Esteu aquí

Els àlbums il·lustrats acompanyen les accions de la Festa de les Converses Literàries

Prop de 1.000 persones comparteixen aquesta experiència de la campanya Compartim IntersECCions

festa_converses_literaries.jpg

dilluns, 3 juny, 2019 - 17:30

Prop de 1000 persones, entre infants, mestres, personal de la biblioteca municipal i tècnics/es de cultura i educació han compartit les seves experiències en conversa literària a partir de la lectura, la teatralització i les activitats educatives d’aprofundiment amb àlbums il·lustrats durant la Festa de les Converses Literàries.

La festa s’emmarca dins la campanya Compartim IntersECCions, que des d'abril ha permès compartir amb la ciutat els projectes del programa municipal IntersECCions.

Durant l’última quinzena de maig, els diferents agents que han participat al Projecte Converses Literàries han organitzat tot un seguit d’accions entre les comunitats educatives implicades, 

Contes teatralitzats

Els dilluns 14 de maig, alumnes d’una classe de 4t de l’Escola Galileo Galilei van escenificar el conte El cargol i l’herba de poniol per als infants de 2 i 3 anys i les seves educadores a l’Escola Bressol Sol Solet. El dimarts 15 de maig va ser el torn de l’altre grup de 4t del Galileo, amb la teatralització del conte del Patufet als infants d’1 i 2 anys de la mateixa escola bressol. Un cop escenificats els contes, tots els infants van gaudir d’una estona de jocs al pati.

Explicar contes als més petits

Un grup de 18 alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Estany de la Ricarda també va viure l’experiència d’explicar contes als més petits. El dimarts 14 de maig, 6 alumnes van narrar l’àlbum il·lustrat La talpeta que volia saber qui l’havia fet allò al cap als 2 grups classe de P3 de l’Escola Charles Darwin. Els nens i nenes de P4 van gaudir amb la lectura dramatitzada de Donde viven los monstruos i, finalment, els joves van llegir El grúfal, un àlbum de Julia Donaldson, als infants dels 2 grups classe de P5. Un cop acabada la lectura, els nois i noies de l’institut van fer manualitats amb els infants: titelles del Grùfal, corones com la del Max (protagonista de Donde viven los monstruos) i fitxes per dibuixar els diferents animals amb les seves respectives caques. 

Activitats a la biblioteca

Aquest mateix dia, els 50 nens i nenes de P4 de l’Escola Galileo Galilei van participar a l'activitat "Malabarismes de paper" a la Biblioteca Antonio Martín, a càrrec de l’Anna Juan Cantavella. Van viure la lectura de forma lúdica endinsant-se al món del circ i explorant llibres pop-up. La biblioteca també va acollir, el dimecres 15 de maig, a tot l'alumnats de 1r i 2n de les escoles Charles Darwin i Galileo Galilei amb una proposta educativa dissenyada per l’equip del seu servei educatiu. Més de 230 infants van idear un “berenar de por” inspirant-se en l’àlbum il·lustrat Un sopar de por que havien llegit i comentat a les respectives aules.

El divendres 17 de maig van continuar les propostes a la biblioteca. Va ser el torn dels 3 grups classe de 6è de l’Escola Charles Darwin i els 3 grups de 1r de la ESO de l’Institut Estany de la Ricarda. Plegats i en petits grups, a partir de la manipulació i la lectura de l’àlbum il·lustrat Migrar, van debatre sobre el fet migratori, les coses importants de la vida... En paral·lel,  alumnes de 5è de l’Escola Charles Darwin es van trobar a la biblioteca amb persones grans del Club de Lectura Grans Lectors per llegir plegats contes i àlbums il·lustrats.

Aquest mateix matí, 12 alumnes de 5è del Charles Darwin van escenificar l’àlbum Anem a caçar un ós a 4 aules de l’Escola Bressol El Cabusset. Tots els nens i nenes van gaudir molt, tant posant en escena la història (amb sons, gestos, lectura i fins i tot un gran ós de peluix), com sentint-la (i en alguns casos participant). Un cop acabada la narració (que en tots els casos van repetir a petició dels petits espectadors), grans i petits van esmorzar i després van compartir una estona lliure de joc, en la qual van poder interelacionar-se i sobretot, divertir-se.

Les últimes propostes educatives a la biblioteca es van portar a terme el divendres 24 de maig. Els 175 nens i nenes de 3r i 4t de l’Escola Charles Darwin i de 4t de l'Escola Galileo Galilei van fer de detectius del cas que planteja l’àlbum il·lustrat Guineu. En petits grups, a partir de l’observació de les il·lustracions i la interpretació del textos d’aquest llibre, van reflexionar sobre conceptes com l’amor, l’amistat, la confiança, la justícia, fer el bé, la gelosia, la soledat, la crueltat, la injustícia, fer el mal, la llibertat, la culpabilitat...

Visita a El Prat Ràdio

Una altra de les accions que s’han dut a terme per la festa ha consistit en que un grup d’alumes i mestres de les escoles Galileo Galilei, Charles Darwin i l’Institut Estany de la Ricarda han assistit a una entrevista a El Prat Ràdio per explicar la seva experiència amb les converses literàries. Podeu escoltar les entrevistes a través dels següents enllaços:

Exposició sobre el projecte

Finalment, entre el 13 i el 30 de maig hi ha hagut una exposició sobre el projecte al vestíbul de la Biblioteca Antonio Martín. Aquesta exposició compta amb una part documental, però també amb parts interactives desenvolupades amb l'alumnat participant i parts que s’han anat construint durant aquests dies (d’opinió i de documentació de totes les accions abans esmentades). Durant el mes de juny aquesta exposició circularà per alguns dels centres educatius participants en el projecte.

Totes aquestes accions de la Festa de les Converses Literàries s’han treballat conjuntament a l’entorn d’aprenentatge de coordinació del Projecte Converses Literàries on han participat: Escola Charles Darwin; Escola Galileo Galilei; Institut Estany de la Ricarda; Escola Bressol El Cabusset; Escola Bressol Sol Solet; AMPA Escola Charles Darwin; Biblioteca Antonio Martín; CRP (Centre de Recursos Pedagògics); personal tècnic del programa IntersECCions i Grup GRETEL (Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona).

Festa de les Converses Literàries

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 27 març, 2024 - 09:45

Les jornades de portes obertes a les escoles bressol se celebraran entre l'11 i el 30 d'abril

Les preinscripcions per al curs vinent s'hauran de tramitar del 6 al 19 de maig

dimarts, 26 març, 2024 - 17:00

Arriba la 16a edició de l'Escarxofa&Jazz!

S'apropa la festa més esperada: música i arròs a la Plaça Joan Garcia-Nieto!

divendres, 22 març, 2024 - 11:30

La jornada “I després de l’ESO, què?” detalla les opcions disponibles en acabar els estudis obligatoris

La sessió va orientar les famílies sobre el paper que han d’assumir en la...