dijous, 28 setembre, 2023 - 12:00
"Estètica Insostenible" és el projecte seleccionat a la modalitat de Fotografia i Societat de la convocatòria de projectes artístics /Unzip 2023.
La finalitat de la Convocatòria /Unzip a Jardins de la Pau, és promoure la fotografia com una eina de divulgació cultural i de reflexió social. En aquest cas, s'hi desenvolupen projectes d’intervenció artística comunitària que incorporin l’ús de la imatge i la fotografia com a element fonamental dins un procés de treball.
Enguany, l'artista guanyadora d’aquesta modalitat ha sigut Marién Moreno qui, utilitzant l’estética com a columna vertebral del projecte, ens convida a reflexionar sobre tot el que s'amaga darrera d’una peça de fruita.
L’estètica té un impacte important en tot allò que envolta a les persones. De la mateixa manera que regim el nostre cos i rostre sota uns cànons de bellesa, regim també els productes que consumim. Una poma, per exemple, ha de ser perfecta, en forma color, mida. Una pràctica completament antinatural i que no és real.
La proposta compta amb l’acompanyament del fotògraf pratenc David Airob i la fotògrafa i artista visual Luna Coopola.
La primera trobada/taller del procés, realitzada el passat 20 de setembre al Centre Cívic Jardins de la Pau, va servir per donar el tret de sortida del projecte. En aquesta trobada, l’artista va fer entrega d’uns lots amb tot tipus de productes alimentaris que no son acceptats per a la seva venda única i exclusivament degut a la seva estètica. Després de fer una breu presentació del projecte, l’artista va proposar un divertit taller que ens convidava a explorar la nostra pròpia bellesa i fer-nos reflexionar sobre si el que fem amb algunes app de filtres és el que es fa amb la fruita que comprem a les botigues.
La proposta engresca a les participants a utilitzar tot el que puguin dels lots i documentar-ho a través de la fotografia.
Les bosses que contenien els lots les van fer un grup de dones de l’entitat Francesc Palau, entitat que acull, orienta i acompanya per a l'apoderament i inclusió social i comunitària de les persones.
L’objectiu del projecte és fer reflexionar sobre les implicacions que té el sistema alimentari actual, utilitzant la fotografia com a eina d’expressió i canal de comunicació, analitzant l’impacte que te en el nostre territori i en nosaltres mateixes i per fer-ho, el projecte s’estructurarà, després de la primera trobada, amb una sèrie de tallers:
En aquesta trobada/ taller, pintarem i decorarem carbasses de diferents mides i formes. El resultat d'aquest taller formarà part de l'exposició i mostra del projecte.
En aquesta sessió visitarem els Horts lúdics per conèixer el seu projecte, farem fotografies als productes de temporada i xerrarem sobre el que hem fet amb els productes entregats en els lots de la primera sessió.
En aquesta sessió ens endinsarem en el Parc Agrari per poder fotografiar els seus camps, horts i productes de temporada. Parlarem de l'estètica dels productes i de tot allò que no es considera acceptable per a la seva venda o comerç.
En aquesta sessió visitarem i coneixerem el projecte de "La Botiga" i passejarem pel barri fotografiant alguns aparadors de comerços de la nostra ciutat per reflexionar sobre l'estètica dels productes comercialitzats.
Aquest projecte es presentarà a l'Indisciplinats, un festival amb propostes escèniques, visuals, performatives i comunitàries que ocuparan els centres cívics de la ciutat, l’Escola d’Arts Visuals del Prat, el Centre d’Art Torre Muntadas, L’Artesà i La Capsa del 15 al 19 de novembre per gaudir de la creació artística contemporània.
dilluns, 2 desembre, 2024 - 12:15
dilluns, 2 desembre, 2024 - 09:15
dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30