Esteu aquí

La nova llei de memòria històrica busca reparar la repressió econòmica del franquisme

dijous, 4 agost, 2022 - 14:00

La llei de memòria democràtica, que s'està tramitant al Senat, conté una sèrie d'articles que preveuen una possible reparació econòmica als represaliats del franquisme. Aquesta llei suposa una millora respecte l’anterior llei de 2007 i pel que fa a la reparació avança en la necessitat de realitzar una auditoria i un inventari de béns incautats i sancions econòmiques realitzades durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Persones que van patir consells de guerra després van ser jutjades pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques. Els hi imposaven multes i els hi confiscaven els béns, fins i tot en el cas que ja haguessin estan afusellats, i les penes imposades requeien en el patrimoni familiar. Aquest és el cas dels pratencs afusellats en el camp de la bota.

La repressió econòmica de la llei de responsabilitats polítiques es va idear per fer pagar als republicans la reconstrucció del país després de la guerra.

Fins ara, només s'havia compensat els partits polítics i els sindicats dels decomisos fets durant el franquisme. La nova llei de memòria democràtica reconeix el dret al rescabalament de tots els ciutadans, però amb limitacions que caldrà veure com s'apliquen.

La llei preveu fer un inventari dels béns confiscats en el termini d'un any, però és un treball impossible d’inventariar i avaluar per la gran quantitat de béns incautats i el volum de la documentació que van generar.

A l’Arxiu del Tribunal Superior de Justícia, es guarden els expedients de responsabilitats polítiques de Barcelona. Joan Ignasi Salcedo, historiador i arxiver pratenc, és el responsable d’aquest arxiu.

Podeu ampliar la notícia de TV3 fent clic aquí

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 2 desembre, 2022 - 13:00

Finalitza el Cicle Nazisme i camps nazis.

Més de 240 persones assisteixen a les 4 sessions.

dimecres, 2 novembre, 2022 - 10:00

Cicle nazisme i camps nazis

Iniciem el cicle d’activitats amb especialistes
Valle de los Caídos

dimarts, 25 octubre, 2022 - 14:00

Aprovada la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica

La Llei 20/2022 de Memòria Democràtica va ser aprovada definitivament al Senat el 5 d’octubre i publicada al BOE el 19 d’octubre, moment a partir del qual ha entrat en...