Esteu aquí

Les exposicions bibliogràfiques

El fons de la Biblioteca de cara al públic

Exposicions bibliogràfiques

dijous, 18 març, 2021 - 10:15

La història de les biblioteques es basa en el seu fons bibliogràfic, que vol dir la quantitat de documents que la conformen. Aquest fons pot estar contingut en diversos formats físics: llibres, mapes, plànols, cartells, dvds, cds, etc. En l’actualitat a les biblioteques també es guarda en format virtual molta de la informació que es genera. Amb l’ampliació dels espais físics de les biblioteques també s’amplia la compra d’aquest fons, trobant-nos amb una col·lecció de documents molt extensa i amb la necessitat d’exhibir-la per donar-la a conèixer. 

Aquest mes de març és un bon exemple de com la Biblioteca genera exposicions a partir de necessitats pròpies o col·laboratives amb altres centres.

Exposició de novetats

Aquesta és una de les tradicionals mostres fixes que es fan de forma mensual on la Biblioteca exhibeix totes les novetats arribares l’últim mes a través de la selecció de compra de la Diputació de Barcelona. Habitualment situada a la planta baixa, s’exposa a partir del dia 13 de cada mes.

Exposicions temàtiques per efemèrides

  • El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona i així aquest any s’ha fet una mostra de les dones poetes i escriptores de la Generació del 27 a l’espai central de la planta baixa. Aquesta exposició té una relació directa amb el  recital que es farà al Cèntric per part de l'artista Sheila Blanco que treballa amb un repertori poètic dedicat a elles.
  • També la sala infantil ha participat amb les exposicions: Feines a casa ho fem entre tots, Biografies de dones i Cuina i aliments.
  • El 21 de març com és el Dia Mundial de la Poesia, també s’ha fet una mostra de poemes d’autores dones del 27, que s’han distribuït per diferents espais de la Biblioteca.
  • El 22 de març que és el Dia Mundial de l’Aigua, s’explica mitjançant els llibres el consum de l’aigua i els seus cicles. Es vol crear consciència d'estalvi per complir amb l'Objectiu número 6 de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

Exposicions compartides de col·laboració

  • El 21 de març que és el Dia Internacional de l’Eliminació del Racisme, en col·laboració amb les Cases d’en Puig que fan unes jornades especials.
  • A la sala infantil es va fer una mostra de llibres amb el nom Mare Terra, tot relacionat amb l’espectacle que va fer el Centre Cívic Jardins de la Pau, i El Mar, també relacionat amb l’espectacle musical realitzat al Cèntric.

Exposicions d’actualitat

Sempre s’ha de deixar un espai per l’actualitat imperant, i més en aquests temps líquids, per això també es realitzen exposicions alineades amb els moviments socials. Un exemple va ser el passat mes de febrer on la Biblioteca va tenir dues exposicions com: Pandèmies, Eleccions i democràcia i Llibertat d’expressió.

 

Aquesta dinàmica de treball ens ajuda a fer visible gran part de la col·lecció de la Biblioteca, fent més proper el fons documental i més fàcil la selecció de lectura.

El moviment de la col·lecció bibliogràfica, que passa del prestatge general a ser un destacat, mostra una manera de treballar molt proactiva de cara a tots aquells i aquelles que passen per la Biblioteca.

Cada mes trobareu sorpreses i llibres destacats!

Recordeu que el pròxim mes d’abril la Biblioteca també celebrarà Sant Jordi.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 3 desembre, 2021 - 09:30

L'Escola Sona retorna a La Capsa

Primer concert dels combos de L'Escola d'Arts en Viu d'aquest curs 21-22

dijous, 2 desembre, 2021 - 16:00

Converses literàries engega el curs amb contes dins i fora de les aules

Es reprenen les activitats familiars En el marc del projecte Converses literàries del programa Interseccions, di...

dijous, 2 desembre, 2021 - 15:30

La cafeteria del Ribera s'inaugura al desembre a càrrec de la Fundació Rubricatus

Convidem al veïnat a fer propostes per trobar el millor nom pel projecte