Esteu aquí

Obre la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2023

dimarts, 21 febrer, 2023 - 10:30

La Convocatòria de projectes artístics /Unzip obre període d'inscripció fins al 13 d'abril, amb la finalitat d'enfortir el teixit cultural, promoure processos de creació col·laboratius i comunitaris, i donar suport a la creació local.

En aquesta edició es vol posar l'accent en explorar les transformacions i nous imaginaris que suscita l'estat d'emergència climàtica a través de la perspectiva cultural. Per aquesta raó la imatge de la Convocatòria /Unzip treballa el concepte de desert i la idea de com un espai aparentment buit, erm i deshabitat, pot florir i albergar vida.

El fenomen del desert florit

Encara que no tots els deserts responen a aquesta imatge, parlar de desert sol generar un imaginari de paisatges desolats, però els deserts són molt diversos i, en determinades condicions, poden arribar a florir i transformar les terres ermes en paisatges extraordinaris.

Més enllà d’aquest florir espontani i gairebé màgic dels deserts, cultivar-hi no és només una utopia que els científics anhelen aconseguir, sinó una realitat per a moltes comunitats i una fita per a la supervivència de tota la humanitat. Així, la convocatòria obre una pregunta: com podem aprendre i fer per cultivar deserts?

Des d’/Unzip Arts Visuals s’entén la creació artística com un procés basat en l’experimentació, la recerca, la relació i l’elaboració de dispositius crítics que ens ajuden a reflexionar com a comunitat sobre contextos i reptes contemporanis.

La convocatòria s'adreça a creadors/creadores i agents culturals amb propostes que provoquin dinàmiques de pràctica col·lectiva i pensament crític, que imaginin-assagin noves metodologies des de l'art per conrear futuribles.

Entrar en una zona oberta a la imaginació

L'artista Sara Isabel Álvarez (@asphhffi)  ha estat l’encarregada de realitzar la gràfica de la convocatòria, la qual ens vol transportar a través de l’estètica d’un videojoc indie dels 80. Treballa amb el píxel art, creant i construint escenaris on els paratges naturals desèrtics es presenten com un context de partida per expandir idees i projectes artístics.

Qualsevol persona artista, creadora i agent cultural en general, del Prat o en el territori català, pot embarcar-se a l'aventura, participar de l’experiència col·lectiva que suposa la Convocatòria /Unzip, en una zona de convivència entre espais, éssers i objectes, suspesos en fragments de temps dilatats.

Aquest espai-temps del videojoc, indefinit i alhora marc, convida a reflexionar sobre les maneres de viure i sentir els entorns que habitem, simbòlics, digitals, naturals, individuals i col·lectius.

Set modalitats adreçades a artistes i agents culturals que vulguin jugar a l'aventura Unzip

Primer de tot, els jugadors i jugadores es trobaran amb set opcions al menú d’inici, on podran escollir la pantalla-modalitat que més s'adeqüi a la seva intuïció, intencions i perspectives.

Les modalitats en qüestió són ‘Fotografia i societat’, impulsada pel Centre Cívic Jardins de la Pau, ‘Art al barri’ al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, ‘Audiovisual Comunitari’ al Centre Cívic Palmira Domènech, ‘Música i territori’ a La Capsa, ‘Art i educació’ a l'Escola d'Arts Visuals del Prat i dues opcions que només podran desbloquejar els i les jugadores locals: les modalitats ‘Exposició’ i ‘Projectes Audiovisuals’, impulsades pel Centre d’Art Torre Muntadas.

Entrar per algun d’aquests camins implica oblidar-se de territoris coneguts per trobar-se en espais ambigus, híbrids , porosos, desconcertants, amb textures sorprenents.

Bonus

El dilluns 13 de març, les "game masters" del programa /Unzip, portaran a terme un taller a l’Escola d’Arts Visuals del Prat en el qual es facilitarà una guia bàsica de construcció de dossier, exercicis pràctics en modalitat multijugador, presentació comentada de la convocatòria, exemples d'altres edicions i resolució de dubtes. A més, una part de la sessió està especialment adreçada a agents locals que es vulguin presentar a la modalitat Exposició.

El sentit del taller és compartir eines i recursos per aprendre trucs i nous moviments per avançar de pantalla i arribar a espectaculars escenaris finals.

Per assistir-hi, es necessita inscripció prèvia a unzip@gmail.com

Convocatòria oberta de l’1 de març al 13 d’abril. Més informació  al web d’Unzip Arts Visuals.

Compartir

Noticies relacionades

centric_musica_homenatge Maria Callas_2023

divendres, 1 desembre, 2023 - 10:30

El Cèntric ha dedicat un cicle a Maria Callas en el centenari del seu naixement

L’homenatge a la cèlebre soprano dona el tret de sortida a la nova temporada...

dijous, 30 novembre, 2023 - 10:00

L'Escola Pregunta: com corporalitzar un arxiu de preguntes?

El projecte de Mil M2 amb Pedro Sepúlveda tanca un cicle a L'Artesà amb l...

dimecres, 29 novembre, 2023 - 12:30

Explorant els misteris dels mars i els oceans a Investiguem, inventem

Des del projecte en xarxa ens submergim en l’univers de la ciència oceànica a...