Esteu aquí

Arrenca el Maig Cooperatiu, el cicle per donar a conèixer les alternatives de l’economia social al Prat i tota la comarca

El cicle es presenta demà al cinema Capri, acompanyat de la projecció de la pel·lícula “Els espigoladors i l’espigolada” d’Agnès Varda i un debat posterior sobre els reptes del sector agrolimentari. Serà la segona edició del cicle que acollirà la Fira de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat, que fins fa dos anys s’emmarcava a la Fira Avícola. D’altres activitats destacades del cicle tenen a veure amb el finançament alternatiu, el cooperativisme a l’escola, l’habitatge cooperatiu o les alternatives de l’economia social en matèria d’energia

Maig Cooperatiu 2022

dilluns, 2 maig, 2022 - 09:30

Aquesta setmana, arrenca al Prat el Maig Cooperatiu, un cicle d’activitats per donar a conèixer a la ciutat i arreu de la comarca les alternatives de l’economia social i solidària en diferents àmbits (les finances, l’habitatge, l’energia, el consum, l’alimentació, l’ocupació, etc). És la setena edició d’aquest esdeveniment, organitzat per l’Ateneu Coopera­tiu del Baix Llobre­gat, l’Ajuntament del Prat i d’altres ens locals i entitats de l’eco­nomia social i cooperativa de la ciutat i la comarca.

L’economia social i cooperativa (ESC) prioritza un model centrat en les persones, allunyat de l’afany de maximització de beneficis. Les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia, per tal de respondre millor a les necessitats de la ciutadania, són els pilars de l’ESC. Les entitats que s’identifiquen amb aquest model fomenten la participació dels seus membres,  promouen, l’ocupació estable, la innovació, l’arrelament al territori i el desenvolupament local.  Existeixen cooperatives i entitats de l’economia social en diversos àmbits i sectors, des de l’aten­ció a les persones fins a les energies renovables, passant per la comuni­cació o la indústria, entre d’altres.

Es presentaran dades actualitzades del valor social que aporta l’economia cooperativa al Prat

Al Prat, les entitats de l’economia social i cooperativa tenen un pes creixent i, des de l’any 2018, s’està duent a terme una iniciativa pionera a Catalunya per calcular el valor social integrat que aporta la seva activitat a la ciutat. Properament, el proper 13 de maig, es farà un acte per presentar les dades actualitzades del valor social d’una dotzena d’entitats de l’ESC al Prat, corresponents a l’any 2020.

Aquesta també serà la segona edició del cicle que acollirà la Fira de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat, on les principals entitats de l’ESC de la comarca comptaran amb expositors i organitzaran diverses activitats i tallers per divulgar els seus serveis i projectes i sensibilitzar la ciutadania sobre els seus principis i valors.  Fins al 2019, es va emmarcar en la Fira Avícola del Prat, fins que les entitats de l’ESC van optar per traslladar-la al Maig Cooperatiu. Enguany, la fira es farà el dissabte 28 de maig a la plaça de Roigé i Badia. S’hi faran converses i xerrades, com la titulada “Una mirada feminista a l’economia social i solidària”, activitats, projeccions audiovisuals, espectacles de circ o actuacions musicals presentades pel Festival Esperanzah!.

El Maig Cooperatiu es presenta demà al Capri, amb la projecció del film “Els espigoladors i l’espigolada” d’Agnès Varda i taula rodona posterior

El Maig Cooperatiu arrencarà demà, dimarts 3 de maig, a les 19 h, amb la presentació del cicle d’enguany i la projecció del film “Els espigoladors i l’espigolada” d’Agnès Varda, al cinema Capri.  El film aborda la realitat de recol·lectors i gent que, per gust o per obligació, recull objectes rebutjats per d’altres a la França del nou segle. La pel·lícula donarà peu a una posterior taula rodona per reflexionar sobre l’espigolament, les pèrdues al camp i els impactes del sistema alimentari actual, amb la participació de  Marcel Tort, productor del Parc Agrari del Baix Llobregat; Gemma Ubeda i Elisa Gibert, del grup de consum Cals Karxofa; i Mariano Martínez, de l’AGT Baix. Estarà moderada per l’entitat Espigoladors.

Bones pràctiques de finançament alternatiu

Una altra de les activitats destacades d’aquesta edició serà la Jornada de bones pràctiques de finançament alternatiu en l’economia social i cooperativa, que tindrà lloc el 19 de maig a les 15 h. S’hi presentaran fins a 4 experiències d’èxit en el finançament alternatiu vinculat a l’emprenedoria social (la xarxa europea de Crowfunding Eurocrowd,  Goteo, La Bolsa social i Robin good).

El mercat de les cooperatives escolars del Prat  

El Maig Cooperatiu també és una oportunitat perquè alumnes del Prat puguin mostrar el resultat de les seves experiències en aquest camp. Durant aquest curs, alumnes de diverses centres educatius de la ciutat (Bernat Metge, Joan Maragall, Mare de Déu del Carme i Josep Tarradellas) han constituït i gestionat cooperatives escolars, en el marc del projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEmE) de la Diputació de Barcelona.  La Fira CuEME, que tindrà lloc el 27 de maig al matí a la Plaça de Ramon Roigé i Badia, és l’espai on vendran els productes artesanals fets a partir de materials reciclats, l’activitat a la qual s’han dedicat les cooperatives escolars. La major part dels beneficis es destinaran a projectes socials i solidaris.

En el marc del cicle, també es faran diverses xerrades relacionades amb el cooperativisme d’habitatge o les alternatives de l’economia social en matèria d’accés a l’energia.

Més informació de les activitats a: 

elprat.cat/maigcooperatiu

ateneucoopbll.cat

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 27 setembre, 2023 - 11:00

Tot a punt per a una nova edició del programa SEFED EL LLINDAR

El seu inici està previst el pròxim mes de novembre i el jovent participant...

dijous, 21 setembre, 2023 - 09:00

16a edició del QuintoTapa al Prat, la ruta més gastronòmica del Baix Llobregat amb el Pollastre Pota Blava com a protagonista

El nou curs gastronòmic al Prat de Llobregat arrenca amb el QuintoTapa Pota...

dimarts, 19 setembre, 2023 - 12:00

Nova convocatòria del projecte Niu Incubadora Social per donar suport a iniciatives i idees emprenedores en l'àmbit de l'economia solidària al Prat

El projecte Niu Incubadora Social llança una nova convocatòria per donar...