dilluns, 7 novembre, 2022 - 13:15
Vuitanta persones van assistir a la xerrada sobre l'Ictus, el passat 3 de novembre al Centre Cívic Palmira Domènech. La sessió, a càrrec del Dr. Pere Cardona, coordinador de Patologia Vascular. Unitat de l'Ictus de l’Hospital de Bellvitge, va comptar amb el suport de l'AVV Nucli Antic del Prat en la que va ser la segona sessió de l'Aula de Salut d'aquest semestre.
A més de descriure la simptomatologia de l'ictus, el ponent va posar l'accent en la rehabilitació i la prevenció secundària. A l'entrevista radiofònica recent al Dr. Pere Cardona, es va explicar el projecte Strack, que pretén millorar la qualitat de vida de les persones que han superat un ictus i prevenir la seva repetició.
El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus, pretén sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que pot produir diferents graus de discapacitat amb necessitat de rehabilitació i que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món.
L’ictus i les cardiopaties comparteixen els següents riscos, segons el Pla director de malalties vasculars cerebrals i el Pla director de malalties vasculars cardíaques del Departament de Salut:
Les dues malalties, ictus i cardiopaties, també estan relacionades perquè són un risc l'una per l'altra. Hi ha alguns tipus d’atacs de cor que són factors de risc d’ictus.
Per garantir que l'atenció a la persona afectada es realitzi amb la major celeritat possible i evitar, així, la progressió de la malaltia i les seves seqüeles, Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi ictus.
L'ictus consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, fet que provoca que no arribi sang a una part del cervell i que les cèl·lules cerebrals morin per manca de nutrients. La característica principal és que els signes i símptomes apareixen de manera sobtada i cal actuar amb rapidesa. De fet, les possibilitats de recuperar-se sense seqüeles d'un ictus depenen en gran mesura del temps que passa entre l'inici dels símptomes i el diagnòstic i el tractament definitiu.
Per reconèixer un ictus fàcilment, cal demanar a la persona que el pateix que faci tres coses:
Somriure. Permet detectar si la persona té dificultats per moure correctament els músculs de la cara i si hi ha asimetries en la mobilització.
Aixecar els dos braços. Aquesta acció ajuda a comprovar si hi ha debilitat o pèrdua de força en alguna extremitat superior.
Parlar. Mostra si la persona té problemes per parlar correctament.
Si la persona té problemes per fer alguna d’aquestes tres accions o presenta símptomes menys freqüents com la pèrdua de visió o inestabilitat d’inici sobtat al caminar, cal trucar immediatament al 112 perquè pugui ser atesa en el temps més breu possible. Vídeo explicatiu.
Power point (pdf - 11739100 bytes)
dimarts, 10 desembre, 2024 - 13:30
dimecres, 4 desembre, 2024 - 19:30
dimecres, 4 desembre, 2024 - 13:45