Esteu aquí

Inici de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2023

Exploració artística i desenvolupament comunitari

Primera Trobada global de la Convocatòria /Unzip 2023 a l'Escola d'Arts Visuals del Prat

dijous, 27 juliol, 2023 - 12:15

La Convocatòria de projectes artístics /Unzip dona suport per a la realització de projectes de creació contemporània vinculats al Prat de Llobregat. Es bequen propostes que establiran relacions insospitades amb elements i agents del territori, tot fomentant diàlegs oberts i perspectives diferents des d’on participar en la conformació de la pròpia mirada i en la creació de realitats.

Enguany la majoria de projectes son d’iniciativa local tant individual com col·lectiva, amb una majoria de grups de treball eclèctics que provenen de diferents camps del pensament, la creació, el treball comunitari o d’àmbits científics i tecnològics. 

Aquests són els projectes seleccionats per modalitats:

  • Fotografia i Societat. “Estética insostenible” de Marien Moreno.
  • Art al barri. “Kenòpsia” del col·lectiu Las Calatrava (Júlia Valdivielso, Nil Martín, Laura Riera, Cristina Sanz-Gadea, Andrea Monje).
  • Audiovisual comunitari. “Prat-topia” del col·lectiu del Mig (Helena Galí, Mario García, Sara Jansen, Neus Martínez, Joana Burd).
  • Música i territori. “Club Excursionista de l’Escolta” del col·lectiu D.A.M.E. (Didac Rocho i Manel Vázquez).
  • Art i Educació. “Aquí s’acaba la ciutat” d’Èlia Bagó, Sara Torres, Borja Casanoves i Maria Roy.
  • Exposició. “Robant espai a la paret d’un home ric” d’Auri Alós (Susana Alonso).

Tots els projectes plantegen exploracions profundes de temes socials, mediambientals i culturals des d'una àmplia varietat d'enfocaments artístics, reflectint la preocupació per qüestions fonamentals que ens afecten com a societat i els entorns en què vivim. Alguns punts en comú son la consciència ambiental (sostenibilitat, ecologisme, l'impacte de les nostres accions); la reflexió històrica (conèixer la memòria dels contextos per comprendre com el passat influeix en el present i com les decisions que prenem avui afecten el futur); l'apropiació dels espais i la seva revitalització (l’interès en espais abandonats, en desús o infravalorats per revertir-ne aquesta condició); el compromís comunitari (la búsqueda de complicitats, de participació i l’esforç per generar vincles); l'experimentalitat (com a processos d'innovació artística i per abordar temes actuals); la crítica i la reflexió social (qüestionament de l'estat de coses tot advocant per canvis significatius en la societat i en el mateix àmbit artístic, en les nostres extremadament condicionades formes de viure i relacionar-nos).

Espais d’intercanvi i aprenentatge des dels mateixos processos de selecció

El procés de selecció dels projectes es va desenvolupar en dues fases. En la primera, un jurat format per les direccions dels centres-nodes del programa d’arts visuals /Unzip i per professionals independents de l’àmbit de l’art, va realitzar una preselecció de propostes per cada una de les modalitats. En paral·lel, els projectes presentats a la modalitat Exposició participaven del procés LAIKA-Laboratori de projectes que implica un recorregut propi comunitari en què els criteris de selecció i la preselecció son fruït d’un temps de treball conjunt entre les mateixes persones que han presentat projecte a la modalitat.

En una segona fase, la resta de modalitats decidien els projectes seleccionats a partir de les entrevistes que els equips dels diferents centres impulsors del programa van realitzar als projectes finalistes i, per la seva banda, les artistes implicades en el laboratori LAIKA consensuaven la proposta que continuaria el seu procés ja com a guanyadora de la modalitat Exposició.

Des del programa /Unzip es consideren clau els processos de selecció en tant que espais estimulants d’intercanvi i aprenentatge. Representen moments que ajuden a donar sentit al treball que després es va desplegant amb artistes i agents diversos al llarg dels mesos, així com a la sana revisió d’aspectes de la pròpia convocatòria. Aquests entorns de valoració i presa de decisions conjunta fan més diversa i accessible la convocatòria i propicien un equilibri entre la recerca artística i el desenvolupament comunitari.

En aquesta edició hem comptat amb les valuoses aportacions i reflexions tant de les participants del procés LAIKA LAB, com del jurat extern que ens ha acompanyat: Montse Romaní, Luna Coppola, Lara Costafreda i Jordi Lafon.

Ressons en el silenci del desert: l’exploració artística

El passat 1 de juliol va tenir lloc la primera Trobada global entre artistes i centres impulsors de les modalitats de la convocatòria. 

Aquestes trobades son una de les modalitats d'acompanyament de la Convocatòria d'Arts Visuals. Els artistes i col·lectius seleccionats, juntament amb totes les persones que segueixen el desenvolupament dels projectes, assisteixen a tres encontres que deriven en la presentació conjunta a la ciutat en el marc del festival Indisciplinats.

L'objectiu d'aquestes sessions és intercanviar experiències, crear connexions entre projectes i reflexionar col·lectivament sobre la dimensió ciutat de la convocatòria, així com d'articular una proposta de presentació conjunta de tots els projectes. Així, aquesta classe d'acompanyament és també un espai on compartir i debatre mentre les propostes artístiques van prenent forma i es faciliten relacions i complicitats dels projectes amb l'entorn. 

El conjunt d’accions i temes tant del programa d’arts visuals com dels projectes artístics de la convocatòria, reflecteixen preocupacions compartides per abordar qüestions socials, mediambientals i culturals des d'una perspectiva artística amb l'art com una eina per generar sinergies, provocar diàleg i reflexionar sobre els desafiaments i oportunitats de la societat contemporània tot promovent processos de reflexió crítica, per fer florir iniciatives i construir un món més sostenible i conscient on les llavors de noves idees germinen, on es cultiven ambients inspiradors, tot recordant-nos que fins i tot en situacions adverses o hostils, la creativitat pot ser una força de transformació i enriquiment personal i col·lectiu.

En aquesta ocasió, l’Escola d’Arts Visuals del Prat es va convertir en refugi desèrtic figurat enmig del caos des d’on observar l’entorn pròxim per reconèixer des de quin lloc proposem i imaginar què ens depararà el procés. I si, endinsades en un món confús, encara poguéssim fer florir un desert?

Compartir

Noticies relacionades

centric_lectura_gemma ruiz

divendres, 26 abril, 2024 - 11:30

Recta final del Primavera de llibres i lletres al Cèntric

L’escriptora i periodista Gemma Ruiz presentarà el seu llibre “Les nostres...

dijous, 25 abril, 2024 - 16:00

Jardins de la Pau, un espai per a la creació, el coneixement i la celebració de la dansa

Aquesta disciplina artística, protagonista durant el mes d’abril al Prat

dijous, 25 abril, 2024 - 12:00

En marxa el "Connecta Jove" als Centres Cívics de la ciutat

Alumnat de diferents instituts imparteix sessions sobre eines digitals als...