Esteu aquí

Aquest estiu, tornen les nits de Cinema i Música a la plaça Joan Garcia-Nieto!

Aquesta serà la vuitena edició i la protagonitzaran, de nou, pel·lícules del fons del cinema amateur del Prat, acompanyades de creacions sonores de músics de la ciutat.

Cinema i música

dimarts, 30 maig, 2023 - 12:00

Un any més torna el Cinema i Música a la plaça Joan Garcia Nieto. Com ja fa dos juliols, amb un cicle de pel·lícules del Fons de cinema amateur del Prat que es conserva a l’Arxiu Municipal, que acompanyaran diversos músics de la ciutat amb la creació d’una banda sonora per cada peça visual. Es tracta de pel·lícules fetes amb pocs recursos, però amb uns resultats molt interessants que van fer del cinema amateur pratenc, entre els anys 1949 i el 1986, un referent en el seu temps.

El cinema Amateur del Prat

El moviment organitzat al Prat a l’entorn del cinema amateur, entre els anys 1949-1986, és una de les experiències culturals més interessants del segle passat. Amb poca formació prèvia, moltes ganes i pocs recursos, s’impulsà la creació de pel·lícules, en formats majoritàriament no professionals, en les que hi participaren moltes persones de la ciutat. Amb el paraigües d’una de les entitats culturals més importants de l’època, l’Agrupación Artístico Literària Cervantes, i després com a Secció de Cinema amateur del patronat municipal de cultural, els autors locals organitzaren cursos de formació, concursos i cinefòrums per tal de fomentar la creació artística, alhora que produïen els primers films locals. Comptaren amb l’ajut d’amics i familiars i dels actors i actrius amateurs locals que formaven part dels grups teatrals del moment. L’any 1994 l’ajuntament del Prat, a través de l’arxiu municipal, va dur a terme una recerca i documentació sobre aquest moviment amb el resultat de gairebé 200 pel·lícules recuperades de 41 autors locals. Tot aquest treball està recollit en la publicació El cinema amateur al Prat i les còpies de les pel·lícules es conserven a l’arxiu municipal.

Aquesta és la tercera col·laboració de La Capsa amb l’Arxiu municipal dins del cicle Cinema i Música. L’edició d’enguany inclou autors de diferents sensibilitats que van dur a terme projectes força diferents en els seus plantejament. Josep Maria Parera i Jesús García formen part del grup de la segona etapa, després dels pioners (Marimón, Bringué, Villanova, entre els més destacats). El primer es mou en diferents gèneres, mentre que el segon treballa la ficció. Jordi Sánchez, Joan Marimón i Juanma Palma formen part del grup jove, que experimenten i treballen amb diferents formats.

 

Calendari de les sessions

Dimecres 28 de juny a les 22:00 h
Creació musical i visual de l'Escola d'Arts en Viu
Airam Dionis i el cinema d'en Josep M. Parera

Dimecres 5 de juliol a les 22:00 h
Marc i Albert Garcia i el cinema d'en Jesus Garcia

Dimecres 12 de juliol a les 22:00 h
T-Cun i el cinema d'en Jordi Sánchez

Dimecres 19 de juliol a les 22:00 h
Jhana Beat i el cinema d'en Joan Marimon i Juanma Palma

 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 28 setembre, 2023 - 12:00

"Estètica Insostenible" ens convida a reflexionar sobre el malbaratament alimentari

Col·lectius, entitats i veïnes de la ciutat participen en el projecte de la...
cèntric_opera_concert homenatge maria callas

dimecres, 27 setembre, 2023 - 12:00

El Cèntric obre el teló a una nova temporada del cicle Viu l’òpera!

La celebració del centenari del naixement de Maria Callas dona el tret de...

divendres, 22 setembre, 2023 - 12:00

L’edició 2023 del Prat Nocturn dona inici als actes de Festa Major

Més de 1.800 participants reviuen la història del Prat a través d'una...