit anar un pas més enllà i fer d’enginyers i d'enginyeres. Han partit del procés “Imaginem el Prat del futur”, impulsat des del Centre Cívic Palmira Domènech, i estan investigant i experimentant amb les fonts d’energia i els circuits elèctrics per poder construir artefactes elèctrics per fer del Prat una ciutat més sostenible.

Què apassionant el món de la ciència! Volem seguir aprenent!

La ciència del vol. Curs 2021-22.

Compartir

Noticies relacionades

La Xarxa d'escoles municipals de música i arts de la Diputació organitza una jornada de coformació

dimecres, 5 octubre, 2022 - 10:00

Jornada d'escoles d'arts amb la participació de L'Escola d'Arts en Viu

La Xarxa d'escoles municipals de música i arts de la Diputació organitza una...

dimarts, 4 octubre, 2022 - 17:00

Vols formar part del projecte “Eres Basura”?

El dissabte 8 d’octubre tindrà lloc la primera acció del projecte, que...

dimarts, 4 octubre, 2022 - 11:15

La lliçó inaugural dona la benvinguda al curs 2022-2023

El passat dijous 29 de setembre, l’auditori del Cèntric Espai Cultural va acollir la lliçó inaugural del curs 2022–2023. Un acte que té per objectiu ...