Esteu aquí

Memorables: on la paraula fa història

Alumnat i Arxiu recuperen la història oral de la indumentària del Prat

divendres, 27 novembre, 2020 - 10:30

Un grup d’alumnes d’un institut entrevisten a una modista de la ciutat. Volen conèixer com els pratencs i pratenques vestien el segle passat. La modista els hi explica de viva veu què feia en el seu dia, on aconseguia els teixits i patrons per crear les seves peces, compartint un conjunt d’anècdotes que emocionen als joves. L’alumnat, que enregistra l’entrevista, pregunta amb interès per la seva tasca diària, per les botigues de roba i els tallers de costura que havien existit a la seva ciutat; plegats conversen sobre les tèndencies de moda actuals i de l'època i, a poc a poc, van teixint aprenentatges i complicitats.

Què és el projecte Memorables?

Memorables és un projecte de servei comunitari de recuperació de la història oral del Prat impulsat per l’Institut Estany de la Ricarda amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal del Prat.

Nascut amb la voluntat de donar a conèixer la història oral del Prat, cada curs l’alumnat de 3r d’ESO de l’institut realitza entrevistes a persones vinculades a la ciutat per tal de conèixer i enregistrar el seu testimoni oral, que acaba formant part del mapa sonor d’històries de la ciutat. Els materials elaborats per l’alumnat passen a formar part del fons de l’Arxiu Municipal del Prat i per tant, de la memòria de la ciutat.

El treball de l’alumnat per conèixer i preservar la història oral del Prat

Cada curs, els alumnes de 3r d’ESO que fan el servei comunitari, visiten i treballen amb l’arxiu per documentar-se sobre la temàtica sobre la qual girarà el projecte. L’alumnat participa en sessions formatives on, amb l'acompanyament de l'Arxiu, entorn l'elaboració del guió de l'entrevista així com sobre la planificació i la realització de les entrevistes. En aquesta edició, l’alumnat ha comptat amb una visita guiada a l’exposició Aquí hi ha tela!, que ha servit per introduir-los en la temàtica.

En les sessions també s’aprofundeix en les estratègies a seguir així com la complexitat, remarcant la importància de fer un treball previ. Finalment es donen a conèixer les diferents fonts d’informació i les eines per aprendre a reflexionar sobre les fonts orals i la memòria històrica.

Havent realitzat tot aquest treball, l’alumnat contacta amb els testimonis per anar a entrevistar-los i enregistrar-ne l’experiència. Posteriorment s’editaran aquests materials creats per tal de poder compartir-los amb la ciutat.

El retorn a la ciutat i la socialització dels aprenentatges

El projecte que des del curs 2017-2018 es treballa dins del marc del programa IntersECCions, s’obre a la ciutat mitjançant la incorporació a una de les exposicions de temàtica local organitzades des del Programa de Patrimoni Cultural i a través del blog educatiu de l’institut (https://memorablesprat.blogspot.com/) poden visibilitzar-se i consultar-se les gravacions i filmacions de les diferents edicions del projecte.

Fins ara, Memorables ha format part de dos projectes expositius importants, oberts al conjunt de la ciutadania i que han tingut força acceptació i un nombre important d’assistències: Les dones a la fàbrica (2018) i Quan l’estiu era en blanc i negre (2019).

En aquesta edició el projecte s’ha vinculat a una exposició amb temàtica sobre la indumentària: Com ens vestíem? L’exposició ja inaugurada, i que pot visitar-se al Cèntric Espai Cultural (previ registre a recepció) fins al 9 de gener, incorpora i fa visible el resultat d’un curs de treball col·laboratiu entre centre educatiu i equipament cultural. Us hi esperem!

Memorables: Curs 2019-2020

Media Root

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 27 gener, 2023 - 14:15

Helena Maleno, convidada del primer programa de l’any del Girem el món

La temàtica del programa va ser el racisme i la vulneració de Drets Humans a...

divendres, 27 gener, 2023 - 10:00

Artefactes Escènics tanca el seu procés amb Sònia Gómez

El grup d’alumnes d’aquest espai de creació de L’Escola d’Arts en Viu...

dijous, 26 gener, 2023 - 15:15

Alta participació en l’oferta formativa dels centres culturals

Durant la primera setmana s’han realitzat 1022 inscripcions, però encara pots...