Esteu aquí

L'art de fer (bona) política

Novembre 2019

D’aquí a pocs dies, eleccions generals de nou. Molta gent ho viu com “el dia de la marmota”. I no és d’estranyar, perquè el gest de votar porta implícita una delegació de la confiança en algú altre que desplegarà les seves arts de governança. I, en això últim, anem de fracàs en fracàs. Per això, cada cop més conciutadanes i conciutadans es desentenen de la clau de volta de la democràcia: votar per decidir.

Davant d’això, cal reivindicar l’art de fer política; bona política. Ens els últims anys hem vist com la funció política s’ha anat desvirtuant en pro de la tècnica de l’”i tu més”, del “com més, millor”, de la confrontació com a mètode de capçalera. Cal recuperar un estil basat en el diàleg, la conversa, la responsabilitat. Cal tornar a posar en pràctica aquelles bones formes de la negociació, segons la qual cadascú ha d’estar
disposat a cedir, proposar, renunciar i pactar.

L’objectiu principal i irrenunciable per a les properes eleccions generals ha de ser oferir un govern al país, que aporti estabilitat i que activi les polítiques socials i econòmiques que han quedat bloquejades per la manca d’interlocutors. Necessitem lideratges que estiguin disposats a cedir dels seus postulats partidistes per tal de donar sortida a les necessitats ineludibles de la majoria de la ciutadania. Ja no podem, ni volem, esperar més.

Ara és hora que el proper govern d’Espanya sigui un executiu d’esquerres, progressista, que pugui consolidar polítiques de defensa dels drets socials, que vulgui afrontar el problema de la manca d’accés a l’habitatge, que tingui un marcat caràcter feminista, i que s’atreveixi a encarar l’emergència climàtica.


Alba Bou Jordà

@elPratenComu
 

Opinions d'altres mesos