Esteu aquí

Els projectes de lectura d’Interseccions es reinventen mantenint la seva essència

Converses Literàries, Petits Contes i LECXIT acompanyen infants i joves en el gaudi i la descoberta lectora

dimarts, 3 novembre, 2020 - 12:30

Com cada any tots els projectes de l'àmbit de lectura del programa Interseccions s'han dissenyat conjuntament amb les comunitats educatives i culturals, tenint molt en compte les voluntats i possibilitats de cada centre per tal de poder seguir duent a terme els projectes. També, els diferents projectes s'han dissenyat incorporant les propostes i necessitats compartides en les reunions d'avaluació del passat curs. A més, totes les escoles i instituts que van participar el curs passat als projectes de lectura han decidit seguir-ne formant part.

Converses Literàries aposta per sessions pràctiques amb l’especialista

D’una banda, tenim el projecte Converses literàries, que impulsa la Biblioteca Antonio Martín i que es caracteritza per l’afany de potenciar la conversa literària en horari lectiu. També es programen activitats lectores extraescolars, accions amb voluntat de facilitar experiències de lectura crítica que alhora enforteixin els vincles i intercanvis entre centres educatius, famílies i la Biblioteca. Hi participa l’alumnat de bressol fins a secundària de 5 centres del Prat del Llobregat.

A partir del que es va recollir en les avaluacions, el projecte d'aquest curs es focalitza en la part pràctica, és a dir, en la consolidació de les dinàmiques de conversa literària a l'aula, que comptarà amb el suport i acompanyament d'una especialista. Com a novetat d'aquest curs, sorgit també de l’avaluació, es farà una sessió amb el claustre de cada centre per tal de compartir els coneixements i resoldre dubtes. En aquesta edició, els espais de formació entre iguals del projecte s'enfocaran més en com fer extensible el coneixement adquirit a la resta de la comunitat educativa així com facilitar mecanismes per tal de documentar i preservar aquest coneixement.

Un nou format LECXIT que manté la seva essència: El LECXIT híbrid

D’altra banda, comptem amb el projecte LECXIT, realitzat en col·laboració amb la Fundació Bofill, el qual s’adapta a les circumstàncies i condicions de les vuit escoles on es desenvoluparà el projecte. Oferint propostes diferents per seguir la línia de treball de cada centre, el LECXIT vol millorar l’èxit educatiu a través de fomentar el gust per la lectura i el treball de la comprensió lectora dels infants.

Encara que cada escola té particularitats diferents, la majoria d’elles aposten per dur a terme una modalitat LECXIT híbrid. Aquest, combina el treball individual amb les persones voluntàries de manera telemàtica amb el treball grupal dinamitzat. És a dir, cada infant comparteix la sessió lectora amb el mateix mentor/a durant tot el curs i, a més, participa d’activitats grupals amb l’acompanyament de la figura d’una dinamitzadora que els apropa a l’univers lector de maneres molt diverses.

Seguint les noves disposicions dictades per la Generalitat, el projecte LECXIT pot continuar donat que és una proposta promoguda pel centre educatiu, prevista en la Programació General Anual, duent a terme tota l'activitat en el mateix centre educatiu. A més, el projecte s'ha adaptat per tal que els grups constants en què s’agrupin els participants siguin coincidents amb els grups de convivència estable definits per l’activitat lectiva.  

Al Prat es continua apostant perquè la lectura sigui un dret accessible per a tothom, on els infants puguin disposar d'una persona que els acompanya, els guia i els respecta per poder desenvolupar tot el seu potencial.  

Petits Contes continua endinsant-se en la temàtica dels orígens

El projecte Petits Contes és un projecte de llarg recorregut liderat pel Centre Cívic Jardins de la Pau, en el qual es treballa amb l'alumnat de 4t a 6è d'escoles del territori, l'escriptura creativa i col·laborativa de relats breus i la seva presentació en diferents formats i suports digitals. Amb l'arrencada del nou curs s'ha celebrat la primera reunió de coordinació on s'han assentat les bases per a posar en marxa l'edició d'enguany.

Des de les escoles es manifesta un interès per continuar amb la mateixa temàtica, que va ser escollida amb les mestres implicades a finals del curs 18-19. La temàtica seguirà essent, doncs, els orígens. A través d'aquesta temàtica, molt ben valorada tant per les escoles com per l'equipament cultural, es va aconseguir connectar les famílies al projecte a través d'entrevistes, investigació genealògica, etc.

Actualment alguns cursos se centraran en la mitologia local i d'arreu (en referència a la procedència múltiple dels alumnes) i sobre el territori. La imatge, obra de l'artista pratenca Ana Salcedo, es mantindrà destacant que aquesta ha estat la primera animació que s'ha utilitzat com a imatge de Petits Contes. Sobre els formats, s'acorda que, ja que l'interès sembla estar en temes d'animació, il·lustració i presentació, des del Centre Cívic s'afegiran propostes de plataformes i aplicacions a l'apartat repositori del lloc web de la Plataforma, on també us podreu apropar a totes les històries d'edicions passades.

Les comunitats ho fan possible

Cal destacar l’esforç de les mestres de les escoles participants, i també dels responsables de tots els projectes i del programa Interseccions, per seguir fomentant el gaudi de la lectura i l’escriptura en un context en el qual resulta tan necessari com complex. Gràcies a totes per fer-ho possible.

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...

dimecres, 24 abril, 2024 - 10:00

Abril d’intercanvis musicals a L’Escola d’Arts en Viu

L’alumnat ha participat en diferents activitats amb escoles d’altres...

dimarts, 23 abril, 2024 - 13:15

Acte de lliurament de premis del concurs literari de Sant Jordi 2024 del CFA Terra Baixa

El centre entrega també els guardons del concurs GIMPJordi d’elaboració de...