Esteu aquí

Adolescents que volen sortir de festa: amb cura i responsabilitat per a la salut

Consells i pautes sobre com actuar amb els fills i filles si volen sortir de festa durant l'estiu, especialment quan, tot i la finalització de l'estat d'alarma, encara ens trobem en un context de pandèmia sanitària

El confinament ha afectat de forma especialment a infants i adolescents, fet que pot provocar un efecte de voler recuperar "el temps perdut".

dimarts, 23 juny, 2020 - 10:15

La celebració de les festes tradicionals d'estiu enguany serà molt diferent per la necessitat de mantenir les mesures de seguretat front a la pandèmia sanitària de la COVID-19. Precisament, aquesta nit celebrem la Revetlla de Sant Joan i, tal com recorda aquest ban de l'alcalde, cal fer-ho amb prudència i responsabilitat. 

Probablement, enguany tenim més ganes del que és habitual de sortir i de compartir festes i celebracions amb altres, després de mesos de confinament, una sensació que pot estar encara més present entre joves i adolescents. 

El perill de la beguda 

En ocasions, algunes persones associen les festes i les celebracions amb el consum d'alcohol i també d'altres substàncies. Però cal recordar que està demostrat que aquests consums, sobretot si són excessius, són perjudicials per a la salut. Les persones molts joves són especialment vulnerables al seu consum, per estar el seu cos en ple desenvolupament. També cal combatre la percepció de seguretat errònia que es té quan hi ha un excès de consum d'aquestes substàncies, ja que es produeix tot el contrari: s'incrementen les conductes de risc i les probabilitats de patir accidents.  

Pot resultat díficil "dir no" al consum d'alcohol, ja que s'ha convertit també en una forma d'oci i socialització. Però recordem que és una decisió personal, es pot viure i gaudir sense beure ni consumir substàncies. Si es decideix consumir, cal fer-ho amb moderació i recordar beure molta aigua.

Entre la responsabilitat i la llibertat

Moltes famílies es trobaran en la tessitura de permetre sortir o no als seus fills i filles durant les celebracions d'aquest estiu. Durant el període de confinament, la seva llibertat de moviments ha estat afectada de forma especial, modificant un dels eixos més importants del seu desenvolupament, la socialització directa amb les persones de la seva mateixa edat. Això provoca molts dubtes en les mares i pares, perquè la línia entre la confiança, la llibertat i la responsabilitat de les persones adultes envers els seus infants és molt fina. A través d'aquest enllaç, trobareu consells i pautes de negociació sobre què fer quan els vostres fills o filles adolescents us demanen sortir de festa.  

Assessoria específica

Si necessiteu assessoria específica sobre aquests temes, podeu trucar al telèfon 934 782 892 o escriure a spai@elprat.cat.  L'assessoria d'Atenció a joves i adolescents sobre el consum de drogues ofereix atenció a usuaris i usuàries d'edats compreses entre els 12 i 25 anys i als seus familiars en relació als temes següents:

  • Orientació i atenció a adolescents i joves sobre temes relacionats amb el consum de drogues.
  • Eines per millorar la comunicació i les relacions familiars.
  • Possibilitat de participar al Programa de Mesures Alternatives per als joves menors de 18 anys amb sanció administrativa per consum i/o tinença de drogues il·legals. 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 23 setembre, 2021 - 15:15

Èxit de participació a la 18a Trobada de Dones

Com cada any, al mes de setembre es realitza la Trobada de Dones. Un espai de retrobament després de l’estiu, que representa l’inici dels curs feminista al municipi. ...

dijous, 23 setembre, 2021 - 11:30

Lliurats els premis del IV Certamen Fotogràfic Josep Raduà i Torres

Organitzat per l'Associació Gastronòmica i Cultural Les Escarxofes del Prat

dimecres, 22 setembre, 2021 - 13:15

Es reprèn el club de lectura “Grans lectors”

En cas d’haver-hi més persones interessades està previst l’obertura d’un nou...