Esteu aquí

Conclou la 15a edició del Festival de poesia que organitza el Cèntric

L’edició d’enguany, que ha abordat diferents estils i formats, ha estat precedida de vàries propostes al voltant de la paraula poètica

Festival de poesia_enric casasses_teresa colom

dimecres, 21 juliol, 2021 - 17:30

Aquesta setmana ha tingut lloc la darrera sessió d’enguany del Festival de poesia que organitza el Cèntric Espai Cultural. En la que ha estat la seva 15a edició, el festival ha tingut una gran acollida, demostrant, per una banda, que la poesia es troba en esplèndid estat de forma, i per una altra, que el festival es manté com una de les propostes més consolidades de la programació cultural d’estiu de la ciutat.

Aquest any, a més, el festival ha estat precedit de vàries propostes vinculades al gènere poètic que s’han dut a terme durant el mes de juny al Cèntric i que han esdevingut l’avantsala dels recitals dels vespres d’estiu.

La prèvia

Al llarg del mes de juny, les trobades divulgatives “Ingredients bàsics per la poesia” van permetre escalfar motors pel festival. De la mà de la poeta i traductora Xènia Dyakonova, aquestes trobades de caràcter formatiu van oferir un tastet per conèixer diferents tècniques i registres poètics i descobrir autors i autores, tot gaudint del plaer de la lectura poètica.

També com a prèvia del festival, la sala d’actes del Cèntric va acollir la presentació del poemari Bijuteria, de Juana Dolores Romero Casanova, guanyadora del 56è premi Amadeu Oller de poesia. Durant l’acte, la poeta i actriu pratenca va estar acompanyada de la també il·lustradora i cantant local Conxita Herrero. L’energia, l’amistat i la complicitat entre totes dues va dominar el transcurs de la presentació, tal com queda palès en aquestes paraules de la Conxita Herrero:

«L'altre dia al Cèntric vam presentar el llibre de la Joana. Tot i que en els assajos previs tot rutllava, vam començar un pèl nervioses. Aquests nervis inicials, d'altra banda, van desaparèixer ràpid. Després de presentar-nos i explicar al públic de què ens coneixíem, vam posar-nos "manos en harina" i la Joana va tenir l'amabilitat d'explicar-me frase per frase totes les frases que, durant la lectura del poemari, m'havien fet preguntar-me coses. La tia m'ho va respondre tot i sempre que parlo amb la Joana sento que aprenc moltíssim (el que havia de ser una presentació es va transformar en una conversa entre dues amigues a les que els hi encanta la xerrameca). El públic va ser molt simpàtic (nosaltres també), i una de les parts més interessants va ser al final, arrel d'una pregunta que va fer un noi del públic (qui va venir ho sap).»

Festival amb diferents estils i formats

El festival de poesia d’enguany s’ha distribuït entre els jardins de Torre Muntadas i la plaça Porxada del Cèntric. Al llarg de quatre sessions, la paraula poètica s'ha fet escoltar a través de diferents estils i formats.

El tret de sortida va estar un emotiu record a la figura del recentment desaparegut Joan Margarit. Estel Solé i Josep Maria Rodríguez van regalar al públic assistent un recital que recorria la trajectòria vital del poeta a través d’alguns dels seus poemes més celebrats.

En un registre ben diferent, la segona sessió del festival s’ha apropat a una de les branques de la poesia que està tenint més impacte en els darrers anys, la poesia escènica o spoken word. Adriana Bertran, Dani Orviz i Olza Olzeta, tres de les figures més destacades d’aquest corrent, van desplegat la seva pirotècnia poètica sobre l’escenari.

Les veus d'Enric CasassesTeresa Colom -amb l'absència de Josep Pedrals per motius de salut- van prendre el relleu en la tercera sessió. A través dels seus versos, tots dos van fer gala de les seves particulars identitats poètiques. Uns jardins de Torre Muntadas plens de gom a gom per escoltar en directe dos dels poetes més consolidats del panorama actual.

L’espectacle Tinta i desordre, homenatge a la poesia ha posat el punt i final a l’edició del festival d'aquest 2021. El cantautor Pau Alabajos, la poeta Aina Torres i el violoncel·lista Edgar Casellas han signat aquesta proposta que amalgama rapsòdia, música en directe i videoprojeccions. Amb aquesta cloenda multidisciplinar el festival de poesia s’ha acomiadat fins el proper estiu.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 4 agost, 2022 - 10:00

L'Illa de la lectura: 25 nenes i nens compartint aventures i complicitats

La Sala Infantil de la Biblioteca Antonio Martín forma infants lectors amb...
Casal d'estiu de natació a la piscina del CEM Fondo d'en Peixo

dilluns, 1 agost, 2022 - 10:45

Uns 3.600 infants i joves han participat als casals i activitats d’estiu al Prat durant el mes de juliol

Durant tot l’agost, es continuaran fent casals i campus nàutics (per aprendre...
Festa_Major

divendres, 29 juliol, 2022 - 10:45

Ens preparem per a la Festa Major 2022!

Al setembre ens espera una Festa Major amb un dia més i que es desenvoluparà...