Esteu aquí

¡Menudo jardín!

Els projectes de la Convocatòria artística /Unzip cultiven expectatives, trepitgen pedres, creuen ponts i preparen compost

divendres, 3 desembre, 2021 - 09:00

Sí, sí, ¡Menudo jardín! Aquest any les Trobades Globals en què s'apleguen i coneixen els diferents projectes artístics de les set modalitats de la Convocatòria /Unzip 2021 han tornat a girar al voltant de l'imaginari de la Permacultura, com una manera de fer i pensar des de l'ecologia acollint les característiques dels ecosistemes naturals. En definitiva…, "¡Menudo jardín!", tant per petit com per tremendo, com a metàfora de la convocatòria artística, dels mateixos projectes i dels seus processos.

Què son les Trobades Globals

Entre els mesos de juliol i novembre han tingut lloc tres trobades en què hem anat elaborant els ingredients d'aquest "menudo jardín" en què estem ficades i que estem construint per donar a conèixer les propostes de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2021 a les comunitats del Prat. Artistes, acompanyants dels projectes i representants dels centres que acullen i donen suport a les modalitats, hem compartit aquests espais-temps en què, mitjançant moments més distesos i dinàmiques que vinculaven els projectes amb els principis de la Permacultura, hem pensat plegades sobre el seu desenvolupament, hem projectat els possibles horitzons i s'han organitzat els seus entorns segons les necessitats i cures que demanen cadascun dels elements que conformen els projectes. 

Diu en Gilles Clément al seu llibre 'Breu història del jardí' que la prescripció dels ingredients necessaris per a la composició d'un jardí ha estat present al llarg de la història i que, sense prejutjar la forma, l'estil o la filosofia desenvolupats al jardí, sempre ens ofereix la mateixa llista: flors, fruits, aigua, herba, llum, un riu o un estany, una alineació d'arbres i un bosquet, una estacada o una tanca, una terrassa o un prat salvatge, una pèrgola, un mirador, un teatre de vegetació, una zona de jocs, una perspectiva…, però mai es parla de la gruta. Així i tot, sempre es construeix una gruta per posar-la al servei d'un conte, d'un somni, d'una mitologia, d'un missatge més o menys encriptat destinat a aquells que s'aventuren en la nit i que decideixen accedir als enigmes de les ombres de la gruta i el jardí.

Els processos i la punta de l'iceberg

Doncs bé, en aquestes Trobades Globals hem anat construint a poc a poc la gruta del jardí. És a dir, hem posat en valor aspectes que fan possibles els projectes artístics però que rarament son visibles en el moment de les presentacions o exposicions públiques, ja que de vegades aquests moments son gairebé com si només es mirés la part que sobresurt de l'aigua, la punta de l’iceberg, on allò que sustenta sota l’aigua és més gran i sòlid que la punta visible.

Ara, després de mesos de treball, els projectes es troben a la recta final. Estan preparant el que serà la seva presentació conjunta a la ciutat dins del marc del cicle Indisciplinats que tindrà lloc entre el 16 i el 18 de desembre. Serà el moment d’albirar com ha estat aquest temps de treball creatiu, conèixer les persones que hi han estat implicades, els processos que s'han viscut i participar de les diferents propostes artístiques. Visitarem la gruta i la posarem al servei dels nostres contes personals per desencriptar enigmes propis i col·lectius. Endinsem-nos-hi plegats/es!

Per escalfar motors i perquè pugueu tenir una idea visual del que han estat les Trobades Globals de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2021, us deixem aquí dos vídeos recull de la segona i de la tercera, les quals van tenir lloc als mesos d'octubre i novembre de 2021.

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 30 novembre, 2022 - 10:00

Espais de creació a L'Escola d'Arts en Viu

L'Escola disposa de places lliures per participar en els espais de creació...

dimarts, 29 novembre, 2022 - 15:30

“La pols que cau del cel”, un projecte íntim i comunitari

El dijous 24 de novembre va arribar a la seva fi el projecte “La pols que cau...