Esteu aquí

Segons un estudi pioner realitzat al Prat, l’aportació social de l’economia solidària multiplica per 7 la inversió pública rebuda

L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, els ajuntaments i les entitats del sector a la comarca organitzen la 6a edició del Maig Cooperatiu per difondre les activitats, projectes i valors de l’economia social i solidària, que combinarà activitats telemàtiques i presencials

Fira Economia Social Fira Avícola

La Mostra de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat (a la foto, edició de 2018 en el marc de la Fira Avícola) tindrà lloc enguany durant el Maig Cooperatiu.

dilluns, 3 maig, 2021 - 10:30

L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, els ajuntaments i les entitats del sector a la comarca organitzen la sisena edició del Maig Cooperatiu, un cicle per difondre les activitats, projectes i valors de l’economia social, solidària i cooperativa, que enguany combinarà activitats telemàtiques i presencials a l’aire lliure o amplis espais interiors amb condicions de ventilació òptimes. L’Ajuntament del Prat de Llobregat és un dels coorganitzadors del cicle.

En el marc de la 6a edició del Maig Cooperatiu, l’Ajuntament del Prat vol posar en valor la rendibilitat de la inversió pública en l’economia social, solidària i cooperativa, a partir de les dades d’un estudi pioner realitzat al municipi per quantificar el valor social integrat de l’activitat del sector a la ciutat, on aquest té un fort arrelament. Entre les conclusions d’aquest estudi, destaca que l’aportació del sector a la ciutat, que va ser d’un total de 33,1 milions d’euros l’any 2019, multiplica per 7 la inversió pública rebuda.

L’estudi ha estat impulsat pel propi Ajuntament en col·laboració amb 11 entitats de l’economia social i solidària amb seu al Prat: Coope­rativa Obrera de Viviendas, CPS Francesc Palau, Fundació Cassià Just-Cuina Justa, Fundació Esperanzah, Fundació Espigo­ladors, Fundació Rubricatus, Fundesplai, Gats, i Saó Associació i empresa d’inserció.

L’estudi, basat en l’anàlisi de dades d’aquestes entitats dels anys 2018 i 2019, s’ha donat a conèixer recentment. Els resultats indiquen que l’activitat de les entitats del sector a la ciutat de l’any 2019 es pot quantificar en 33,1 milions d’euros i, si descomptem el finançament públic rebut, en 28,4 milions. També es constata un creixement del valor social integrat aportat per aquestes entitats, ja que el 2018 era inferior: de 28,5 milions d’euros en total i de 24,6 en restar els recursos rebuts per part de l’administració. Els àmbits on el sector aporta més valor social són la inserció social i l’atenció a les necessitats socials de les persones de col·lectius vulnerables; la for­mació ocupacional; la inserció laboral; la dinamització de barris i millora de la con­vivència social, i el foment de l’emprene­doria social.

El valor social integrat contempla tant la dimensió econòmica com la social de l’activitat de les entitats del sector. Es tracta d’una metodologia creada pel grup de recerca de la Universitat del País Basc dirigit pel doctor Retolaza i que s’ha presentat en universitats europees, dels Estats Units i de l’Amèrica Llatina.

Un mes d’activitats per difondre l’economia social, solidària i cooperativa

Per difondre els valors de l’economia social i solidària i els seus projectes a la comarca, la 6a edició del Maig Cooperatiu contempla un ampli ventall d’activitats durant tot aquest mes. L’economia social, solidària i cooperativa situa les persones al centre enlloc de la maximització de beneficis, a partir de criteris humans, socials i ambientals per resoldre de forma més eficaç i sostenible les necessitats de la ciutadania. Les entitats de l’economia social promouen la participació dels seus membres, l’ocupació estable, la innovació, l’arrelament al territori i el desenvolupament local i treballen en diversos àmbits: l’atenció a les persones, les energies renovables, la comunicació, la indústria, etc.

Pel que fa a les activitats programades, una de les principals novetats és que la Mostra de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat, que els darrers anys es venia fent en el marc de la Fira Avícola del Prat, s’incorpora al Maig Cooperatiu. La Mostra, que també se celebrarà al Prat el 29 de maig, acollirà una representació de les principals empreses i entitats del sector a la comarca i recupera un espai emblemàtic del cooperativisme local, al carrer i amb un concert de clausura que oferiran els organitzadors del Festival Esperanzah. Tindrà lloc a la Plaça de Ramon Roigé i Badia i al carrer de Primer de Maig.

Entre les activitats del Maig Cooperatiu al Prat, també figura el cicle “Alternatives que funcionen: respostes a la crisi de l’habitatge”, xerrades i conferències en format online per descobrir què pot aportar el cooperativisme a la situació actual de l’habitatge organitzades per la COV (Cooperativa Obrera de Viviendas). També tindran lloc jornades telemàtiques de bones pràctiques de l’economia social, en què diverses entitats explicaran com s’han reinventat i adaptat a la situació provocada per la pandèmia, o de com s’ha adequat l’organització de festivals solidaris en aquest context. A més, el cinema Capri acollirà la projecció de dos documentals sobre cooperativisme: “Valor social. Ciutat Cooperativa” i “De l’econoMIA a l’econoNOSTRA”.

Més informació sobre les activitats, dates i condicions d’inscripció de les activitats del Maig Cooperatiu al Prat a elprat.cat/maigcooperatiu

Compartir

Noticies relacionades

Cèntric_Connexions 2024_foto família

dimecres, 17 abril, 2024 - 11:30

Mostra final del projecte Connexions

Els instituts participants han posat en comú els seus treballs en l’acte de...

dimecres, 17 abril, 2024 - 10:30

La impressió 3D i la intel·ligència artificial omplen el trimestre de cultura digital a la Palmira

Totes dues propostes han anat més enllà de l’oferta formativa d’hivern