Esteu aquí

Escoles i instituts del Prat es bolquen amb la Setmana pel Clima

L’Ajuntament disposa d’un Pla d’acció municipal en l’àmbit climàtic, que conté 34 mesures, 25 de les quals ja estan en curs

dimecres, 25 setembre, 2019 - 14:15

Diversos centres educatius pratencs integrants de la Xarxa "Al Prat, escoles més sostenibles" estan fent durant aquesta setmana una sèrie d'accions amb motiu de la Setmana pel Clima, coincidint amb la cimera que s'ha desenvolupat a la seu de l'ONU, a Nova York.

Les accions més destacades són les següents:

- Escola Jaume Balmes: seguiment diari de la proposta conjunta de #familiesforfuture.bcn, #madresclima i #teachersforfuturespain

- Escola Charles Darwin: treball de la temàtica a les aules i visionat de vídeos. També aniran a classe amb samarreta verda.

- Escola Josep Tarradellas: treball del tema a les aules i un minut de silenci el divendres, mostrant les pancartes que hauran fet durant tot la setmana.

- Escola del Parc. Proposa a l'alumnat portar samarretes de colors, i treballen el tema a les aules mitjançant vídeos i debats. 

- Escola Bernat Metge: dansa al pati, divendres.

- Escola Mare de Déu del Carme: pregàries, lectures de notícies sobre la crisi climàtica i visionat de vídeos. Els i les delegades verdes informen a la resta de classe i divendres l’alumnat anirà amb samarreta verda.

- Institut Les Salines: treball de notícies sobre el tema, visionat de vídeos i assistència a classe amb samarreta verda. Preparació de pancartes per a la manifestació de divendres.

- Institut Salvador Dalí: actes de dinamització amb els i les delegades verdes. Divendres es farà una aturada abans del patí amb pancartes i samarretes verdes. Aquell dia començaran el projecte de la classe que fa l’esmorzar més sostenible.

- Institut Baldiri Guilera: treball de la temàtica a les aules, elaboració d'un mural conjunt amb tot l’alumnat i divendres a les 12 h, al pati, faran una aturada de 4’ i 15’’.

- Institut Estany de la Ricarda: lectura d'un manifest a totes les aules i elaboració de murals de conscienciació sobre el tema.

- CEE Can Rigol: minut de silenci al pati, samarretes de color verd, elaboració de pancartes i visionat de vídeos.

L'Institut Baldiri Guilera, pioner

L'Institut Baldiri Guilera, que enguany celebra el 50è aniversari, ha estat un centre pioner a Catalunya pel que fa a la conscienciació sobre la defensa del medi ambient. Des de fa molts anys han apropat els seus alumnes als espais naturals del Prat i, a principis dels anys 90, van reproduir una bassa natural al pati, que encara existeix, on l'alumnat hi fa molts treballs relacionats amb el medi.

Limitar el creixement de l'aeroport

Una de les principals causes de la crisi climàtica és l'emissió de CO2 a l'atmosfera, un àmbit on l'activitat aeronàutica figura com una de les principals responsables. En aquest sentit és clara la posició de l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, sobre la necessitat de limitar el creixement de l'aeroport.

El Prat, pioner en la lluita contra el canvi climàtic

El Prat va ser un dels primers municipis de l'estat en disposar d’un PAES (Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible), aprovat l'any 2010. Aquest any l'Ajuntament s'ha adherit als objectius del Pacte per a l'Energia i el Clima, d'àmbit europeu, que pretén reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle com a mínim un 40 % per l’any 2030; implantar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic; i treballar per un subministrament energètic segur, disponible, equitatiu i sostenible.

Els signataris d’aquest pacte tenen dos anys per redactar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que s’ha de revisar cada dos anys. El Prat ha aprovat el seu PAESC aquest any 2019

L'estratègia del Prat en l'àmbit climàtic

El Prat es troba situat en un context territorial molt particular, a la desembocadura del riu Llobregat, envoltat d’infraestructures i serveis estratègics supramunicipals que l’afecten i el condicionen, i sobre el qual no sempre té capacitat directa de gestió. En conseqüència, l’estratègia local d’adaptació al canvi climàtic se centra en l’establiment de polítiques d’actuació o d’estratègies de gestió i, majoritàriament, en desenvolupar protocols de coordinació i de transferència d’informació amb els diferents agents responsables o implicats.

El Pla d’acció municipal en l’àmbit climàtic conté 34 mesures, 25 de les quals són actuacions en curs que cal mantenir o potenciar, algunes de les quals estan vinculades amb altres plans supramunicipals.

Principals riscos que cal afrontar:

  • Pel que fa a la reducció de les precipitacions: l’afectació a l’abastament d’aigua potable, la menor recàrrega natural de l’aqüífer i l’empitjorament de la seva qualitat, i la demanada de reg.
  • En relació a l’augment de la temperatura: les alteracions dels ecosistemes litorals. Les afectacions sobre la salut (tant per onades de calor com per malalties respiratòries) i l’increment de l’afectació per espècies exòtiques i invasores.
  • En quant a l’ascens del mar: la regressió de la línia de costa.  

Accions ja en curs:

  • Incorporació de mesures de naturalització urbana i realització d’un inventari de l’arbrat municipal que són la base del futur Pla estratègic del verd urbà.
  • Estudis de biodiversitat urbana previs a l’actualització de l’estratègia local de biodiversitat del Prat, per garantir la resiliència dels hàbitats naturals del delta i la seva connectivitat.
  • Anàlisi de la vulnerabilitat a la calor i redacció d’un protocol d’actuació en cas d’onades de calor (en fase de revisió tècnica i aprovació final).
  • Seguiment continuat de l’estudi de solucions per a la problemàtica de la regressió crònica del litoral del delta del Llobregat, algunes de les quals formen part de plans supramunicipals.

 

 

 

Compartir

Noticies relacionades

Carxofada 2024

dimarts, 9 abril, 2024 - 15:45

Més de 1.200 persones participen en la Carxofada d’aquest any

La festa més multitudinària de la carxofa ha tornat a omplir el parc del...

divendres, 5 abril, 2024 - 12:00

L’aplicació ‘Amb tu, un Prat Millor’ resol gairebé 2.000 incidències durant 2023

La majoria de les peticions han fet referència a qüestions relacionades amb...