Esteu aquí

LAIKA - Exposició del laboratori de creació

Tres projectes expositius de creadores locals

LAIKA LAB 2021. Il·lustració de Lara Martínez.

dimarts, 20 juliol, 2021 - 09:30

LAIKA LAB és un laboratori de processos de creació que impulsa projectes que volen experimentar amb metodologies artístiques i amb el fet expositiu, amb altres i de forma contextualitzada. Es vincula a la Convocatòria de projectes artístics /Unzip; de les propostes que s'hi desenvolupen, el mateix grup valora i decideix la guanyadora de la modalitat Exposició.

Enguany hi han participat “Otra puta mierda de exposición” de @otraputacuentadedibujos; “Bienvenidas Vecinas” de Isa Gonzalo i “Lil Pu$$y” de la productora Groc Llimona (Paula Capistros, Quim Gómez i Williams Tarrillo). Amb l’acompanyament de l’equip /Unzip, Ángela Palacios, Cristina Sanz-Gadea, Jesús Arpal (cooperativa La Caníbal), la relatoria gràfica de Lara Martínez i la posada a prova de totes les convidades i assistents a les sessions.

Es pot visitar l’exposició fins al 23 de juliol a la Sala d’Art Josep Bages del Centre d’Art Torre Muntadas. A mode d’índex, presenta les diferents propostes artístiques i processos de treball. L’exposició ens invita a entrar en un còmic i a connectar, fins i tot, en el seu sentit extrem, experimentant un moment fan!

Veïnes, rates i xarxes socials: espais de convivència

Com seria viure entre les quatre parets d’una vinyeta? “Otra puta mierda de exposición” planteja un còmic a mida real o una festa d’after en una casa de rates. En aquest espai entre allò gràfic i allò arquitectònic hi conviuen rates, ocells i animalons diversos, entre ells, tu. 

L’autora de @otraputacuentadedibujos posa el focus en animals que sovint generen un cert rebuig o que directament ens resulten desagradables, habitants de les escombraries i mascotes, amb un aspecte entre naïf i trash. Un joc de paralel·lismes entre diferents realitats que ens interpel·la íntimament. En entrar a la sala expositiva farem una immersió en l’univers underground d’aquestes rates amb les que sentir-se identificat/da o amb les que empatitzar, entre discos, còmics i aforismes vitals. Potser per adonar-se que la vida rata és la millor vida de totes. I…, ehem, també s’hi poden robar estampes.

El projecte “Bienvenidas Vecinas” neix del desig de connectar col·lectius de dones del Prat que no tenen espais de trobada i que Isa Gonzalo, impulsora de la proposta, ha conegut gràcies a la seva tasca a la ràdio local. Persones i col·lectius tan diversos com un grup de puntaires, de rock o de lactància, podrien tenir alguna cosa en comú?

La idea fonamental de la proposta és connectar l’agenda feminista pratenca a través del concepte de “veïnes”. Així, la tercera sala de l’exposició a Torre Muntadas esdevé un espai de reunió, ambientat per propiciar la conversa. La primera trobada que s’hi ha organitzat ha estat per parlar de territori, amb Glòria Casas de Cal Bitxot i Col·lecció etnològica Puig-Casas i Jéssica Sánchez de Free Blue Oceans. És a partir dels temes que van obrir que es reprendran les següents trobades amb altres persones com en un efecte dominó.

En paraules de l’autora, aquest espai vol recuperar “aquelles coses que es feien abans als pobles de trobar-se a la fresca amb les veïnes però sense romantitzar: hi ha veïnes que hem sentit però que no hem vist mai, n’hi ha de simpàtiques i n’hi ha del perfil policia de balcó. D’alguna manera totes es fiquen dins de casa teva i tu a la seva, però no sabem ben bé qui són ni què fan ni ens hem preocupat de fer-los saber qui som nosaltres ni què fem tampoc. La iniciativa Bienvenidas Vecinas planteja que la sororitat s’esdevé de forma natural a partir de passar temps juntes”. Què és per a tu una veïna?

Podria ser Lil’ Pu$$y, la protagonista de la història que desplega la jove productora Groc Llimona a la sala d'exposicions al voltant del curtmetratge amb el mateix títol, sobre les contradiccions que pateix una estrella del trap tractant d’aconseguir les seves metes professionals. Llança un missatge d'empoderament feminista i reflexiona sobre l’explotació laboral i sexual, també sobre com les xarxes socials influeixen en aquest sistema.

A la sala d’exposició, hi trobarem la projecció del curtmetratge, una animació 3D i marxandatge relacionat, pensat com a obra artística. El col·lectiu ha volgut traslladar i compartir a la sala elements que partien del rodatge del curtmetratge i recursos gràfics que hi havien emprat, amb la idea d’explorar com es pot vincular l’audiovisual al fet expositiu.

Exposar i exposar-se: un projecte guanyador

La modalitat Exposició de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip implica la possibilitat d’entrar a formar part del laboratori de creació LAIKA LAB, un espai per desenvolupar projectes i avantprojectes que aquesta edició ha tingut lloc durant vuit setmanes. A partir de l’última sessió i a mode d’índex, els processos i projectes queden exposats a la Sala d’Art Josep Bages.

El laboratori és un espai obert a l’experimentació que permet plantejar-se possibilitats a priori remotes però que a mesura d’anar-les pensant, comencen a fer-se vàlides i, en un procés d’assaig-error, van prenent forma per finalment concretar-ne algunes per descartar-ne d’altres en un continu replantejament dels usos i formats de l’exposició.

En aquest sentit, l'exposició esdevé més un procés (compartit, de diàleg, de relacions, de versions) que un resultat final. Senzillament, en el darrer moviment, es para un determinat procés per iniciar-ne un altre que és la pròpia deriva i els enllaços de la mostra del que ha quedat en el moment en que ens hem aturat a mirar i posar atenció als objectes artístics, escoltar com respira l’espai d’exposició, o atendre les possibilitats relacionals a partir de tot això. Com és una exposició i com continua és una història que ja no només té a veure amb les persones que l’han plantejat sino també i sobretot amb la complicitat de qui la viu.

En aquest punt i estat de les coses, també s’ha portat a terme entre tot el grup de treball del laboratori LAIKA la selecció d’un dels projectes per tal que pugui seguir el seu procés d’aprofundiment en la recerca i propostes artístiques fins al mes de desembre, amb una nova dotació i suports, com a guanyador de la modalitat Exposició de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2021. La propera temporada, “Otra puta mierda de exposición” de @otraputacuentadedibujos serà el projecte que es desenvoluparà en el context de la convocatòria juntament amb la resta de modalitats.

Aquesta selecció s’ha realitzat de forma comunitària i consensuada a través de diferents estratègies: l’establiment inicial i la revisió posterior d’uns criteris d’avaluació compartits, converses, debats, autoavaluacó, votació i altres fórmules creatives d’avaluació que de vegades també han implicat alguns elements d’atzar. Tot plegat, un procés ric de presa de decisions i co-aprenentatge que també ens remet a la pregunta de què vol dir exposar i exposar-se.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 26 març, 2024 - 17:00

Arriba la 16a edició de l'Escarxofa&Jazz!

S'apropa la festa més esperada: música i arròs a la Plaça Joan Garcia-Nieto!

divendres, 22 març, 2024 - 10:15

El proper dilluns, 25 de març, s’obren diverses convocatòries de subvencions per a les entitats de la ciutat

Es poden presentar aquelles entitats que desenvolupin la seva activitat al Prat